Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Athom Homey

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Enorme apparaat ondersteuning
  • Enorm actieve community
  • Enorm veel verbindingsmogelijkheden
  • Gemakkelijker interface

THE BAD

  • Eigen spraakondersteuning niet zo goed als de Engelse concurrenten

Dé Nederlandse domotica hub op dit moment is zonder twijfel de Athom Homey; niet te verwisselen met het Duitse Homee (krijg je volgende week de review van). De missie van de Nederlanders is duidelijk; zo veel mogelijk apparaten ondersteunen en… Homey laat leiderschap zien. Stembediening kan, maar Homey geeft de voorkeur aan Alexa en Google Home. Delegeren om op eigen kwaliteiten te promoveren. Slim!

Unboxing

In de doos van de Athom Homey vinden we natuurlijk de Homey zelf, een stukje documentatie, een lader en een mini-USB kabel. De mini-USB kabel is omwikkeld met stof en dat vinden we op de redactie niet zo heel tof voor een smart home apparaat. Stoffen kabels vlekken eerder door bijvoorbeeld stof dat je er vanaf probeert te wrijven. Dit had van ons dus gewoon een standaard kabeltje mogen zijn. Maar… ieder zijn voorkeur.

Design

Qua design is de Homey vooral een witte plastic bol. De blikvanger is de LED ring die allerlei kleuren kan weergeven. Dit is de visuele manier waarop Homey met je zal communiceren. Daarnaast zit er ook nog een stem in.

De grote witte bol staat op drie kleine bolletjes van metaal. Dit maakt het design af. De Homey voelt erg licht aan, maar er is iets dat je echt moet weten. De focus ligt bij Homey op de software. Je betaalt dus vooral voor de gebruikservaring en laat dat nou ook precies de reden zijn dat je de Homey koopt. Optillen doe je niet zo vaak en dat hij dan goedkoop aanvoelt… helemaal niet relevant.

Installatie

Voor installatie van de Athom Homey heb je een PC of Mac computer nodig. De interface neemt nou eenmaal veel ruimte in. En het moet een systeem zijn met WiFi aan boord. In veel gevallen dus een laptop. De computer zal Homey namelijk met jouw WiFi moeten verbinden. Wanneer dit eenmaal is gelukt, kun je Homey instellen en verder bedienen met jouw smartphone.

Denken in Flows

Vanuit Homey is het mogelijk alle individuele apparaten aan te sturen, maar veel liever denkt Homey in flows. Deze flows kunnen ook weer door apparaten van derden worden geactiveerd. Denk aan Alexa, Siri en IFTTT.

Flows kunnen ook door gebeurtenissen worden geactiveerd. Bijvoorbeeld om de ventilatie in de badkamer te starten bij een bepaalde luchtvochtigheid. Of het licht buiten aandoen wanneer je in de buurt van jouw woning komt.

Draadloos

Homey bevat zelf de nodige technologie om draadloos met andere apparaten te communiceren. Natuurlijk zit er WiFi in, maar ook 433MHz en 686MHz. Die twee draadloze technologieën worden veel voor draadloze schakelingen gebruikt. Bijvoorbeeld die van KlikAanKlikUit en HomeWizard. Daarnaast zit er ook een Z-Wave systeem in. Ieder Z-Wave apparaat dat je koopt kan met Homey worden gekoppeld.

Onlangs heeft Homey ook ondersteuning voor Zigbee toegevoegd. Daarmee is het nu mogelijk om Zigbee producten direct aan te sturen. Denk bijvoorbeeld aan de Hue lampen van Philips en de slimme lampen van Ikea.

IFTTT

IFTTT is misschien wel de belangrijkste service om jouw Homey mee te verbinden. Gewoon omdat er al zo ontzettend veel hardware is dat al met IFTTT overweg kan. Nu kan ik me voorstellen dat je denkt, laat ik de Nest thermostaat of Hue verlichting ook gewoon via de IFTTT koppeling van Homey regelen in plaats van de Hue of Nest app op de Homey te installeren. Toch zit er een groot verschil. De koppeling met IFTTT is niet real-time. Het kan dus een paar minuten duren voor een actie wordt uitgevoerd. Niet altijd even erg, maar daar zit toch het voordeel van de directe koppelingen die Homey kan maken.

Muziek en TV

Waar Homey ook goed in scoort, is de ondersteuning van Google Chromecast. Dit zit in steeds meer speakers en TV’s verwerkt. Met Homey is het daardoor mogelijk om de speakers direct aan te sturen. Minder tof is dat Homey nog geen ondersteuning biedt voor een lokale muziekbibliotheek. Je zit dan dus wel vast aan de diensten van bijvoorbeeld Spotify. Toch jammer wanneer je als audiofiel een zorgvuldig aangelegde muziekbibliotheek hebt opgebouwd. Daarnaast moet je echt playlists opbouwen. Hier is verbetering zeker mogelijk.

Bij TV’s kunnen zien we ook dat Homey prima in staat is om ze aan te sturen. Maar ook hier kunnen we nog weinig met content. Hoe tof zou het zijn om Homey opdracht te kunnen geven om Netflix of Plex op te starten en te verbinden aan een TV. Overigens kun je op een Apple TV wel weer Kodi aansturen.

WiFi

Via IP (WiFi) blijft Homey qua productondersteuning ook om zich heen grijpen. Zo kondigde Homey onlangs ondersteuning aan voor de HomeConnect apparaten van Bosch Siemens Huishoudelijk. Als jouw WiFi product nog niet wordt ondersteund, is de kans dat Homey daar wel al aan werkt.

Stuff for Geeks

Regelmatig komen we in de desktop app van Homey een linkje tegen genaamd Stuff for Geeks. Klik je erop, krijg je soms grafieken, soms extra informatie waar je als ontwikkelaar mee kunt werken.

Daarnaast biedt de Homey computer app ook veel inzicht in de performance van Homey. Uiteindelijk is het een soort Linux server en moet deze spelen met processorkracht en geheugengebruik. Binnen ons Het Innovatieve Huis hebben we enorm veel smart home producten van enorm veel fabrikanten. In de praktijk zien we dat we aardig tegen de grenzen aanlopen. In een normaal huishouden zal dit niet snel het geval zijn. Je bent toch vaan geneigd om bij een bepaald merk te blijven hangen.

Spraakbesturing

Homey kent zelf spraakbesturing, maar die is niet helemaal tof. Hoewel het fijn is dat deze gewoon in het Nederlands werkt. Commando’s moeten wel behoorlijk nauwkeurig worden uitgesproken waar Amazon’s Alexa en Google’s Assistant veel meer met natuurlijk taalgebruik overweg kunnen. Homey promoot dan ook de combinatie van het gebruik met Alexa en Google Home. Die kunnen gewoon de Homey Flows starten.

Specifieke integraties die we hebben getest:

Dyson Air Multiplier – deze aansturing verloopt via infrarood, dus alleen voor de Air Multiplier ventilatoren die in het directe zicht staan. Bovendien weet Homey niet of de opdracht gelukt is en kan Homey niet specificeren welke Air Multiplier moet reageren. Ook is de functionaliteit beperkt tot draaien, meer of minder hard ventileren. Er is dus nog geen ondersteuning voor de connected Link systemen van Dyson.

iRobot Roomba 980 – Deze stofzuigrobot wordt netjes via WiFi aangestuurd. Werkt perfect.

Devolo Home Control – Van dit Z-Wave systeem heb ik de bewegingssensoren, magneetcontacten, luchtvochtigheidssensoren, water sensoren en smart metering plug getest. Voor de luchtvochtigheidssensoren en de watersensoren is nog geen bediening mogelijk vanuit de Devolo app voor Homey. De Smart Metering Plug werkt wel evenals de bewegingssensor en het magneetcontact voor deuren. Daarnaast is er ondersteuning voor radiatorthermostaten, de kamerthermostaat en de FOB.

Netatmo – Het gros van de Netatmo integraties beperkt zich tot de kamerthermostaat. Homey herkent ook de weerstations en bijbehorende accessoires. Waar het met Devolo niet mogelijk is om waarden voor bijvoorbeeld luchtvochtigheid te krijgen, zou je die wel weer uit Netatmo kunnen halen.

Philips Hue – Homey lijkt echt alle accessoires te kennen. De lampen, maar ook de dimmer, tap en bewegingssensor. Input van deze afstandsbedieningen kan via Homey ook weer worden ingezet om andere apparaten aan te sturen.

Sonos – Ik kan niet alle Sonos speakers met Homey koppelen. De PLAY: speakers herkent hij wel. De Sonos ONE speaker herkent Homey nog niet. Wellicht heeft dit te maken met dat de Sonos One een speaker is met zowel Alexa als (binnenkort) Google Assistant aan boord. Het zou goed kunnen dat de aansturing hierdoor anders verloopt. Hij laat ook keurig de icoontjes van de verschillende speakers zien.

Omnik – Ik heb geprobeerd mijn Omnik omvormer voor mijn zonnepanelen te koppelen, maar helaas lukt dit niet. Het probleem lijkt echter bij de omvormer zelf te liggen.

Nest – Zowel de thermostaten als de rookmelders worden ondersteund door de Nest integratie op Homey.

HomeConnect – Ik heb mijn Siemens oven met Homey verbonden. Dit verliep perfect. Daarnaast is het ook mogelijk om andere HomeConnect apparaten van Siemens en Bosch met Homey te verbinden.

KlikAanKlikUit / Chacon DIO – Deze schakelaars zijn enorm goedkoop en worden ook prima aangestuurd door Homey. In tegenstelling tot een Z-Wave schakelaar is er geen tweeweg communicatie, maar daarom zijn ze zo goedkoop.

Zelf kijken welke apparaten allemaal met Homey te verbinden zijn? Check de Homey App Store.

Toekomstmuziek

Met al dit testen met toch wel een enorm portfolio aan apparaten, kan het niet anders dan dat ik nog een wensenlijstje heb. Daarbij kijk ik niet naar apparaten zoals een Nanoleaf die ik ook via IFTTT zou kunnen aansturen. Dat is een kleine omweg, maar dat werkt ook prima. Wat ik graag zou willen zien is integratie met de wat duurdere domotica systemen. Steeds meer huizen worden standaard voorzien van systemen als Free@Home / Busch-Welcome en Niko dan wel volledige KNX oplossingen. Het zou fijn zijn wanneer Homey hier ook mee leert communiceren.

Conclusie: Athom Homey

Ik heb de Homey nu enkele maanden in gebruik. Dat is een lange periode, maar ik wilde alles weten over de stabiliteit. Bovendien wist ik dat afgelopen week veel smart home producten zouden binnenkomen die ik nog even wilde testen met Homey. Waaronder Alexa en Google Assistant. Ik weet ook zeker dat ik daar nog een tijdje mee door zal gaan.

Wat mij is opgevallen aan Homey is dat Homey zelf, maar ook een enorme groep vrijwilligers steeds weer nieuwe apparaten toevoegt. Kijk ik in de eigen app store, zie ik veel commentaren waar ook echt mee gewerkt lijkt te worden. Homey heeft voor mijn gevoel het grootste ecosysteem en is gemakkelijker te managen dan de smart home systemen die ik tot nu toe heb getest. Ja, op een aantal fronten kan de ondersteuning van apparaten en diensten zeker nog beter. Maar over de gehele linie is dit eigenlijk dé hub die in ieder smart home te vinden moet zijn.

kopen


→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.