Asus was al een tijdje een rare als het om smartphones gaat. De ene keer brengen ze wel iedereen op de hoogte van een nieuwe release, de andere keer niet. En nu moeten ze ook nog eens per direct stoppen omdat ze niet voor patenten blijken te betalen.

Asus betaalt patenthouder niet

Het zit het Taiwanese Asus niet mee. Legendarisch op het gebied van laptops en PC’s, maar qua smartphones kwakkelt het merk al jaren. En dan blijkt nu ook nog eens dat het grote Asus niet netjes haar rekeningen betaalt als het om patenten gaat. Met de Asus ZenFone 6 net in de schappen en de ROG Phone 2 op het punt van uitkomen, moet Asus haar toestellen direct uit de schappen trekken.

Reden is een patentgeschil met Philips, waarvoor Philips een rechtszaak heeft gewonnen. Hoewel Philips al jaren geen mobiele telefoons meer produceert, bezit Philips onder anderen patenten op het gebied van 3G. Sinds 2013 probeert Philips al met Asus om tafel te komen om de licentieafdrachten te ontvangen. Toen Asus ook een conceptlicentie niet accepteerde, is Philips naar de rechter gestapt.

Asus uit de schappen

Tot Asus bereid is om Philips te betalen voor haar intellectuele eigendommen, mag Asus geen smartphones meer verkopen in de Benelux. Asus heeft Tweakers.net laten weten zich aan de uitspraak te houden en de verkoopactiviteiten van smartphones te staken. Ook overweegt Asus in beroep te gaan.

Afhankelijk van de rechten van Philips, kan het zijn dat Philips met deze uitspraak ook in andere regio’s de verkoop van Asus smartphones gaat verbieden. Hoewel Asus in de Benelux nog maar een kleine speler is, verkoopt het merk wereldwijd enorme hoeveelheden smartphones.

Alcatel en Wiko aan de beurt

Nu Asus voor de bijl is gegaan, is de weg vrij voor Philips om ook bij andere merken licentieafdrachten af te dwingen. Zo zouden Alcatel en Wiko ook op de korrel genomen worden. Onder Alcatel vallen ook merken als TCL, BlackBerry en Palm. Het aandeel Alcatel is eveneens beperkt waar Wiko onderhand wel een sterke speler in de Benelux aan het worden is. Deze rechtszaken lopen momenteel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.