Logo GadgetGear.nl
Picture of Henk van Zwam
Henk van Zwam

Review: Tado Smart Thermostat V3+

Henk van Zwam beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

 • Eenvoudige fool-proof installatie
 • Slimme thuis/niet-thuis meting
 • Toename wooncomfort
 • Uitgebreide verslaggeving

THE BAD

Een thermostaat is een instrument wat de temperatuur in een ruimte meet en afhankelijk van het meetresultaat de verwarming of airco in- of uitschakelt. De eerste thermostaten gebruikten voor de meting een bi-metalen spiraal die binnen een bepaald gebied uitzet of krimpt. Door die beweging wordt een schakelaar geopend of gesloten, waarmee de verwarming wordt gestart of gestopt.

Latere thermostaten gebruikten een elektronische schakeling voor de meting en een relais om te schakelen.
De komst van piepkleine microprocessoren en slimme apps op smartphones, maakte het mogelijk om intelligente thermostaten te creëren, die meer kunnen dan alleen in-en uitschakelen. Deze, laatste generatie noemen we slimme thermostaten, of in goed Engels: Smart Thermostats. Hier leest u meer over de tado0-Smart Thermostat.

Unboxing

Wat zit er in de doos?

Achtereenvolgens treffen we in de doos aan: de tado0-Smart Thermostat, de Bridge (verbindingsmodule tussen thermostaat en Internet), een netadapter, geschikt voor Europese en Engelse wandcontactdozen, een USB-USBmicro kabeltje, een netwerkkabeltje, stickers, bevestigingsmateriaal, gebruiksaanwijzing, installatiehandleiding.

Wat maakt de tado0-Smart Thermostat smart?

 • Je kunt de temperatuur in huis via Internet-toegang regelen;
 • De tado0-Smart Thermostat detecteert via Geofencing (= kent je locatie via GPS in je telefoon) of je thuis bent of niet en schakelt de CV in of uit;
 • De tado0-Smart Thermostat kan een plotselinge temperatuurdaling vanwege een open raam of deur detecteren en besluiten de CV uit te schakelen;
 • De plaatselijke weersgesteldheid wordt meegenomen in het stookgedrag;
 • De app genereert uitgebreide stookrapporten waarmee besparing kan worden bevorderd;
 • Air-comfort bevordert een beter binnenklimaat;
 • CV-monitor waarschuwt je wanneer onderhoud noodzakelijk is.

Installeren

De installatie kan door iedereen, die weet aan welke kant je een schroevendraaier moet vasthouden, worden uitgevoerd.
De eerste stap is het downloaden van de app. Scan de QR-code in de gebruiksaanwijzing en je zit al in de app-store, bij de juiste download. Download, installeer en open de app.

De tweede stap is het creëren van een account, als je dat nog niet hebt. Hier worden de gebruikelijke gegevens gevraagd.

Vervolgens dien je een woning te creëren, dat wil zegen: aan Tado gegevens omtrent je woning bekend maken. Waarom? Omdat Tado je tijdzone moet weten en welke geografische omstandigheden van invloed kunnen zijn op het stookgedrag in je huis. Ook lokale weersomstandigheden spelen daarin mee.

In dit proces dien je ook een naam aan je telefoon te geven. Tado gebruikt immers Geofencing om te bepalen of je thuis bent en de kachel moet branden. Deze naam zie je later op het scherm in de app terug.

Nu wordt het spannend: we gaan een apparaat toevoegen, de app heeft immers nog geen verbinding met de thermostaat en de bridge.

Ik kies voor: Slimme Thermostaat. Tado maakt ook slimme radiatorknoppen en aircobedieningen. Maar die reviewen we nu niet.

Vervolgens vertelt Tado mij om via mijn notebook (tablet of Mac kan ook) te gaan naar www.tado.com/login om daar verdere installatie-instructies te lezen. In de app gaat het nu niet verder, dus volgen we die aanwijzing.

Na te hebben ingelogd, dien ik alsnog een apparaat toe te voegen.

Voordat Tado met de thermostaat kan communiceren, dient de bridge te worden geïnstalleerd. Je dient de nummers in te voeren die op de bridge staan en daarna krijg je te zien hoe je het apparaatje moet aansluiten. Enkele momenten nadat de bridge direct op de router is aangesloten, meldt het beeldscherm dat de bridge is herkend en kunnen we doorgaan.

Nu moeten de nummers die op de thermostaat worden ingevoerd en dan is het tijd om de bridge en de thermostaat te koppelen (pairen). Het handigst is om de thermostaat mee te nemen naar de plek waar de router en de bridge staan. Op het moment dat op het display van de thermostaat twee verbonden ringen zijn te zien, zijn bridge en thermostaat verbonden.

Na al dit dient de thermostaat elektrisch met de CV te worden verbonden. Hiervoor kunnen we kiezen om dat zelf te doen, met behulp van stap-voor-stap instructies op het scherm, of een monteur langs laten komen. Dapper als wij zijn en bekend met het eind van de schroevendraaier waar-het-geen-pijn-doet, kiezen we voor zelf-doen.

De instructies leiden je door de verschillende combinaties van ketels en thermostaten – dat kàn even duren! – en uiteindelijk ontvang je de info welk draadje waar moet worden aangesloten.

Bij de meeste cv-installaties zal het om een tweedraads aansluiting gaan, die op de contacten “COM” (gemeenschappelijk) en “NO” (normally open) wordt aangesloten.
Nu komt het fine-tunen van de app. Denk hierbij aan het instellen van het gebied waarin je “thuis” bent, de telefoons van huisgenoten aanmelden, het aanmaken van een stookplan.

Wanneer je bent ingelogd zie je direct op het hoofdscherm hoe de situatie in je huis is:

 • de buitentemperatuur is 12 graden
 • de binnentemperatuur is 22,2 graden bij een luchtvochtigheid van 41 %
 • er wordt niet verwarmd (het grijze icoontje)
 • de thermostaat staat ingesteld op 20 graden
 • Henk en ….. zijn beiden thuis

Klikken we links bovenaan in het hoofdscherm op het menu-icoon, dan kunnen we in het dan volgende menu o.a. “Instellingen” openen:

Daar dienen we één en ander aan te passen.

Bij “Verwarming” bepaal je voor welke kamer je de instellingen pleegt. Mocht je over Tado Slimme Radiatorknoppen beschikken, kun je hier voor elke kamer een eigen profiel aanmaken.

Wanneer je handmatig de temperatuur wijzigt, kun je aangeven of dat zo moet blijven tot een volgende handmatige wijziging of dat een volgende automatisch wijziging volgens het stookschema bepalend is.

Ziet u het woord “Afwijking” in de schermafbeelding staan? Daarmee kun je de tado Smart Thermostat ijken en een eventuele afwijking in de temperatuurmeting corrigeren. Slim kereltje, hoor, die tado Smart Thermostat!

Bij “Locatiegebaseerde controle” bepaalt u het gebied rond uw woning waar u geacht wordt thuis te zijn. Denk hierbij een wandeling naar de brievenbus aan de straat. Bij een krappe afstelling van het “thuisgebied”, zou de verwarming worden uitgeschakeld.

Bij “Woningdetails” voer je in waar je huis woont. Dit is voor Tado belangrijk om te kunnen bepalen welke weersinvloeden voor uw huis gelden, zodat hier bij het stookgedrag rekening mee kan worden gehouden.

Bij “Mensen” vul je in wie er allemaal bij je wonen. Of incidenteel in je woning kunnen vertoeven, zoals opa en oma of de huishoudelijke hulp, die je niet in de koude wil laten werken. Het gaat er hierbij natuurlijk voornamelijk om, om hun GSM te registreren. Mensen die niet geregistreerd zijn, kunnen uiteraard de thermostaat met de hand bedienen. Er wordt overigens geen registratie bijgehouden wie wanneer in huis was.

Bij “Account” worden gegevens van degene die de tado Smart Thermostat installeert genoteerd. Zo ook het email-adres waarheen de meldingen van de thermostaat worden gestuurd.

Als we dit allemaal achter ons hebben, is het inmiddels lekker warm in onze huiskamer en zijn alle werkzaamheden rond de installatie van de nieuwe tado Smart Thermostat een feit.

Het maken van een stookschema

Dat kun je zowel in de app op je telefoon als via je pc online doen. On line is gemakkelijker, vind ik. Daartoe klikje in het hoofdscherm op het icoontje, rechts bovenaan.

Je kunt een schema maken, dat voor alle dagen gelijk is, of een schema, voor meerdere of alle dagen verschillend. Gepensioneerden of altijd-thuiswerkende-zzp’ers zijn snel klaar, die kiezen de eerste optie.

Merk op, dat mijn schema uit 4 blokken bestaat. Voor Tado begint de dag ‘s nachts om 00:00 uur. Het eerste blok, van 00:00 uur tot 07:30 hoeft het niet warmer dan 15 graden te zijn, want dan liggen we lekker warm in ons bedje. Om 07:30 moet het 20 graden zijn en die temperatuur moet, omdat wij de hele dag thuis werken, tot 17:45 zo blijven. Daarna wordt het tijd voor het nieuws en Één Vandaag en gaan we stil zitten bij de tv. Dan graag wat warmer en van 17:45 tot 23:15 blijft het 21 graden. Vanaf 23:15 tot 00:00 kan het weer afkoelen naar 15 graden, want dan liggen we alweer in bed. En zo doe je dat.

Door een van de andere opties te kiezen kun je voor elke dag van de week een ander schema kiezen. Heel flexibel, die tado Smart Thermostat.

Bespaart ‘ie ook?

Ongetwijfeld, want als je niet thuis bent, of een raam of deur open staat, schakelt hij uit. Daar hoef je zelf niet meer aan te denken. Door weersinvloeden in het stookgedrag te betrekken, kan er eerder gestopt worden met stoken, of ’s winters bij een naderend koudefront juist eerder worden begonnen. Maar om hier te verklaren hoeveel, is onbegonnen werk, ook al omdat geen enkele winter met een andere te vergelijken is. Wat ook zeker is, is dat het comfort in je huis toeneemt. Als je een internetverbinding op je telefoon hebt, wordt de verwarming ingeschakeld, zodra Tado ziet dat je je huis nadert. Of je kunt vóór je van een feestje huiswaarts keert, even via de telefoon alvast de verwarming aanzetten, zodat je in een warm en genoeglijk huis komt.

Rapportage

Zoals elk zichzelf respecterend energiebesparend middel, heeft ook de tado Smart Thermostat een besparingsrapport. Dat ontvangt u eenmaal per maand via email.

(In dit rapport geen waarden, want de thermostaat is pas kort geïnstalleerd.)

Daarnaast kunt u in de app op elk gewenst moment naar de stookgrafiek
kijken:

Hier zie je kamertemperatuur, stookmomenten, neerslag en zonneschijn. Je kunt terugbladeren in de tijd, je kunt kiezen wat je in de grafiek wilt zien.

Conclusie: Tado Smart Thermostat v3+

Een slimme thermostaat is de moeite waard. Op termijn verdien je hem terug. Mensen die veel het huis in- en uitvliegen eerder omdat die niet meer vergeten de thermostaat laag te zetten. Ik denk dat de grootste winst echter de toename van het comfort in je woning is. Dit is mijn tweede tado Smart Thermostat en ik zou niet meer terug willen naar een gewone thermostaat.

Tot slot volgt hier nog een filmimpressie van het installeren en pairen van de Tado SmartThermostat V3.

Tado Smart Thermostat V3 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Eén reactie

 1. Mag even vermeld worden dat je een Auto Assist abonnement van eur 2,99 per maand voor geofencing en andere functies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.