GadgetGear.nl

Review: Luigi’s Mansion (3DS)


Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Luigi’s Mansion met 5 sterren.

The Good
  • Ziet er enorm goed uit
  • De klassieker blijft een geweldige puzzel
  • Leuk, stoeien met spoken

The Bad

Luigi’s Mansion kopen
→ Check de prijs bij Bol.com
→ Check de prijs bij CoolBlue.nl

Ze hebben een kip-ei situatie bij Nintendo. In 2013 verscheen Luigi’s Mansion 2 (ook bekend als Luigi’s Mansion Dark Moon) op de Nintendo 3DS. Nu, anno 2018, verschijnt een remake van het originele Luigi’s Mansion. Maar dat is zeker niet erg.

Geschiedenis

We sluiten dit Halloween weekend af met misschien wel de leukste enge game die je kunt spelen op de Nintendo 3DS. De remake van Luigi’s Mansion. Het spel verscheen in 2001 op de Nintendo GameCube en behoorde tot één van de best verkopende games op die console. En ja, er zijn heel veel geruchten van een GameCube Classic die later dit jaar zou kunnen komen. En ja, daar verwachten we stiekem ook deze game op te zien. Hoe dan ook, het duurde dus tot 2013 voor er eindelijk een opvolger kwam en we weten dat Nintendo aan Luigi’s Mansion 3 werkt. Maar dan voor de Nintendo Switch. Een relaunch voor Luigi’s Mansion is dus een hele slimme zet van Nintendo.

Verhaallijn

Luigi wordt op pad gestuurd naar een spookhuis. Hij won dit huis (het is dus van hem, vandaar Luigi’s Mansion) in een wedstrijd. Een wedstrijd waar hij niet eens aan heeft meegedaan. Na een niet al te lange tocht door een best eng uitziend bos, komt hij bij een groot landhuis aan. Hoewel hij het duidelijk eng vindt, loopt hij toch naar binnen. In de grote gang krijgt Luigi geen deur open (nouja, jij niet want op dit moment ben je al aan het spelen). Tot er een spookverschijning is. Een hele vage die per ongeluk een sleutel laat vallen. Yesssss, je kunt door de eerste deur.

Maar dan gaat het fout. Een spook lijkt achter Luigi aan te gaan, tot hij aan zijn staart wordt gezogen. Yes, hier kwam de stofzuiger uit Luigi’s Mansion 2 vandaan. Het is professor E. Gadd die onze groene held redt. De twee vertrekken snel naar zijn lab waar de professor onze lange, groene held voorzien van zijn ultieme anti-spook wapen; de Poltergust 3000.

Uiteraard is de Poltergust 3000 het belangrijkste instrument voor Luigi om het huis te bedwingen. Niet alleen kan het spoken opzuigen, maar ook andere zaken. En daar ga je handig gebruik van maken. Ook heb je een zaklamp. Omdat spoken bang zijn voor licht. Dûh.

Oja, en het is dus een game van de GameCube. In de tijd dat een Nintendo handheld nog een GameBoy was. Luigi’s digitale assistent is dus een oude GameBoy die door de professor is omgebouwd. En tijdens het spel vindt je spelcassettes voor de console. Destijds was dat logisch, nu is het lekker retro :-).

Gameplay

Natuurlijk ga je flink wat spoken jagen met die Poltergust 3000 stofzuiger, maar qua gameplay is Luigi’s Mansion meer een puzzelgame. Werkelijk overal moet je aan rammelen om objecten te vinden die je verder helpen in het spel, of gewoon een leuke bonus zijn. Daarnaast zijn er speciale spoken die ook echt lastig zijn om op te jagen. Sla je spel wel zo vaak mogelijk op. Spoken jagen is moeilijk en je wilt niet grote delen overnieuw moeten spelen.

Geluid

Ik heb het in 3DS titels niet zo snel over het geluid. Vooral Nintendo is altijd wel heel goed in catchy soundtracks. Maar in Luigi’s Mansion weet Nintendo echt op te vallen. Vanaf het begin zijn alle geluidseffecten echt in perfect stereo. Enorm goed voor de sfeer in de game. Maar ook de soundtrack is iets dat verder gaat dan alleen een melodietje op de achtergrond. Luigi’s neuriet er af en toe lekker op mee en ook de geluiden die de spoken maken, gaan vaak mee op de muziek. Echt heel tof hoe het geluid is afgewerkt in deze game.

Grafisch

Het is geen geheim dat de resolutie van de Nintendo 3DS niet al te hoog ligt. De pixels moeten immers over twee ogen worden verdeeld. De resolutie van de GameCube lijkt zich hier prima voor te lenen. De game ziet er echt heerlijk uit. Bovendien werken de effecten ook heel goed. Denk aan objecten die langzaam transparant worden wanneer ze dichterbij komen. Of de transparante spoken die langs vliegen. Wouw!

Conclusie: Luigi’s Mansion

Het is dan wel een remake van het origineel, Luigi’s Mansion zit gewoon enorm goed in elkaar. De game heeft op de 3DS duidelijk de tand des tijds doorstaan. En laten we vooral hopen dat dit een voorzetje is van wat Luigi’s Mansion 3 op de Switch gaat brengen. Dit is dé Halloween game van 2018.

Luigi’s Mansion kopen
→ Check de prijs bij Bol.com
→ Check de prijs bij CoolBlue.nl

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.