Fiber introduceert Fiber SmartAlarm

Glasvezelaanbieder Fiber is onlangs gestart met het aanbieden van alarmsystemen van het Nederlandse SmartAlarm. Daarmee is Fiber de eerste internetaanbieder die een stap zet in de wereld van het Smart Home of IoT (Internet of Things).

SmartAlarm bestaat uit een centrale hub waar verschillende alarmsensoren op kunnen worden aangesloten. Denk aan bewegingsmelders voor binnen en buiten, alarmlichten en sirenes voor binnen en buiten, magneetcontacten, glasbreukmelders en trillingsmeters. Daarnaast kent het systeem de klassieke afstandsbediening om het in- en uit te schakelen, maar ook een keypad zodat gebruikers met behulp van een pincode toegang tot de woning kunnen krijgen.

Voor de communicatie maakt SmartAlarm gebruik van een eigen protocol op 868MHz. 868MHz producten van andere fabrikanten zijn dan ook niet met het systeem van SmartAlarm te koppelen. Dit deels uit veiligheidsoverweging omdat SmartAlarm controle wilt houden op de kwaliteit van de aangesloten accessoires.

Zo ook met de HD camera die optioneel in het pakket zit. Deze kan beelden streamen met een maximale resolutie van 720p. Het is dezelfde camera die we kennen van bijvoorbeeld Alecto en Medisana. In totaal kunnen 4 camera’s op het netwerk worden aangesloten.

Aardig detail is dat de camera binnen het thuisnetwerk ook kan worden ingesteld om de beelden niet naar de app van SmartAlarm te sturen, maar naar een eigen NAS. Dit vraagt wel wat technische kennis, maar SmartAlarm helpt gebruikers graag bij dit soort configuraties.

De streams van de camera kennen geen beveiliging, maar foto’s wel. De camera zelf kent een flink stuk toegangsbeveiliging. Dit begint bij uitlevering. De standaard wachtwoorden worden door SmartAlarm in Nederland vervangen zodat de fabrikant zeker geen toegang meer heeft. Ook communicatieporten worden veranderd. Als gebruiker van de camera is het bovendien mogelijk om toegang tot de camera verder te verkleinen op basis van IP en Mac adressen. Ook op dat gebied kan op de ondersteuning van SmartAlarm worden gerekend.

SmartAlarm heeft ons navraag al wel bevestigd opzoek te zijn naar een volgende generatie camera omdat ze zelf ook zien dat bedrijven als Nest enorme stappen zetten in camerakwaliteit.

Het SmartAlarm systeem kent een API en persoonlijke RSS feed. Die API is beschikbaar voor ontwikkelaars en geavanceerde gebruikers die zo het SmartAlarm systeem bijvoorbeeld aan Hue lampen kunnen koppelen.

De RSS feed laat het toe het systeem bijvoorbeeld te integreren met IFTTT. Hierdoor is het mogelijk om een stuk automatische logging plaats te laten vinden of basale aanwezigheidssimulatie. Denk aan het aan en uitzetten van slimme verlichting.

SmartAlarm heeft ook ambities om met andere systemen samen te werken. Zo is het bezig met ondersteuning van zowel het Nederlandse Homey domotica systeem als het Nederlandse KlikAanKlikUit. Ook een samenwerking met Philips Hue zit eraan te komen. Wat vandaag al wel mogelijk is, is een directe koppeling met de Nederlandse thermostaten van ThermoSmart.

Een laatste ding dat opvalt aan het SmartAlarm systeem is het gebruik van de app. In tegenstelling tot vele andere slimme alarmsystemen is hier goed nagedacht over het toevoegen van gebruikers en gebruikersrechten. Hierdoor kan de oppas bijvoorbeeld beperkt toegang krijgen tot het alarmsysteem (aan/uit).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.