Review: Alecto IVM-150 Smart Baby Monitor (IP Camera)

Alecto ontving eind vorig jaar de Baby Innovation Award voor haar IVM-150 Smart Baby Monitor. Een handige IP camera die je natuurlijk ook gewoon voor de beveiliging binnenshuis toe kunt passen. Wij gingen met de camera aan de haal om te kijken of hij ook bij ons hoog weet te scoren.

Unboxing

In de doos van de IVM-150 vinden we de camera, een UTP netwerkkabel, een netstroomadapter, een wandbeugeltje, een losse WiFi antenne en natuurlijk een compacte handleiding. Meer heb je niet nodig.

Alecto-IVM-150-Unboxing

Installatie (via iOS)

We hebben al eens eerder een vergelijkbare camera getest. Het ging om de baby monitor van Medisana. Daar was de installatie van de camera nogal een uitdaging. Alecto was ervan overtuigd dat dit bij de IVM-150 totaal geen probleem zou zijn.

We beginnen met het downloaden van de app op een iPod Touch. De verpakking geeft immers aan dat het systeem echt voor iOS is bedoeld. Terwijl de app download, sluiten we de IP Camera aan op een router en op het stroomnet.

Wanneer de app binnen is, kan ik vanuit de app een QR Code scanner starten. Hiermee scan ik de code onderop de camera en enkele seconden later is er al contact.

Wil je de camera op een WiFi netwerk instellen, dan doe je dit via deze app. Helaas bevat de camera geen (softwarematige) ondersteuning voor een WPS-knop, dus je zal zelf even het netwerk moeten selecteren en het wachtwoord op moeten geven. Zodra dit is gedaan, mag de netwerkkabel eruit en kun je hem overal plaatsen waar je dekking van het WiFi netwerk hebt. Zo ook op de kinderkamer.

Alecto-IVM-150-InstellingenOok voor Android

Het staat niet op de verpakking, maar er is inmiddels ook een Android app verschenen met vergelijkbare mogelijkheden als de iPhone app. Het enige dat jammer is, is dat de Android app een externe QR-code scanner wil installeren, ook als je er al één hebt. Daarnaast komt deze van buiten Google Play, dus je zult ook nog de beveiligingsinstellingen van jouw smartphone aan moeten passen. Dat kan beter.

Ook voor de PC

App en Find

Ook voor de PC heeft Alecto software voor de IVM-150. Met App en Find kun je snel de camera opzoeken en de administratiepagina openen in een browser. Let er wel op, dat je dit het beste in Internet Explorer kunt doen. De software interface voor IE heeft de meeste mogelijkheden, maar vraagt wel om ActiveX plug-ins.

IP Camera Super Client

Met deze app heb je een volwaardig beveiligingsstation tot je beschikking. Je kunt meerdere camera’s beheren en opnamen instellen. Deze worden meteen op de PC weggeschreven. Registratiegegevens staan keurig onderop de camera.

Als babymonitor

Als babymonitor biedt de IVM-150 alles dat je ervan zou verwachten. Je kunt meeluisteren en zelf praten met jouw kindje. Bij die laatste mogelijkheid laat het geluid helaas wel te wensen over. Sterker nog, het geluid dat uit de camera komt is echt slecht verstaanbaar. De kans is groot dat een jong kind de stem niet zal herkennen. Daarnaast zit er een vertraging van ongeveer 3 seconden op het geluid.

De kwaliteit van het beeld is zelf in te stellen. De iOS en Android apps hebben hier wat basisinstellingen voor. Gebruik je de browserapp, dan kun je echt heel veel meer instellen.

Via de app kun je, net als bij Medisana, de camera zo draaien dat je kindje goed in beeld komt. Daarbij moet gezegd worden dat de motoren in deze camera een stuk stiller lopen dan in die van Medisana en dat is wel lekker wanneer het kind slaapt. Helaas is het groene knipperlichtje bij deze echter niet uit te zetten en dat kan irritant zijn. Jammer. Ook zit er veel meer vertraging tussen jouw vingerbeweging op het scherm en de daadwerkelijke camerabeweging. Een vertraging die er niet is wanneer je bijvoorbeeld de PC gebruikt.

Als beveiligingscamera

Zoals je bij de PC software al zag, kun je met de IP Camera Super Client een volwaardig beveiligingscentrum instellen. Wil je liever autonome beveiliging? Dat kan ook. Je kunt de camera instellen om foto’s te nemen bij beweging. Deze kan de camera opslaan op een MicroSD kaart die je achterin de camera plaatst. Daarnaast zijn bepaalde bewegingen van de camera in te programmeren. Hiervoor gebruik je de browser client.

Conclusie

De Alecto IVM-150 Smart Baby Camera is inderdaad veel gemakkelijker te installeren dan de Medisana. Kijk ik naar het totale pakket aan mogelijkheden, dan is de IVM-150 absoluut de favoriet. Toch zijn er één ding dat goud in de weg staat: de trage bediening vanaf de smartphone app. Verder is hij dik in orde.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Snelle en gemakkelijker installatie
 • Apps voor iOS en Android
 • Apps voor PC
 • Volledige beveiligingssoftware bijgeleverd
 • Zeer compleet qua accessoires

THE BAD

 • Alecto is een enorme stap vooruit op de concurrentie, maar de software kan hier en daar echt nog wel wat duidelijker.

3 reacties

 1. Ik zie op diverse sites toch veel mensen die problemen hebben dat onding op de WI-FI te krijgen via een router. Bij mij hetzelfde probleem, alle beveiligingen van de router uitgezet maar helaas. Via de kabel werkt ie prima, vind ook alle beschikbaar WI-FI netwerken maar verbinden ho maar!
  Ik vind het prul, want naar mijn mening zou iedere gewone gebruiker zonder belachelijk veel verstand van draadloze netwerken dat ding aan de praat moeten kunnen krijgen.
  Om een ieder behoorlijk wat frustratie te besparen adviseer ik dat rotding echt niet te kopen!!

  1. We hebben hem er nog eens bij gepakt. Bij een herinstallatie in een nieuw netwerk geeft hij inderdaad de nodige uitdagingen. Erg jammer gezien de eerste installatie met de qr code bij ons erg soepel verliep.

 2. Ik heb het zelfde probleem met mijn IVM-200. En alle instellingen in mijn cisco router van Ziggo aangepast. Nog werkt het niet. Wat is volgens jullie die oplossing? Andere router?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.