Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de Nestcam, prima beveiliging met 4 sterren.

The Good
  • makkelijke installatie
  • fraaie vormgeving
  • scherpe beelden
  • kwalitatieve afwerking
  • goede app en cloud dienst
  • veelzijdige houder
The Bad
  • prijs opname mogelijkheid


Begin deze maand lanceerde Nest hun beveiligings camera: de NestCam. Na een slimme thermostaat en brandalarm is er nu dus ook een beveiligingscamera. Eerder had Nest al de camera maker Dropcam overgenomen. Deze camera’s werkten al prima in de Nest software. Nu is er de eigen Nestcam. Als twee druppels water gelijk aan de Dropcam, maar wel degelijk met wat verbeteringen. Intern, extern en in de software.

Nu ook in Nederland
Dropcam is al een paar jaar de mooiste en beste beveiligingscamera die te koop is. Ten minste in de USA. Via omwegen was een Dropcam in Nederland te koop. Officieel deden de diensten het dan niet. Dropcam kon immers de performance niet garanderen. Wij konden al sinds de eerste generatie Dropcam de kwaliteit van beeld en app ervaren en waarderen. Sinds Nest Dropcam heeft overgenomen en nu een eigen camera heeft, komt aan alle beperkingen een einde.

NESTCAM-Beetje anders
De Nestcam lijkt uiterlijk dus op de voorgangers. Hij past qua diameter ook in de Dropcam houders en vice versa. Intern is de sensor en beeldverwerking verbeterd. De Nestcam filmt nu 1080p HD beeld. De microfoon neemt het geluid waar. Infrarood lampjes zorgen voor beeld in complete duisternis. In de Nest app zijn alle producten in één interface te zien. Dus ook het Protect brandalarm en de thermostaat info. Heel fraai is dat je op Android in het icoon van de camera ook diepte hebt in een live mini preview. Beweeg je de telefoon opzij en dan kijk je iets anders door de lens. Althans zo lijkt het. Dit effect is heel bijzonder en uniek. Op IOS is dit effect niet. In de app, en op het online platform, zijn de live beelden te zien. Wie de Nest Aware dienst afneemt kan ook opgenomen beelden zien. Elke seconde wordt vastgelegd. Omdat de lens 130 graden breed kan waarnemen, is erg veel te zien. Inzoomen kan ook. De software past dan de sensor capaciteit aan op het geselecteerde gebied. Dit inzoomde beeld wordt dan ook scherper. Dit is alleen in Live view mogelijk en niet bij opgenomen beelden achteraf. Op een tijdlijn is perfect te zien wanneer de camera beweging heeft gedetecteerd. Klik op dat punt en de beelden worden van een server naar jouw scherm gestreamd. Jouw beelden staan dus op een Server ergens waarschijnlijk in de USA. Nest, dochteronderneming van Google, benadrukt dat de hoogste encryptie op de beelden zit wanneer ze over het internet worden verstuurd en dat ze op servers met speciale beveiliging zijn opgeslagen. Dat is natuurlijk wel te hopen en tegelijkertijd een belangrijk verkoop argument ten opzicht van de vele goedkope dubieuze B-merk camera’s.
Bijzonder fraai is de nieuwe houder waar de Nestcam vrijwel overal mee te plaatsen is. Allereerst is het een handige houder die je makkelijk neerzet. Je kan zelfs de camera helemaal over de rand van een kast naar beneden laten filmen. Bijvoorbeeld om een wieg of mand in de gaten te houden. De magneet maakt het ook nog eens mogelijk om de houder tegen metaal te plaatsen. Een meegeleverde bevestigingsplaat maakt het mogelijk om de houder ook op hout of op de muur te schroeven. Nu nog een waterdichte versie met een accu voor een weekend en je kan heb ook buiten ophangen. Er moet wat te wensen over blijven 😉

nexus-5-enus-fe8f6e01Nieuwe app
De Nest app laat niet alleen de andere Nest producten zien, maar biedt ook oude Dropcam camera’s iets meer functionaliteit. Zo kan je op oude camera’s en nieuwe Nestcam inzoomen waarbij de beeldkwaliteit wordt verbeterd. Het was al mogelijk om via de camera te praten met de ruimte waar de camera staat. Dit gaat wel om een zend/ontvang manier. Druk dus op de knop en praat. Reken op enige vertraging voordat de camera het audio signaal afspeelt. Druk op ‘gereed’ om weer te kunnen horen wat er in de ruimte wordt gezegd. Zo is op een walk talkie wijze communicatie mogelijk. Beide kanten moeten weten dat dit zo werkt, anders wordt het een heel lastig gesprek. Handig voor noodgevallen of om de hond tot de orde te roepen.

NESTCAM-SchermPraktijk
Tijdens onze praktijktest bleek dat het gezin wisselend reageert op de aanwezigheid van een continu filmende camera. Nest zou er goed aan doen om een fysieke afdekking voor de lens mogelijk te maken. Nu moet je de kabel er uit trekken om zeker te weten dat er geen beeld de wereld ingeslingerd wordt. Wij kregen een maand de tijd om de opname mogelijk te ervaren. Het is leuk en interessant om in de tijd terug te kijken wat er zoal in huis gebeurd. Super handig is het als je s ochtends direct kunt zien dat de tieners inderdaad s nachts thuis zijn gekomen. Je hoeft niemand wakker te maken in de wetenschap dat ze thuis zijn. Opmerkelijk was dat we in de testperiode een poging tot insluiping hebben kunnen vastleggen. De camera filmde welliswaar de betreffende deur niet, maar op de opgenomen beelden zijn wel de geluiden van het gerammel aan de deur waar te nemen. De Politie was gelukkig snel ter plekke en de insluiper natuurlijk verdwenen.

Conclusie
Wij waren al Dropcam fan en zijn nu Nestcam ambassadeur. Vergeet alle alternatieven. Er is geen makkelijker installatie en rijker gebruiksnut. Voor een redelijke prijs (199 Euro) heb je een betrouwbaar product wat unieke beelden levert. De prijs van de opnamemogelijkheden is nog wat aan de hoge kant en mag meer pay-per-use gebaseerd zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.