Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review HiHome Smart Wifi Plug; handige bespaarstekker

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • vormgeving
  • verpakking
  • handleiding
  • app
  • gebruik
  • inzicht stroomverbruik
  • uitbreidbaar systeem

THE BAD

  • eerste stekker installatie vergt aandacht

Met de miljoenennota net achter de rug is het duidelijk dat inmiddels heel Nederland wel door heeft dat energiebesparing geen gimmick of luxe is, maar een bittere noodzaak voor velen. De kachel wat lager, de lampen minder vaak aan en stekkers uit het stopcontact. Of Niet? De HiHome Smart Wifi Plug lijkt een handig dingetje in deze energie tijd.

Tot een dik jaar geleden werd alles rondom domotica nog gezien als een luxe die nu voor meer mensen beschikbaar kwam. Zo was je tien jaar twintig jaar geleden vaak tienduizenden euros kwijt om je huis was slimmer te maken en moest je tien jaar geleden nog veel pielen met diverse instellingen. Inmiddels zijn er veel producten die door de massaproductie goedkoop zijn geworden en ook gemakkelijk te installeren. De technologie is volwassen en beschikbaar voor velen. Van Hue lampen kijken we al niet meer op en de deurbel met camera en spraak is ook al geen noviteit meer.

Tijdschakelaar anno nu

Ondank alle innovaties hangt er nog een tijdschakelaar aan mijn vijverpomp en stoppen veel mensen tijdschakelaars in het stopcontact als ze op vakantie gaan. Dat moet toch makkelijker kunnen? In onze zoektocht vonden we de de HiHome stekkers. Van een Nederlands bedrijf die duidelijk de juiste bronnen in China heeft weten te vinden en er in de verpakking en  app een eigen sausje overheen heeft gegooid. Belangrijkste is of de producten doen wat ze moeten doen? We willen gemakkelijker en flexibeler dan met een ouderwetse tijdschakelaar de stroom uit het stopcontact regelen naar de aangesloten apparaten. Dat moet met een appje natuurlijk mogelijk zijn. Als het dan ook nog werkt met Apple Homekit of Hey Google, dan is dat mooi meegenomen.

Bestellen, uitpakken en installeren

Voor vier tientjes hebben we online de HiHome SmartPlug 3-pack gekocht. Het bestellen ging super simpel en de berichtgeving over de status van de verzending is ronduit perfect. Heerlijk. Zo zouden andere webshops het ook moeten inregelen. Binnen 24 uur hadden we de zending in huis. De verpakking is professioneel en in meer talen.

De handleiding is in drie talen; Engels, Duits en Nederlands. Die handleiding moet je echt wel lezen. Zonder handleiding krijg je de stekker niet zo maar geïnstalleerd. Het is net weer een iets ander proces dan de Hue, Ring deurbel, Sonos, Netatmo of Withings producten. In essentie is het technologisch hetzelfde, maar elke leverancier heeft weer zo zijn eigen volgorde. Zorg dat je allereerste de app hebt. De stekker kan je vervolgens met een paar stappen toevoegen. Heb je dat proces eenmaal gedaan dan zijn andere stekkers zo toe te voegen. Wanneer je hem in het stopcontact steekt met de app open en wel eerst even de stekker reset door deze vijf seconden in te drukken en opnieuw aan te zetten, dan ziet de app de stekker en ben je met een simpele selectie van het product klaar. Zo hebben we binnen 10 minuten de eerste stekker toegevoegd en was elke extra stekker binnen een minuut toegevoegd. We hebben overigens nog niets gezegd over de stekker zelf, maar deze is rank, fraai en zou zo uit een Apple fabriek kunnen komen. Met een aan/uit knop kan je hem ook zonder app bedienen.

Gebruik

Tja het gebruik is super simpel van de HiHome Smart Wifi Plug. Op de app zie je alle stekker en wanneer je deze selecteert kan je een tijdschema invullen. Je kan het zo complex maken als je wilt, maar je kan de stekker ook aan/uit laten gaan met de zon opkomst of zonsondergang. Probeer dat maar eens met een ouderwetse tijdschakelaar. Er zit nog net niet een stukje fuzzy logic in om het aan/uit schakelen een beetje te laten varieren rond om een tijdschema wat je invoert. Dat zou super luek zijn en minder duidelijk dat de lampen steeds op dezelfde tijd aan en uit gaan.

Een extra feature in de smartplug is de energie meting. De smartplug gebruikt zelf nauwelijks stroom. Super handig dus als je deze voor een verlengsnoer met meer stekkers zet. Zo hebben we onze stereo apparatuur en tv meubel elk met een Smart Plug van HiHome voorzien. Met een simpel tijdschema weten we zo dat alle apparatuur niet in standby modus energie staat te slurpen. Het slimmemeterportaal.nl heeft ons namelijk inzicht gegeven in het stroom verbruik en voor de sluimerstroom blijk een constante kostenpost. Zo helpt de Smart Plug om de sluimer stroom te reduceren, maar ook echte stroomvreters op te sporen. Het zou fijn zijn als in het dashboard direct het stroom verbruik van alle stekkers te zien zou zijn. Nu moet je ze 1 voor 1 openen.

Omdat de stekkers in je wifi netwerk hangen, zijn ze ook vanuit buitenshuis in en uit te schakelen. Super handig als je vergeten bent iets uit te zetten of alsnog even die lamp aan wil doen. De enige bedenking die we hebben is dat het systeem gebruik maakt van het Tuya platform. Dit is in Chinese handen en hoe de privacy nu werkelijk geregeld is, blijft altijd een vraagteken. Maar voor de volledigheid; diverse gerenommeerde merken waaronder Ikea maken ook gebruik van dit platform voor hun domotica producten.

Conclusie

De HiHome Smart Wifi Plug is een fraai vormgegeven product wat degelijk oogt en voelt. Geen Chinese rommel dus, maar wel voor een zeer vriendelijke prijs. De app biedt meerwaarde in de bediening, de planning en de analyse van het stroomverbruik. Voor een paar tientjes kan je energie vreters herkennen en sluimerstroomverbruik gemakkelijk reduceren.

Tip: 1 stekker kost 24 euro; een 3-pack nu 45 Euro… no brainer

3 reacties

  1. Ons hele huis draait op HiHome. Werk perfect en zonder problemen mits de Wifi goed werkt. Wij zijn zeer tevreden. Installeren is zeer in makkelijk en gaat snel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.