Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Athom Homey breekt het smart home open

We hebben het al een tijdje over het smart home, maar tot nu toe blijven veel bedrijven vooral eigen eilandjes bouwen. Initiatieven om smart home producten van verschillende fabrikanten met elkaar te communiceren zijn er al wel vanuit platforms als de Revolv (inmiddels gekocht en gesloten door Nest), Nest en Myfox, maar echt open is het allemaal nog niet.

Het Nederlandse bedrijf Athom gaat hier een stokje voor steken met ‘hun’ Homey. Het idee van Athom is niet om zelf zoveel mogelijk slimme lampen en stopcontactschakelaars te gaan verkopen. In plaats daarvan kiest Athom ervoor enkel een platform dat met zoveel mogelijk producten van anderen kan communiceren op de markt te zetten. Dit is de Homey geworden.

De Homey van Athom lijkt in technisch opzicht dan ook echt een allemansvriendje te zijn geworden. Zo kun je ouderwetse apparatuur als TV’s (oké, ook de de nieuwe modellen), stereo installaties, airco’s en andere apparaten met infrarood afstandsbediening aan de Homey koppelen. Als er geen standaard ondersteuning aanwezig is, zou het zelfs niet al te ingewikkeld moeten zijn om deze IR codes zelf in te programmeren.

https://www.youtube.com/watch?v=06u3XGd3Tfo

De 433mHz zender in de Homey is verantwoordelijk voor de directe communicatie richting schakelaars van onder anderen KlikAanKlikUit en Chacon.

De nrf24l01+ zender die op Kickstarter werd vermeld is geschrapt wegens gebrek aan producten die ermee overweg kunnen. In plaats daarvan heeft Homey een 868 MHz zender aan boord gekregen. Het Nederlandse SmartWares (HomeWizard) maakt hier bijvoorbeeld veel gebruik van. Dit omdat 868 MHz in staat is tot tweeweg communicatie waardoor je ook echt feedback krijgt van bijvoorbeeld een slimme schakelaar of een watermelder.

Via bluetooth 4.0 kan de Homey onder anderen muziek naar bluetooth speakers sturen en in potentie kletsen met sensoren in de buurt zoals de Flower Power van Parrot (Flower Power ondersteuning is niet aangekondigd). Om jouw smartphone of tablet snel met de Homey te koppelen bevat de Homey ook een NFC tag.

Homey 0

 

De Homey kan ook overweg met Zigbee (o.a. in de Philips Hue en Osram Lightify) en Z-Wave. Deze protocollen zijn veel interessanter dan 433mHz omdat alle apparaten die dit gebruiken zelf weer een netwerk vormen en daarmee het bereik vergroten. Daarnaast kan gebruik worden gemaakt van tweeweg communicatie.

Tenslotte heeft de Athom Homey ook nog WiFi aan boord. Niet alleen om via internet verbonden te zijn met de Homey app store, maar vooral ook om te verbinden met alle hardware die ook op het netwerk zit. Denk aan de bovengenoemde Nest thermostaat, maar ook de speakers van Sonos, Plex mediaplayers, het streamen van jouw spotify playlists etc.

Homey 0

Athom heeft nog geen definitieve lijst met compatible apparaten ontwikkeld, maar heeft daar een duidelijke reden voor. De Homey is volledig open. Dat wil zeggen dat de originele makers van de hardware hun producten geschikt kunnen maken voor de Homey, maar iedereen die een beetje kan programmeren kan apparaten in huis geschikt maken. Al deze apparaten komen met hun aansturing in de Homey app store te staan.

In tegenstelling tot Android of iOS apps, is Homey zeer strikt in de interface van deze apps. Sterker nog, er is weinig ruimte voor ontwikkelaars om de interface naar eigen inzicht vorm te geven. Dit om te zorgen dat de bediening van de Homey een uniforme uitstraling blijft behouden. Zo probeert Homey ervoor te zorgen dat alle apps duidelijk werken. Slim!

De Homey werd vorig jaar gefinancierd op Kickstarter. Daar haalde het project ruim €200.000 op. In de zomer krijgen de backers hun Homey. Rond september moet de Homey ook echt in de winkels liggen. pre-orderen is al wel mogelijk bij Athom. Daar zal de Homey €299 kosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.