Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: ZyXEL PLA4231 Kit (500Mb/s Powerline Adapters)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • Mooie adapters
  • Zeer complete levering
  • Mooie, stabiele verbinding
  • WiFi adapter heeft een power-knop

THE BAD

  • WiFi adapter heeft een vast IP adres
  • Installatie is onduidelijk
  • CD maakt het allemaal moeilijker dan nodig

Ook ZyXEL maakt tegenwoordig Powerline kits met een WiFi access point erin. Een handige gedachte gezien de locatie van de router niet altijd de ideale locatie is om als middelpunt van jouw WiFi netwerk te dienen. Na Devolo en TP-Link kijken we hoe ZyXEL dit heeft aangepakt.

Unboxing

De PLA4231 kit is lekker compleet. Naast de adapters, CD-Rom en een stukje documentatie krijg je meteen ook twee gele netwerkkabels. Je kunt dus meteen aan de slag.

ZyXEL-PLA4231-Kit-Unboxing

Design

Dit is de eerste ZyXEL powerline set in deze generatie die ik in mijn vingers krijg. Ik ben onder de indruk van het design. Die van Devolo zijn misschien lekker klein, maar ZyXEL maakt ze gewoon mooi. Valt zeker wat voor te zeggen :-).

ZyXEL-PLA4231-Kit-Zijkant-Adapters

De kleine adapter bevat een netwerkaansluiting aan de onderkant. Op de voorkant zitten de status LED’s. Aan de zijkant de encryptie-knop om hem op je netwerk aan te sluiten.

ZyXEL-PLA4231-Kit-Onderkant-Adapters

De WiFi adapter is vergelijkbaar qua looks, maar heeft de netwerkaansluitingen (twee stuks, netjes!) helaas aan de bovenkant. Daarnaast zit aan de rechterkant een power schakelaar. Handig wanneer je op vakantie. Dan hoeft die WiFi geen stroom te verbruiken.

Installatie

De verpakking zegt dat het in gebruik nemen van de set plug ’n play is. Daar heeft ZyXEL helemaal gelijk in. De twee adapters kennen elkaar al, dus inprikken is gebruiken.

Om de WiFi access point in te stellen, druk je eerst de kop op de PLA een paar seconden in. Hierna is het enkel nog een kwestie van de WPS-knop op de router indrukken en de boel is geconfigureerd. ZyXEL heeft hier duidelijk goed over nagedacht.

Ga je de set met een andere PLA set combineren, dan heb je de encryptie knoppen nodig. Je drukt eerst die van het punt waar jouw netwerk start twee seconden in (meestal die bij jouw router) en daarna op de adapter die je toe gaat voegen.

Wil je handmatig het access point instellen? Bijvoorbeeld omdat je nog geen WiFi hebt? Dan surf je met je browser naar 192.168.1.2 toe. ZyXEL heeft de adapter namelijk een vast IP adres gegeven en dat is alles behalve echt handig. In mijn netwerk werkte bijvoorbeeld de printer ineens niet meer omdat deze op datzelfde IP adres zat. Daarnaast geeft het natuurlijk problemen wanneer je meerdere van deze access points zou kopen voor een optimale dekking in huis. Oei!

ZyXEL gaat er namelijk vanuit dat je eerst deze WiFi homeplug gaat instellen voor je hem in het netwerk hangt. Daarmee is de volgorde dan weer anders dan wanneer je simpelweg de WPS-knop gebruikt. Dat hebben we handiger gezien.

Toch moet ik wel weer een complimentje geven voor de interface van de PLA4231. Deze is mooi en duidelijk. Daarnaast geeft hij ook informatie over hoe zwaar de adapter het heeft qua verbindingen en de maximale snelheid die hij op dat moment kan behalen.

ZyXEL-PLA4231-Kit-Interface

Naast het instellen van een IP, SSID en wachtwoord laat de PLA4231 je enorm veel meer instellen. Hier zien we terug dat ZyXEL een enorme ervaring heeft in het bouwen van netwerkapparatuur voro bedrijven. Het is zelfs mogelijk om op basis van de locatie de weersverwachting te tonen wanneer je op de PLA4231 inlogt. Een beetje overbodig misschien ;-). Wat wel weer lastig is, is het instellen van de tijd op de PLA4231. De server waar de PLA de tijd vandaan wilt halen werkt niet en wanneer je aangeeft in de zomertijd te zitten, moet je voor jouw tijdzone aangeven wanneer deze ingaat. Met andere woorden, de tijd op de mijne klopt van geen kant, maar ik voel me er prima bij…

Geavanceerd gebruik

Wil je jouw netwerk van PLA’s goed bijhouden, levert ZyXEL beheerssoftware mee via de CD. Deze ervaring is alles behalve vloeiend. De CD start en menu en zodra je hebt aangegeven Windows of Mac te gebruiken dondert deze je in een verkenner map op de CD en moet je het verder zelf maar uitzoeken. Ik kies voor Windows 8 en dan 64-bit. Nu moet ik op dit punt op Setup.bat klikken en niet op de andere programma’s en mappen die er staan (je moet het maar net weten). Daarna staat een wazig Z icoontje op je desktop die de configuratiesoftware start.

ZyXEL-PLA5205-Manager-icoon

Hoewel veel fabrikanten hun best doen om handige software neer te zetten, laat ZyXEL het hier echt enorm afweten. Snap je wat je op onderstaande screenshot niet? Doe dan geen moeite de boel te installeren. Het is zinloos :-(.

ZyXEL-PLA5205-Manager

Gebruik

Het is even een klus om de PLA4231 kit in een bestaand netwerk te integreren, maar dan heb je ook wat. Het WiFi bereik van de adapter is dik in orde. Dat je twee LAN poorten op die adapter krijgt maakt hem ideaal voor de huiskamer omdat je zo je oude Blu-Ray Player , settop box etc van internet kunt voorzien zonder dat ze WiFi hoeven te gebruiken. Heb je een Android Stick in je TV, dan zal die ook profijt hebben van een access point zo dichtbij.

Conclusie

De PLA4231 Kit van ZyXEL bevat alles wat je hebt om ermee aan de slag te gaan. De dubbele LAN-poort op de WiFi adapter is ideaal en de webased admin zit prachtig in elkaar. De software op de CD is echter onbruikbaar en de keuze om de PLA4231 standaard van een vast IP adres te voorzien is gewoon een vreemde keuze. Een prima product dus, maar de gebruikservaring kan op een aantal punten echt wel een stuk beter.

2 reacties

    1. Dat is lastig te zeggen omdat je niet aangeeft hoe je alles hebt aangesloten. De telefonische support van Zyxel is trouwens enorm goed. Ze zijn nu nog bereikbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.