Review: TP-Link TL-WPA4220KIT (Powerline adapters)

Met de TL-WPA4220KIT zet TP-Link een interessant powerlinepakket op de markt. Het setje is laag geprijsd, heeft een maximale snelheid van 500Mb/s en bevat ook nog eens een WiFi access point. Kan TP-Link dit alles voor een lage prijs bieden?

Unboxing

De doos van de TL-WPA4220KIT bevat twee adapters. De kleine TL-PA4010 en de TL-WPA4220. Die laatste bevat het WiFi access point. Daarnaast zit er wat documentatie, een driver CD en twee netwerksnoeren in de doos. Al met al mooi compleet.

TL-WPA4220KIT-Unboxing

Design

Wat opvalt bij het openen van de doos is dat het ontwerp van de twee adapters niet een klein beetje afwijkt, maar totaal afwijkt. Hoewel de TL-PA4010 in mijn geval in de meterkast verdwijnt, ben ik niet gewend dat designs zo enorm kunnen verschillen.

TL-WPA4220KIT-Zijkant

De TL-PA4010 is erg compact, wat meer flexibiliteit geeft bij de plaatsing van deze powerline adapter. De LED’s op de rug van de adapter geven de status keurig mee.

De TL-WPA4220 heeft ook een serie LED’s op haar rug Het grote verschil is dat de onderste LED ook dienst doet als knop. Dit staat in de handleiding en je kunt het ook een beetje zien doordat hij groter is. Een grote koppelknop zoals op de TL-PA4010 zal je dus niet vinden.

TL-WPA4220KIT-LAN

De TL-WPA4220 bevat bovendien twee LAN poorten. In mijn geval is het daarmee een ideale adapter voor mijn woonkamer. Mijn Minix G4 android stick Binnenkort de review) heeft door haar kleine antenne een accesspoint nodig dat vlakbij zit. Daarnaast heb ik een QNAP Nas en Samsung blu ray player zonder WiFi die nu beiden bedraad verbonden zijn.

Snelle installatie (geen WiFi)

Installatie begint door beiden in een stopcontact te plaatsen. Ik kies ervoor om de TL-PA4010 in de meterkast te zetten. Die zit namelijk dicht bij de buitenmuur en ik heb mijn WiFi access point dan liever ergens in het midden van mijn huis. Daarnaast is de TL-WPA4220 bij toeval dus ideaal voor mijn woonkamertje.

Ik druk op de grote knop van de TL-PA4010 om het koppelen te starten. Daarna is het tijd om op de link LED-knop van de TL-WPA4220 te drukken. Een paar seconden later is de Powerline koppeling een feit. Daarnaast is er al een WiFi netwerk waarvan de gegevens op de sticker op de TL-WPA4220 staat. Aan de kant die je niet kunt zien als hij in het stopcontact zit natuurlijk ;-).

Installatie van de WiFi

Via de CD geef ik aan dat ik naar de management utility van de TP-WPA4220 wil om mijn WiFi netwerk te starten. De CD start nu een stukje software om het netwerk te scannen om zo de adapter te vinden. De eerste keer duikt hij nog niet op, maar een druk op rescan lost dit probleem op.

TL-WPA4220KIT-Setup

Nu opent een browserscherm (je kunt dit adres toevoegen aan je favorieten zodat je de CD niet meer nodig hebt). Inloggen doe je dan met gebruikersnaam en wachtwoord admin. Natuurlijk moet je dit voor de veiligheid even aanpassen.

De interface van TP-Link is alles behalve indrukwekkend, maar dat is in deze prijsklasse ook wel een beetje wat ik verwacht. De hele interface is gewoon snel en simpel.

TL-WPA4220-Setup-scherm

Het naar eigen wens instellen van WiFi is met de interface een koud kunstje. Wel zit hier een vreemde fout in de software. Hoewel de adapter het IP adres 192.168.1.250 heeft, verandert hij na een reboot (om de nieuwe WiFi instellingen toe te passen) het adres van de browser naar 192.168.1.1. Daar zit mijn Netgear router momenteel op en dat kan verwarrend werken. Handmatig het adres veranderen naar .250 is de oplossing.

Gebruik

De maximale powerline snelheid van de set zou 500Mb/s moeten zijn. De maximale snelheid over WiFi (n) moet op 300Mb/s liggen. De powerlinesnelheid is natuurlijk het belangrijkste omdat deze ook invloed heeft op het WiFi signaal. De snelheden die ik meet zijn natuurlijk wat lager, maar vergelijkbaar met andere 500Mb/s setjes. Kwalitatief lijkt TP-Link met de TL-WPA4220KIT de zaakjes dus keurig op orde te hebben.

Wi-Fi Clone (Update 17-07-2013)

Soms zien ook wij iets over het hoofd en bij de review van deze set was dat de WiFi Clone functie. Hiermee is de TL-WPA4220 zo in te stellen dat jouw bestaande WiFi netwerk de host is voor het bedrade netwerk. Je moet hiervoor zorgen dat de TL-WPA4220 binnen het Wi-Fi bereik is. Daarna druk je op de WPS-knop van jouw router. Zodra deze knippert druk je de LED-knop van de TL-WPA4220 een aantal seconden in. Kort daarna zijn de twee gekoppeld. Bijkomend voordeel van deze methode is dat de TL-WPA4220 het SSID (de naam), wachtwoord en beveiliging van de router overneemt. Ook handig!

HomePlug

De TL-WPA4220KIT is compatible met de HomePlug(AV) standaard. De set werkt keurig samen met andere adapters van Netgear en ZyXEL die we hier hebben liggen. De TL-WPA4220KIT kan dus ook worden gekocht als uitbreiding op een bestaand powerline netwerk.

Conclusie

De TL-WPA4220KIT is een kit met twee powerline adapters waarvan één met WiFi en de handige kloonfunctie. Meer dan alleen deze functies krijg je niet van TP-Link en dat zien we terug in de prijs. Is deze functionaliteit het enige dat je zoekt in een powerline setje, zal deze dus niet teleurstellen.

Beschikbaarheid

De TP-Link TL-WPA4220KIT ligt nu in de winkel voor ongeveer €75.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Snelle installatie
 • Simpele interface
 • Compatible met HomePlug
 • Snelle Wi-Fi cloning functie

THE BAD

 • De twee adapters lijken qua design helemaal niet op elkaar.
 • Geen extra features

3 reacties

 1. wat een fijne review, …. ik heb net zo een setje gekocht en inderdaad het bedraadde gedeelte is een fluitje van een (euro)cent…. echter voor het Wifi verhaal ben ik op zoek gegaan in de handleiding…maar die is alleen in het Engels te vinden…..waardeloos!! Voor die eenenzeventigeuroenveertigcent had ik dat er wel bij verwacht. zeker aangezien alle reclame over het setje wel in het Nederlands schreeuwt dat het allemaal met 1 druk op de knop dus…eenvoudig is

  deze recensie geeft echter wel antwoord op wat vragen en ik moet het nog werkzaam zien te krijgen (met de wpa-knop de bestaande netwerk gegevens klonen) maar het geeft mij een goed gevoel dat iemand in het Nederlands beweert dat eea goed te doen is.

  ook bij mij verspringt het ip adres bij iedere bevestiging van de instellingen in het menu.
  handmatig terug zetten help dan maar even, als je dit wilt bevestigen verspringt ie weer….. dus een vast ip adres ingeven, maar hoe dan?

  als het klonen van het wifinetwerk niet lukt zal ik met het menu een wachtwoord moeten instellen…….. dat heeft me bij mijn router ook een jaar of wat gekost….
  ik vrees met grote vrezen maar dat zegt meer over mij dan over het product

 2. hallo ik heb ook deze tp link set gekocht en wil hem gebruiken met Apple Time Capsule, alleen klonen wil hier niet gaan want apple heeft geen MPS knop. Iemand die dit al opgelost heeft?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.