Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Devolo dLAN 500 (Wi-Fi Powerline Adapters)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Mooie, compacte adapters.
  • Duidelijke bediening.
  • Handige UTP aansluiting op de adapters.

THE BAD

  • WiFi key alleen op de achterkant van de adapters.
  • Snelheden vallen in de praktijk iets tegen.

Je kent het probleem vast wel. Je hebt een dikke router in de meterkast, maar op de eerste verdieping zakt het signaal al sterk in. Op de tweede kun je het schudden. Nu kun je gebruik maken van WiFi versterkers (repeaters), maar die zijn afhankelijk van elkaars signaal. De dLAN 500 set van Devolo biedt dan een interessant alternatief.

Het idee

Het idee van Devolo lijkt sterk op het idee van Buffalo. Het opzetten van een WiFi netwerk met Powerline Adapters om zo de onderlinge verbinding toch bedraad en simpel te houden. Wil je op een bepaalde plek WiFi, is het een kwestie van de dLAN 500 WiFi adapter in het stopcontact prikken en klaar. Gewoon goed dus.

Devolo-dLAN-500

Unboxing

De doos van Devolo is goed gevuld. Niet alleen zie ik twee dLAN 500 WiFi adapters, maar ook een gewone powerline adapter uit de 500 serie. Devolo snapt namelijk dat het punt waar het internet het huis binnenkomt, niet zozeer het punt is waar je jouw WiFi netwerk wilt starten.

Devolo-dLAN-500-WiFi-Unboxing

Naast de powerline adapters vinden we een setup CD, wat papierwerk om snel te starten en een netwerkkabel.

Aansluiten

Het aansluiten van de adapters is een vlotte klus, als je oplet tenminste. De WiFi key staat op de achterkant van de WiFi adapters geprint. Maak dus even een foto voor je ze in het stopcontact prikt… anders kun je niet inloggen ;-). Een kaartje met het wachtwoord zoals o.a. Buffalo dat doet was handig geweest.

Overigens is het wel zo dat de tweede WiFi adapter die je aan het netwerk koppelt, in staat is om het wachtwoord en de SSID van de eerste over te nemen.

Design

Hoewel de aanwezigheid van de WiFi key op de achterkant van de adapter niet de meest handige stap is, is het design van de dLAN 500 WiFi iets dat mij enorm aanspreekt. Twee duidelijke knoppen aan de voorkant regelen vrijwel alle belangrijke instellingen. Daarnaast krijg je op iedere adapter een ethernet-poort om een UTP kabel op aan te sluiten. Dat is erg handig voor oude Blu-Ray spelers, NAS systemen en andere apparatuur. De kastjes zijn ook mooi compact.

Devolo dLAN 500 WiFi Stopcontact

Theoretische snelheiden

De naam van de set zegt het al. De powerline adapters zijn in staat om een onderlinge topsnelheid van 500Mb/s te behalen. Daarnaast zijn de WiFi adapters gecertificeerd voor de WiFi N standaard die een snelheid van 300Mb/s heeft. Je zou met je smartphone of tablet dus van 300Mb/s moeten kunnen genieten.

Praktijksnelheden

In de praktijk laat de verbinding tussen de dLAN 500’s nog te wensen over. Ik woon in een huis van 8 jaar oud, dus redelijk modern. Toch varieert de snelheid per stopcontact echt enorm. Hierdoor is de verbindingssnelheid relatief laag en behaal ik een doorvoer van rond de 125Mb/s. Voor mijn smartphone en tablet is dat prima en zelfs een filmpje kijken op mijn NAS via de laptop gaat relatief probleemloos. De snelheden over de powerline zijn vergelijkbaar met andere fabrikanten, dus ik mag niet klagen.

Devolo dLAN Cockpit

Wat Devolo netjes doet, is het meten van de snelheden tussen de verschillende adapters. Deze is via de bijgeleverde software op te vragen en werkt zeer duidelijk.

Conlcusie

De Devolo dLAN 500 WiFi zet is een interessante set van het bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in Powerline Adapters. Hoewel het instellen nog wel iets gebruiksvriendelijker kan en de snelheid van mij ook echt nog wel omhoog mag, kan deze set een ideale oplossing zijn voor iedereen die binnenshuis met een onstabiel WiFi netwerk te kampen heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.