Review: BenQ G1

Hij heeft een ontzettend lage prijs, maar is toch uitgerust met een uiterst lichtgevoelige f1.8 lens. Een lens die BenQ zelf heeft ontwikkeld. De G1 camera moet de entree van BenQ op de Nederlandse markt voor compactcamera’s betekenen. Zou dit ze gaan lukken?

Unboxing

In de doos van de BenQ G1 zal je naast de camera ook een netstroomadapter, een USB datakabel, een A/V camera, een handleiding en (jawel) een echt lederen hoes aantreffen. Het is lang geleden dat ik een camera met zo’n hoes uit mocht pakken en laat zien dat BenQ deze markt met gepaste stijl wenst te betreden.

Lederen Hoesje

Voor we met de camera beginnen, toch even wat aandacht voor het lederen hoesje dat BenQ bij de G1 levert. Wat opvalt is dat je deze aan de onderkant van je G1 vast moet schroeven. Hij gebruikt hiervoor dezelfde schroefopening die je ook voor een statief zou gebruiken. Je kunt dit gewoon met je vingers doen. De schroef bevat zelf ook weer schroefdraad om hem alsnog op een statief te kunnen plaatsen. Daar is dus goed over nagedacht.

Uiterlijk

Aan de voorkant van de G1 zit natuurlijk die lichtsterke f1.8-4.9 lens waar ik het al even over had. Hoewel hij zeer lichtsterk is, valt het qua zoombereik wel mee. Slechts 4.6x.

Aan de achterkant zit het 3 inch LCD scherm dat alle kanten opgeklapt kan worden. Het is een 920k scherm. Dat laatste staat voor de lichtopbrengst. In de praktijk betekent dit dat het scherm ook in zonlicht nog zeer goed af te lezen is. De pixeldichtheid is echter niet heel groot.

Verder vinden we aan de achterkant een groot deel van de knoppen om de G1 te bedienen. Afhankelijk van de modus, krijgen de draaiknop boven en de metaalkleurige ring om de knoppen beneden functies toegewezen. Je merkt dat dit ontwerp voor Aziatische handen is gemaakt. Wanneer je het toestel aanpakt, druk je al snel allerlei knoppen in. Als je het toestel in de automatische stand hebt staan is dit geen probleem, maar in de M-stand kun je onbewust instellingen wijzigen wanneer je de camera doorgeeft. Jammer.

De laatste knoppen van het toestel vinden we aan de bovenkant. De pwoer-knop gevolgd door de sluiterknop met zoomring en de draaiknop om de modus van het toestel te bepalen.

Specs

De G1 is uitgerust met een 14 megapixel CMOS beeldsensor die is ontwikkeld door Panasonic. Het formaat van de foto’s die je gaat schieten is in te stellen op 14M, 8M, 4M, 2M, en VGA (640x480). Filmen doet de camera in alle bekende formaten tot aan 1080p. Full HD is dus geen probleem.

De camera schiet HD standaard met 30 frames per seconde. Het is ook mogelijk om hem in slow-motion modus te zetten waarbij de camera met 60 frames per seconde filmt. Dat is dus halve snelheid. Helaas ben je dan wel beperkt tot HD 720p. Fast Motion filmen is ook mogelijk op 15 frames per seconde. Dan ga je wel weer Full HD. Aan de bovenkant van het toestel zitten stereo-microfoons voor het geluid.

Qua opslag beschikt de camera zelf al over 82MB, maar dat is met 14 megapixel natuurlijk zo vol. Van mij had BenQ dat achterwegen mogen laten. De camera werkt met SD kaarten en accepteert onder anderen de 64MB kaarten die we hier hebben liggen.

Praktijktest

Baby’s hebben zeer gevoelige ogen en kunnen dus beter niet met flitslicht in aanraking komen. Juist voor dit soort momenten is de G1 enorm geschikt. Laat ik nou net in dezelfde periode een baby hebben gekregen, dus het fotograferen zonder flits heb ik al veelvuldig mogen gebruiken ;-).

Hier zie je ook echt het belang van de f1.8 lens die BenQ in de camera heeft gezet. De foto’s die ik met de camera schiet blijven ook bij relatief weinig licht weinig last hebben van beeldruis. Zeker bij dit soort belangrijke momenten, geen overbodige luxe.

Qua bediening, ligt de BenQ fijn in de hand al voelen de draaiwieltjes wel wat flimsy aan. Dat BenQ nieuw in deze markt is, zie ik ook terug in de menu’s. De vormgeving is simpel terwijl niet alles altijd even logisch in elkaar zit. Hier kan BenQ nog veel leren en innoveren.

Conclusie

De BenQ G1 is een uiterst goedkope camera. Dat neemt niet weg dat het team dat de camera heeft ontwikkeld, met de lens een zeer goede prestatie heeft geleverd. Voor de prijs die je voor het toestel neerlegt (adviesprijs €229) krijg je gewoon geen betere lens. Dat de knopjes wat klein zijn en dat de menu's niet altijd even mooi en logisch zijn, moet je dan maar gewoon accepteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Zeer lichtsterke lens
  • Helder LCD display
  • Mooie, lederen hoes
  • Mooi ontwerp

THE BAD

  • Kleine knopjes, te dicht op elkaar
  • Geen mooie menu's
Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Evenementen

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram