Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Fitbit Charge 2 (Fitness Tracker)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Extreem goede hartritmesensor
  • Zeer goede bewegingssensoren en analyse
  • Zeer compleet qua functies
  • Ondersteuning voor enorm veel externe apps
  • Ondersteuning voor IFTTT

THE BAD

  • Nog geen ondersteuning Google Fit en Apple HealthKit
  • Plastic display

Fitbit lanceerde onlangs haar Fitbit Charge 2 fitness tracker. Waar de eerste generatie echt een piepklein diplay kende, krijg je nu een flink display waardoor je veel meer informatie van het bandje krijgt. En effectief minder tijd in de app hoeft door te brengen ;-).

Unboxing

In het doosje van de Fitbit Charge 2 vinden we de Charge 2 met het standaard bandje (deze zijn verwisselbaar). Daarnaast zit er een speciale kabel met laadklip in en een beknopte handleiding.

Design

Deze nieuwe generatie Fitbit wearables is voorzien van verwisselbare bandjes. De kwaliteit van het standaard bandje is enorm goed. In het siliconen bandje zit een metalen vergrendeling verwerkt om de twee delen van het bandje op de Fitbit Charge 2 te koppelen. Ook de sluiting van het bandje is goed afgewerkt.

Bij de Fitbit Charge 2 die we vanuit het PR bureau kregen, viel het op dat het bandje enorm scheef kan gaan zitten tijdens gebruik. Dit komt door de manier waarop de klem is ontworpen. Dit doet wat teniet aan het design van het display dat normaal mooi doorloopt op de band. Echter hebben we ook distributeur Now Mobile hierover gesproken. Zij lieten ons de daadwerkelijke winkelexemplaren zien en daar speelt dit veel minder. Het nadeel van vroege perssamples dus ;-).

Dit probleem zie je niet zo extreem bij de exemplaren die in de winkel liggen.

De Fitbit Charge 2 komt in twee verschillende maten. Small en large. Voor mijn dikke mannenpols heb ik de Large genomen. Het bandje laat wel heel wat ruimte over. Op de zijkant van de doos zit een fitting guide, maar daar heb je in een webshop natuurlijk niets aan ;-).

Display

De toplaag van het display loopt mooi rond om de pols. Het daadwerkelijke OLED display eronder is gewoon recht, maar dit valt eigenlijk niet op. Er is genoeg ruimte tussen het OLED paneel en de toplaag. Let wel op dat de toplaag van plastic is net als het metaalkleurige deel op de zijkant. Bij stoten kunnen krasjes ontstaan. De keuze voor plastic heeft natuurlijk ook een beetje met de verkoopprijs te maken.

Het belangrijkste is natuurlijk de zichtbaarheid. Ook in volle zon is het display van de Fitbit Charge 2 goed af te lezen. Dit is het mooie van dit type display.

Beweging tracken

Fitbit heeft zich duidelijk gespecialiseerd in het tracken van beweging. Via de knop op de Fitbit kun je specifieke sporten registreren. Zoals in mijn geval dat ik veel op een loopband loop. Je ziet dan exact de effectiviteit van die sportmomenten. Doordat de Fitbit waterdicht is, is deze ook geschikt voor watersporten.

 

Zelf schakelt de Fitbit ook regelmatig in wat hij vastlegt. Bijvoorbeeld de hoeveelheid trappen die ik loop. Daarbij lijkt Fitbit niet te weten hoe lang een Nederlandse trap is. Met andere woorden, hoeveel treden jouw trap telt. Hierdoor wijkt het totaal aantal een beetje af, maar dit is niet erg. Het motiveert wel om vaker de trap te nemen ;-).

Bij alle vormen van beweging zijn grafieken met details op te vragen. Ideaal voor vergelijkingen.

Hartmonitor

Hoewel de accuduur van de Fitbit Charge 2 enorm goed is, valt het op dat de hartritmemonitor enorm vaak wordt gebruikt door het bandje. Gedurende de dag zijn er vele meetmomenten die keurig in een grafiek belanden. Fitbit kan zo ook nauwkeurig in kaart brengen hoe het met jouw verbranding van calorieën zit. In onderstaande grafiek zie je een typische kantoordag ;-).

Fitbit maakt gebruik van Purepulse hartslagmetingen met behulp van twee LED’s en een optische sensor. De kwaliteit van de metingen is beter dan wat ik tot nu toe heb meegemaakt. Ik vergeet altijd de Charge 2 strak onder de pols te dragen. De meeste fitness trackers die ik heb getest hebben dit echt nodig. De Charge 2 weet doorgaans toch gewoon de hartslag te meten. Een hele prestatie.

Slaaptracker

Wat in het bijzonder opvalt aan de Fitbit Charge 2 is de sleep tracker. Deze houdt jouw slaap bij. Daarbij is de informatie niet alleen heel nauwkeurig weergegeven, maar ook nog eens zeer duidelijk. Je kunt met eigen targets werken en zien in hoeverre je deze haalt, maar ook zien hoe vaak je wakker bent. Een leuk stukje informatie.

Voeding

Het is ook mogelijk om jouw calorie-inname bij te laten houden door Fitbit. Er is een enorme database met voeding die je kunt raadplegen om zo bij te houden hoeveel je eet. Helaas is dit wel echt op Amerikaanse schaal. Een bammetje met smeerleverworst is dus niet te vinden. Wel zelf toe te voegen, maar voor je precies weet hoeveel calorieën dit zijn? En je dit voor de vele typisch Nederlandse producten hebt gedaan… juist. Dit hoofdstuk sla ik dan maar over.

Naast voeding is het ook mogelijk om in te geven hoeveel je drinkt. Van glazen tot flessen. Het invoeren hiervan gaat gemakkelijk en nauwkeurig. Toch zou het mooi zijn als de knoppen voor deze functies wat minder ver in de app zitten. Dan zou ik ze zeker meer gebruiken.

Start je het onderstaande filmpje, start deze precies op het moment dat ik je door de app heen praat.

Fitbit Charge en andere apps

De Fitbit app is zeer compleet, maar wie weet wil je runtracker of een andere fitness app gebruiker. Het aantal apps waarmee Fitbit werkt is echt gigantisch. Vrijwel iedere bekende app werkt met Fitbit samen op twee na. Google Fit en Apple HealthKit. Gezien de community hier veel vragen over stelt, zal het vast niet lang duren voor Fitbit ook deze twee zal toevoegen.

Opvallend is de samenwerking met IFTTT. Fitbit is één van de drie merken die dit doet. In combinatie met IFTTT is het bijvoorbeeld mogelijk om jouw resultaten automatisch in spreadsheets op te slaan. Philips Hue lampen blij te laten knipperen als je een bepaald doel hebt behaald of jouw gewicht in de Fitbit app updaten wanneer je bijvoorbeeld op een Withings weegschaal hebt gestaan.

Wekelijkse verslagen

Wanneer je jouw Fitbit actief gebruikt, ontvang je ook wekelijks verslagen. Hierin zie je jouw voortgang op vrijwel ieder gebied dat Fitbit meten kan. Daarbij worden keurige vergelijkingen van week op week gemaakt. Dit helpt je echt om overzicht te houden.

Fitbit Charge 2 Wekelijks overzicht

Tot rust komen

En dan is er nog een functie om tot rust te komen. Met een speciale optie op de Fitbit helpt de Charge 2 je om rustig te ademen. Ideaal.

Conclusie Fitbit Charge 2

De markt voor fitness trackers is enorm en iedere maand komen er weer spelers bij. Om te innoveren moet je hard werken en dat doen ze bij Fitbit. De sprong van de Fitbit Charge naar de Fitbit Charge is enorm. Er zijn nog wel wat kleine puntjes van kritiek. Het belangrijkste is het display dat van plastic is in plaats van sterk glas. Ook Google Fit en Apple HealthKit ontbreken echt nog in de lijst compatible apps. Daar staat tegenover dat de hartslagmeting en sportmetingen uiterst nauwkeurig zijn.

Beschikbaarheid

De Fitbit Charge 2 is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.