Logo GadgetGear.nl
Picture of Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Devolo Magic 2 Wifi 6 Mesh Multiroom Kit

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de Devolo Magic 2 Wifi Mesh Multiroom Kit met 4 sterren.

THE GOOD

  • Makkelijke setup
  • Specifieke configuraties mogelijk
  • Optie voor app-loze setup
  • Handige Cockpit software
  • Prima support

THE BAD

  • Draadloze verbindingssnelheid valt tegen
  • Niet voor alle omgevingen
  • Prijzig

De afgelopen jaren zijn de normen voor een degelijk thuisnetwerk steeds hoger geworden. Steeds meer mensen werken thuis, terwijl zaken als het gebruik van mediacontent ook steeds robuustere prestaties vergt. Dit geldt voor zowel draadloos als bedraad gebruik. Helaas zijn veel woningen niet voorbereid op deze behoeften en hiervoor kunnen powerline-opties een oplossing bieden voor bedrade behoeften en wifi-meshkits voor draadloze noden. Hiervoor zijn ook opties verkrijgbaar die deze zaken combineren. Een van de zwaargewichten onder deze opties is de Magic 2 Wifi 6 multiroom kit van Devolo.

 

Wat is een powerline-oplossing en waarom niet gewoon wifi?

Een powerlineadapter plug je in het stopcontact op het ene punt in het huis en aan de andere zijde plug je een tweede unit. Tussen deze twee units zit uiteraard het elektriciteitsnet, en dat wordt gebruikt als netwerkoplossing. Op deze manier kun je dus alle kamers voorzien van een dergelijke unit en heb je dus een bedrade netwerkoplossing. Als je een van die units aan je modem koppelt, heb je dus in al die kamers toegang tot internet.

Een bedrade oplossing is stabieler dan een draadloze oplossing en minder gevoelig voor interferentie, wat zeker in een omgeving waarin je veel andere wifisignalen hebt, nogal een probleem kan zijn. Zeker als je in hoogbouw woont, kan dit een probleem zijn. Ooit was het genoeg om op een andere band te gaan zitten met 5 GHz, maar inmiddels wordt deze band ook door veel anderen gebruikt en valt het voordeel daarvan weg.  Bovendien is 5 GHz veel gevoeliger voor storingen dan 2,4 GHz. Kortom, het is dan makkelijker om een bedrade oplossing beschikbaar te hebben en/of een meshnode in de buurt. Devolo’s Magic 2 vormt een combinatie tussen een wifi-mesh-oplossing en een set powerline-adapters. Best of both worlds dus.

Er moet wel rekening gehouden worden met het gegeven dat je niet zomaar kan verwachten dat een powerline-oplossing net zo goed werkt als een bedrade oplossing. Interferentie is nog altijd een ding. Heb je bijvoorbeeld zaken in het stopcontact zitten in dezelfde stroomgroep, dan kan dit van negatieve invloed zijn. Ook moet je een powerline-oplossing echt direct in een muurstopcontact steken en steek je daar in het geval van een dubbel stopcontact idealiter geen andere apparaten bij omdat de kans op interferentie groot is. Bovendien moeten de adapters in dezelfde stroomgroep zitten. Heb je dus de mogelijkheid om gewoon ethernetkabels te trekken, doe dat dan vooral. Goedkoper, waarschijnlijk sneller en ook zuiniger qua stroomverbruik.

 

Uitpakken

Als we de kit uitpakken vinden we drie nodes, en een cat5e-ethernetkabel. Beetje karig dat we niet gewoon minimaal een cat 6-kabel kregen. De meegeleverde kabel is bovendien voorzien van een simpele connector en bijv. geen kabelschoen die beschadiging voorkomt.

 

Ontwerp

Het ontwerp van de Magic 2 is bekend. Devolo gebruikt deze insteek eigenlijk al jaren en specifiek voor deze serie is deze eigenlijk onveranderd. We kunnen het ons voorstellen dat het hiermee lastig is om het juiste model te herkennen. Ondanks dat de meesten gewoon iets specifiek bestellen, kijken veel mensen ook gewoon naar afbeeldingen. En ook voor de verpakking kiest Devolo misschien iets teveel dezelfde insteek. Maar goed, wellicht is dit een ontwerpfilosofie waar uw reviewer het fijne niet van begrijpt.

We hebben drie identieke adapters. Dit is anders dan een alternatief pakket waarin je twee adapters krijgt en een kleinere adapter die slechts voorzien is van één poort om verbinding te maken met je router. Wij kunnen dus een extra apparaat aansluiten aan de hoofdnode die verbinding maakt met de router, terwijl op de overige adapters twee apparaten bedraad aangesloten kunnen worden. De gigabitpoorten kunnen theoretisch een snelheid aan tot 2,4 Gbps. Qua wifi-implementatie voorziet de Magic 2 ons van dual-band Wi-Fi 6 op de 2,4 GHz- en 5,0 GHz-frequenties, met een theoretische snelheid van 1,8 Gbps.

We zien verder twee knoppen op de adapters met een LED-verlichte indicatie. Eén voor het activeren van het powerline-netwerk en de andere voor het activeren van het meshnetwerk. Je kan beiden dus opzetten zonder app of configuraties in de webinterface als je dit wil.

 

Investering, maar weinig alternatieven

De Devolo Magic 2 WiFi 6-kit is best een investering. Ongeveer 360 euro als laatste prijs op het moment van schrijven. Hiervoor krijg je drie adapters. Het is ook mogelijk extra adapters aan je netwerk toe te voegen (op het moment van schrijven 140 euro per extra adapter). Goedkopere opties zijn beschikbaar, maar die beschikken niet over dezelfde specs; wil je wifi 6 combineren met ethernet, dan kun je kiezen tussen deze Devolo en andere Devolo-producten op het moment.

 

Setup

Het configureren van de Magic 2 kan naast via de genoemde knoppen, op twee wijzen. De gebruiksvriendelijke weg is via de Devolo Home Network-app welke je door het installatieproces leidt. Hiernaast is een interface beschikbaar die je via je webbrowser kan benaderen waarmee je wat meer opties hebt.

Het proces via de app verliep naar onze ervaring eigenlijk probleemloos. Alle adapters werken herkend en we hadden binnen een paar minuten een werkend powerline en mesh-netwerk met dezelfde naam als ons bestaande netwerk. Het proces is hiermee gericht op het gegeven dat je geen zaken hoeft aan te passen aan je bestaande draadloze apparaten om ze met je wifi-netwerk te verbinden. 2,4 GHz en 5 GHz worden hierbij gecombineerd. Wil je echter geen 2,4 GHz gebruiken of het als een apart netwerk instellen met een eigen naam, dan is dat mogelijk.

Iedere adapter kun je apart configureren via de webinterface. Gelukkig kan je ook aangeven dat de andere adapters instellingen moeten overnemen. Een handige tool die Devolo tot je beschikking stelt is ‘Cockpit’. Hiermee kan je de verbinding controleren, wat beperkte opties configureren en toegang krijgen tot de configuratiepagina van de adapters.

 

Prestaties

De prestatie-ervaringen die we hadden met de Magic 2 zijn tweeledig. We hebben de kit op twee locaties getest. Op de ene locatie werkte het prima. We kregen bedrade netwerksnelheden die feitelijk de maximale verbinding van de aangesloten apparaten exploiteerde, alsof er gewoon een bedrade verbinding lag. Het draadloze mesh-netwerk was stabiel, maar de transfersnelheid was niet top. Verder dan 14,5 MB/s kwamen we niet als we onze testnotebook verbonden aan een van de adapters die via het mesh-netwerk hun verbinding doorgaven. Verbonden we echter onze notebook aan de adapter die direct aan de modem verbonden was, dan haalden we een transfersnelheid van rond de 45 MB/s.

Op de tweede locatie waar we de kit testten hadden we voor draadloze snelheden een vergelijkbare snelheid. Bedraad was de snelheid echter teleurstellend; 12,5 MB/s via het stroomnet. We hebben met de Devolo-support uitgebreid gekeken naar wat het probleem kon zijn. Wat hierover op te merken is, is dat ze zeer methodisch te werk gaan en stap voor stap je wat laten proberen en wanneer dit niet lukt, iets anders voorgesteld wordt. Uiteindelijk hielp voor deze tweede locatie niets. Zelfs toen we in dezelfde kamer alle adapters hadden aangesloten (idealiter moeten powerline-adapters op dezelfde stroomgroep geplugd zijn, maar ook een korte afstand helpt), bleef het probleem bestaan. De hoofd-adapter bood dezelfde maximale snelheden als op de eerste locatie, derest bleef flink achter. Kennelijk is er iets aan de interne bedrading of de interferentie van een onbekende bron.

Verbruik, warmte afgifte

Bij een actief verbonden draadloos apparaat komt het gebruik neer op rond de 14 Watt, en wanneer er geen actieve draadloze verbinding is, zakt het verbruik naar rond de 12 Watt. De adapters worden ook redelijk warm; 50°C hebben we gemeten op twee van de adapters (actieve ethernet-connecties en doorgifte stroom) terwijl de derde op ongeveer 40°C zat (in de buurt van een raam met merkbare wind, geen actieve draadloze of verbinding via ethernet).

 

Conclusie

De Devolo Magic 2 Wifi 6 Mesh Multiroom Kit heeft ons de afgelopen twee maanden een zeer stabiele en betrouwbare verbinding opgeleverd. We zijn verder tevreden over de zeer toegankelijke installatieopties, terwijl mensen die wat specifieke wensen qua configuratie hebben weinig zullen missen aan wat ze in de webinterface kunnen doen.

Wel moet je rekening houden met het gegeven dat de locatie waar je een powerline-oplossing toepast wellicht niet optimaal geschikt is, wat betekent dat je te maken krijgt met mindere transfersnelheden. Wij hebben twee testlocaties gebruikt, en op één van de locaties was de bedrade snelheid dermate teleurstellend, dat we voor een dergelijke locatie zouden aanraden naar een andere oplossing te kijken dan een powerline. De snelheid over wifi tussen de adapters was op beiden locaties helaas matig. Wellicht dat onder specifieke omstandigheden de opgegeven snelheid te halen valt, maar het product wordt gepromoot als oplossing voor in huis en beiden testlocaties betroffen reguliere woonhuizen.

We kunnen verder niet ontkennen dat de Magic 2 Wifi 6 Mesh Multiroom Kit een flinke investering is. Alternatieven zijn verkrijgbaar voor minder. Echter voldoen die niet aan dezelfde specs als de geteste Devolo. Ondanks dat de Magic 2 al een tijdje uit is, is het nog altijd een van de industrie-pushers, en daar betaal je nu eenmaal wat meer voor. We nemen derhalve de prijs niet mee in onze beoordeling. Aan het eind van de rit blijft de Magic 2 Wifi 6 Multiroom kit een oplossing voor het realiseren van een degelijk vast en draadloze netwerk, mits de locatie zich ervoor leent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.