Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

WiFi nummers, hoe zit dat!?

Vanaf dit jaar ga je het op verpakkingen zien, WiFi 4, WiFi 5 en WiFi 6. De bekende WiFi standaarden met moeilijke namen hebben simpele ‘generaties’ gekregen. Maar wat mag je van deze versies verwachten?

Wat zijn WiFi 4, WiFi 5, WiFi 6

Jarenlang hebben we eigenlijk hele moeilijke namen gebruikt voor WiFi technologie. Ook hier op GadgetGear.nl noemden we ze regelmatig. Denk aan 802.11a, 802.11g, 802.11ac etc. Met de nieuwe WiFi generatie nummers, komt hier een einde aan. De standaard wordt transparant. Zowel bij het kopen van routers als van smartphones en andere tech producten die WiFi gebruiken.

  • Wi-Fi 4 is 802.11n, gelanceerd in 2009.
  • Wi-Fi 5 is 802.11ac, gelanceerd in 2014.
  • Wi-Fi 6 is 802.11ax, gelanceerd in 2019.

De kracht van WiFi 6

WiFi 6 is de nieuwste generatie, die we dit jaar veel tegen gaan komen. Deze nieuwe standaard is vooral meer gericht op IoT. De nieuwe standaard zou qua datadoorvoer, vier keer sneller moeten zijn in omgevingen met veel apparaten door slimmer tussen de appraten te schakelen. Dit doet de router bijvoorbeeld door gelijktijdig over meerdere kanalen met de aangesloten apparaten te communiceren. De datasnelheid zelf zou zelfs 40% hoger moeten liggen. Ook zouden apparaten die WiFi 6 ondersteunen een veel lager energieverbruik moeten hebben dan bij WiFi 5.

Onofficieel, WiFi 1, WiFi 2, WiFi 3

De nieuwe WiFi nummering begint bij WiFi 4 en stopt anno 2019 bij WiFi 6. De eerste drie generaties van WiFi hebben geen nummers gekregen omdat ze eigenlijk niet meer worden gebruikt. Maar ook dat zijn er drie. Stel dat deze wel nummers zouden krijgen, zou dit de verdeling zijn geweest;

  • Wi-Fi 1 zou 802.11b geweest zijn, gelanceerd in 1999.
  • Wi-Fi 2 zou 802.11a geweest zijn, gelanceerd in 1999.
  • Wi-Fi 3 zou 802.11g geweest zijn, gelanceerd in 2003.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.