WiFi nummers, hoe zit dat!?

Vanaf dit jaar ga je het op verpakkingen zien, WiFi 4, WiFi 5 en WiFi 6. De bekende WiFi standaarden met moeilijke namen hebben simpele ‘generaties’ gekregen. Maar wat mag je van deze versies verwachten?

Wat zijn WiFi 4, WiFi 5, WiFi 6

Jarenlang hebben we eigenlijk hele moeilijke namen gebruikt voor WiFi technologie. Ook hier op GadgetGear.nl noemden we ze regelmatig. Denk aan 802.11a, 802.11g, 802.11ac etc. Met de nieuwe WiFi generatie nummers, komt hier een einde aan. De standaard wordt transparant. Zowel bij het kopen van routers als van smartphones en andere tech producten die WiFi gebruiken.

  • Wi-Fi 4 is 802.11n, gelanceerd in 2009.
  • Wi-Fi 5 is 802.11ac, gelanceerd in 2014.
  • Wi-Fi 6 is 802.11ax, gelanceerd in 2019.

De kracht van WiFi 6

WiFi 6 is de nieuwste generatie, die we dit jaar veel tegen gaan komen. Deze nieuwe standaard is vooral meer gericht op IoT. De nieuwe standaard zou qua datadoorvoer, vier keer sneller moeten zijn in omgevingen met veel apparaten door slimmer tussen de appraten te schakelen. Dit doet de router bijvoorbeeld door gelijktijdig over meerdere kanalen met de aangesloten apparaten te communiceren. De datasnelheid zelf zou zelfs 40% hoger moeten liggen. Ook zouden apparaten die WiFi 6 ondersteunen een veel lager energieverbruik moeten hebben dan bij WiFi 5.

Onofficieel, WiFi 1, WiFi 2, WiFi 3

De nieuwe WiFi nummering begint bij WiFi 4 en stopt anno 2019 bij WiFi 6. De eerste drie generaties van WiFi hebben geen nummers gekregen omdat ze eigenlijk niet meer worden gebruikt. Maar ook dat zijn er drie. Stel dat deze wel nummers zouden krijgen, zou dit de verdeling zijn geweest;

  • Wi-Fi 1 zou 802.11b geweest zijn, gelanceerd in 1999.
  • Wi-Fi 2 zou 802.11a geweest zijn, gelanceerd in 1999.
  • Wi-Fi 3 zou 802.11g geweest zijn, gelanceerd in 2003.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

One comment on “WiFi nummers, hoe zit dat!?”

Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Evenementen

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram