Logo GadgetGear.nl
Foto van Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: JBL Tour One M2 met waanzinnige ruisonderdrukking

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de JBL Tour One M2 met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Het beste geluid zonder hi-res codecs
  • Comfortabele fit
  • Zeer complete levering
  • Geweldige app ondersteuning

THE BAD

  • Geen ondersteuning voor hi-res audiocodecs
  • Op een kussen luisteren is lastig omdat al snel de fysieke knoppen worden ingedrukt

De JBL Tour headsets behoren zo ongeveer tot de top van wat het merk neerzet. De JBL Tour One M2 is het beste van het beste en blijkt ook echt enorm goed… al missen we wel de ondersteuning voor moderne high-end codecs waardoor je net niet het maximale uit de beleving haalt.

Unboxing

In de verpakking vinden we de reisetui met daarin de JBL Tour One M2 alsmede USB en audiokabels inclusief vliegtuigadapter. Mooi compleet dus. Alle pluggen van de kabels zijn verguld, zoals we verwachten op dit prijspunt.

Ontwerp

Het team van JBL heeft de JBL Tour One M2 een net, minimalistisch ontwerp gegeven waarbij de nadruk is gelegd op het laten zien van de mooie plastics en metalen die zijn gebruikt in de vormgeving.

Formeel is de JBL Tour One M2 een over-ear hoofdtelefoon, maar ik geef toe dat de oorschelpen wel wat krapper zijn dan we meestal zien in deze categorie. Het is even wiebelen voor mijn oren om er helemaal in te gaan. In ruil is het dus ook echt een mooie, compacte headset om mee op reis te nemen.

Geluidsbeleving

JBL maakt een rare keuze qua audiocodecs, maar daar kom ik zo op terug, want ondanks het gebrek aan high-end codecs, claimt JBL wel dat dit een headset is die in staat is om het ‘legendarische JBL Pro Audio’ geluid te laten horen. Dat geluid is vol, warm en vol van details. Tenminste, dat is wat we gewend zijn van JBL. Met een goede balans om verstoring van die details te voorkomen.

Hier slaagt JBL zeker in. De 40mm drivers komen met een gevoeligheid van 117 dB SPL@1 kHz bij 1kHz/1mW. Het Dynamisch frequentiebereik ligt op 10 Hz – 40 kHz (passive), 10 Hz – 22 kHz (active) bij een 32 ohms impedantie. Dat zijn veel details, maar eigenlijk komt het er op neer dat de drivers behoorlijk zuiver zijn. Bij zware bass op hoog volume merken we wel iets vervorming, maar dat is redelijk normaal voor headsets die het met een enkele driver moeten klaarspelen.

Streamen met de JBL Tour One M2

Wanneer je gaat streamen, maakt deze headset gebruik van Bluetooth 5.3, maar is natuurlijk wel backward compatible met oudere Bluetooth versies. Wat opvalt is dat JBL niet heeft geïnvesteerd in de ondersteuning van high-end codecs. aptX (HD), AAC, LDAC, het ontbreekt allemaal. De headset moet het doen met het eenvoudigere A2DP 1.3.2 en dat verdient verrassend genoeg een compliment. Het is lang geleden dat een headset met zo’n slechte ondersteuning voor high-end streaming codecs, zo ontzettend goed weet te klinken. Maar wellicht is dit ook de reden dat spatial audio ondersteuning gewoon wat minder is dan bij andere headsets van het merk.

True Adaptive Noise Cancelling

Qua ruisonderdrukking is deze headset met haar True Adaptive Noise Cancelling een van de betere die op dit moment te krijgen is. De ruisonderdrukking werkt werkelijk fantastisch en schaadt de kwaliteit van de muziek nauwelijks. Ook tijdens gesprekken werkt deze buitengewoon fijn.

Wil je in contact blijven, is er de ambient aware functie, waarbij geluid vanuit de buitenwereld wordt gemixed met jouw muziek. Bovendien kan de headset reageren op spraak. Dan wordt de audio gedempt zodat je hoort wat iemand tegen je zegt. Een redelijk nieuwe functie voor het JBL portfolio, waar we nog niet helemaal overtuigd van zijn. Hij heeft het nogal eens bij het verkeerde eind.

Spatial Audio

Spatial Audio mag je ook virtual surround sound noemen. Voor liefhebbers van gaming en streaming levert dit de ruimtelijke audiobeleving op waarbij je dingen om je heen hoort gebeuren. De headset kan redelijk goed posities als links, linksvoor, center, rechtsvoor en rechts ten gehore brengen. Geluiden linksachter, achter en rechtsachter hebben naar verhouding heel veel minder afstand en zijn daardoor slecht te onderscheiden van links en rechts.

JBL Headphones App

De JBL Headphones App staat het je toe het complete gedrag van de JBL Tour One M2 naar eigen hand aan te passen. Van equalizer tot het gedrag bij het aanraken van de oorschelpen van de headset. Ook kun je de headset naar Nederlandse taal schakelen, zodat je altijd Nederlandse feedback krijgt.

Wat echt tof is, is de gehoortest. Die moet je in een stille ruimte doen en brengt in kaart op welke frequenties wat extra ondersteuning nodig is. Dit is niet te vergelijken met de gehoortest bij een audicien. Deze test lost namelijk ook eventuele oneffenheden in de drivers van de headset op. Het is dus net zoveel een correctie op jouw gehoor, als op de weergave van de headset zelf. Zeker wanneer je meerdere JBL headsets hebt, zal je zien dat de grafiek van headset tot headset net iets anders uitvalt. Super slim. JBL noemt dit haar Personi-fi 2.0.

Batterijduur

In de JBL Tour One M2 zit een batterij van onbekende grootte. Opladen duurt max 2 uur, maar dat is een beetje afhankelijk van de lader die je eraan hangt. Bij vrijwel iedere moderne Android zit een lader waarmee hij die twee uur wel halen zal. JBL claimt een maximale speelduur van 50 uur met ANC uit en 30 uur met ANC aan. We hebben het idee dat dit aardig klopt met de praktijk. Het is immers sterk afhankelijk van het volume waarop je de headset gebruikt, en de kwaliteit van de verbinding. Is de batterij leeg, kun je met 10 minuten laden, zo’n 5 uur luisteren.

Gesprekskwaliteit

In totaal bevat de JBL Tour One M2 een set van 7 microfoons. Wanneer je gesprekken gaat voeren, worden er vier van gebruikt om de gesprekskwaliteit te verhogen. Die gesprekskwaliteit is ook echt wel heel goed. De headset heeft redelijk weinig moeite om omgevingsgeluiden uit jouw gesprek weg te filteren zodat de andere kant jou erg goed verstaat. Bovendien bepaal je zelf met de app hoe goed je jouw eigen stem over de speakers hoort. Dit maakt het praten met de headset op al snel, erg natuurlijk.

Conclusie JBL Tour One M2

De JBL Tour One M2 zit enorm comfortabel en laat zien dat JBL heel goed weet hoe het met hoogwaardige materialen een fantastische headset in elkaar kan zetten. Het geluid is mooi vol, warm en vol details. Opmerkelijk gezien JBL geen gebruik maakt van hoogwaardige audiocodecs, wat je op dit prijsniveau eigenlijk wel mag verwachten.

Waar de headset minder presteert is bij gebruik van spatial audio ofwel virtual surround sound. Daar komen de drivers net wat minder lekker weg met het naar achteren plaatsen van geluiden. Mogelijk door de wat beperkte audiocodec. Wanneer je op een kussen ligt te luisteren, krijg je bovendien last van knoppen die ongewenst worden ingedrukt. Allemaal kleine dingetjes waar de meeste gebruikers van de headset waarschijnlijk niets van ervaren. Al met al dus een headset waar je heel blij van zal worden.

JBL Tour One M2 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.