Iedereen koopt wel eens wat online. Je hoeft zelfs niet eens meer de deur uit als je boodschappen, kleren of andere spullen nodig hebt. Maar ons online koopgedrag wordt door webshops in de gaten gehouden, en dat kost ons geld.

Het zal je vast wel eens gebeurd zijn. Je bent van plan een vakantie te boeken, gaat naar een prijsvergelijkingssite waar je vliegtickets kan kopen en kijkt een beetje rond hoeveel je ongeveer kwijt zal zijn aan een retourtje. Je besluit er een nachtje over te slapen. De volgende dag hak je de knoop door en besluit je dat de vliegtickets het toch wel waard zijn en gaat terug naar de website om de tickets te kopen. Daar zie je dat de prijs ineens 20 procent hoger ligt dan gisteren.

Deze plotselinge prijsstijgingen zijn typisch voor websites voor vliegtickets, maar komen ook voor op andere boekingssites. Al deze automatische veranderingen in prijs op commerciële websites zijn terug te leiden naar hoe ons consumentengedrag in de gaten wordt gehouden door deze webwinkels.

Wie online naar producten zoekt, aankopen doet of informatie bekijkt laat namelijk een digitaal spoor van informatie achter. Informatie die iets zegt over je voorkeuren, je plannen, je identiteit. Hoe meer webwinkels over je weten, hoe beter ze je toekomstige koopgedrag kunnen voorspellen en hoe gerichter ze advertenties kunnen weergeven. En daarom is die informatie die ze over je verzamelen goud waard voor webshops en doen ze er alles aan om meer en meer over je te weten te komen.

Hoe kan je jezelf het beste beschermen tijdens het online shoppen?

Om te voorkomen dat webwinkels je commercieel kunnen beïnvloeden of hun prijzen kunnen aanpassen aan toekomstige digitale aankopen, is het belangrijk dat je je online beschermt als je gaat shoppen op het internet. En daar zijn verschillende manieren voor.

Als je een website bezoekt met het doel daar op een bepaald moment iets te kopen, raden we je aan dit altijd Incognito te doen. Vrijwel elke internetbrowser biedt de mogelijkheid om incognito te gaan. Wie incognito servet laat zo min mogelijk digitale informatie achter bij het surfen. Toch zijn er nog steeds manieren waarop websites je kunnen volgen of je gegevens bewaren als je hun pagina’s bezoekt.

Een andere, zeer efficiënte manier om jezelf online te beschermen is via een gratis vpn service. In feite komt het erop neer dat je volledig onzichtbaar bent voor een website en dat deze website zelfs niet eens je geografische locatie te weten kan komen.

Een van de manieren waarop websites informatie over je verzamelen is via cookies. Je zal op veel websites de meldingen over cookies wel eens gezien hebben (en ze gelijk weggeklikt hebben) maar cookies zijn eigenlijk kleine archiefmappen van websites over hun bezoekers die binnen je eigen browser opgeslagen worden. Om ervoor te zorgen dat websites deze archieven niet kunnen aanleggen, kan je eens in de zoveel tijd je cookies verwijderen. Dat komt er dan eigenlijk op neer dat de websites alle informatie die ze je browser over je hebben opgeslagen, weer kwijt zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.