Sonos Beam Logo
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Sonos Beam (Soundbar met Alexa)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Gemakkelijk in gebruik te nemen
  • Erg goed geluid voor een kleine soundbar
  • Zeer flexibel inzetbaar (denk aan surround sound)

THE BAD

  • Het ontwerp zal niet altijd even mooi uitkomen

Sonos zoekt steeds meer de samenwerking met grote designers en dat heeft als resultaat dat het signature design waar we Sonos van kennen langzaam lijkt te verdwijnen. De Sonos Beam lijkt technologie in puur Scandinavisch design. Geschikt voor onder de TV en op het dressoir.

Unboxing

In de verpakking van de Sonos Beam zitten alle essentials om hem aan te sluiten. Dat wil zeggen, een stroomsnoer en een netwerkkabel. De HDMI kabel moet je zelf meebrengen. Ook een handleiding is aanwezig, maar niet nodig wanneer je al eerder met Sonos hebt gewerkt.

Installatie

Qua installatie zien we namelijk geen verrassingen behalve dat het toevoegen nu weer iets sneller lijkt te gaan. Voor Alexa ondersteuning moet je wel even een Amazon account linken. In ons geval deden we dit al eens voor de Sonos One, dus ook dat was niet nodig.

Tijdens de installatie krijg je wel meteen de optie om de Sonos Beam op te waarderen van een 2.0 naar een 2.1 (met Sonos Sub) of 5.1 (surround met twee One, Play:1, Play:3 of Play:5 speakers).

Design

Ik noemde het bij de introductie al. De Sonos Beam is echt een prachtig stukje Scandinavisch design. Iets dat in menig Nederlandse huiskamer erg populair is. Zeker wanneer je de Beam niet onder een TV gaat hangen, staat hij prachtig op kastjes. Zeker in de witte uitvoering die ik ter test ontving. Ga je hem onder een TV monteren, dan merk je wel dat hij niet heel breed is en een TV is natuurlijk hoekig. Dan waardeer ik het ontwerp van de oude Sonos Playbar meer.

Audio technisch

De Sonos Beam is opgebouwd uit vier Full Range woofers die Sonos zelf heeft ontwikkeld. Om spraak helder te krijgen, heeft Sonos nog een tweeter toegevoegd aan het ontwerp van de Beam. De in totaal vijf drivers hebben allemaal een eigen klasse D eindversterker. Drie passieve radiatoren zorgen voor de lage tonen die uit de soundbar komen.

Het is juist de ronde hoek van de Sonos Beam die voor het enorm brede stereoklankbeeld zorgt. Twee van de woofers zitten op de hoeken gemonteerd. De tweeter zit exact in het midden met de twee andere woofers er meteen naast. Opvallend is dat twee van de drie radiatoren aan de voorkant van de speaker zitten. In tegenstelling tot de Sonos Playbar is het niet zo dat de speakers in een hoek liggen en schuin omhoog wijzen om zo geluid via het plafond te laten weerkaatsen. Het geluid is nu veel directer.

(Deze foto hebben we geleend van Tom’s Hardware)

3.0 3.1 5.1

Qua entertainment heeft de Sonos Beam heel veel te bieden. Standaard is het gewoon een hele sterke 2.0 stereospeaker. Ondanks de beperkte lengte, is het stereo klankbeeld erg goed.
Leuker wordt het met een Sonos Sub, maar dat hebben we niet kunnen testen. Wel hebben we hier wat Sonos Play:1 speakers aangesloten om een 4-kanaals surround systeem op te bouwen. Dan wordt het geluid van de Sonos Beam meteen een heel stuk indrukwekkender.

Hier laat Sonos ook echt haar kracht zien als ontwikkelaar van software. Het maakt niet uit wat je erin stopt, er komt geluid uit. Een ervaring die ik bijvoorbeeld mis in mijn Teufel Raumfeld soundbar. Die ik alleen al om deze reden geen moment gemist heb in mijn testperiode met de Sonos Beam.

Vanuit jouw TV of mediaplayer kun je het geluid via HDMI en optisch naar de Sonos Beam sturen. Maak je gebruik van een HDMI ARC kanaal met HDMI CEC ondersteuning, bedien je het volume van de Beam gewoon via jouw afstandsbediening.

Bediening

Qua bediening is de Sonso Beam een feestje. De fysieke knoppen van eerdere speakers zijn, net als bij de Sonos One, vervangen voor touch knoppen bovenop. Deze reageren zeer gevoelig en hebben een zeer minimalistisch ontwerp.

Het is ook mogelijk om een virtuele assistent te gebruiken. Sonos is één van de weinige speakerbouwers die gaan partij trekt. Alexa en Google Assistant kunnen beiden gebruikt worden. Maar… Google Assistant pas wanneer er ondersteuning is voor de Nederlandse taal.

Lang zat Alexa op de Sonos One in een enorme dip. Ook al installeerde je de Sonos Skill, Alexa kon de speaker zelf niet aansturen. Met een vrij recente software update is dit eindelijk opgelost. Mensen die Spotify op deze manier willen gebruiken moeten hun Amazon content account wel eerst op een Amerikaans adres zetten. Dan Spotify activeren en dan weer terug naar het Nederlandse adres.

Bij de Sonos One ervaarden we geen hele gemakkelijke start met Alexa. De microfoons leken veel minder gevoelig dan de Echo speakers van Amazon zelf waardoor vaak een echo speaker in een compleet andere ruimte reageerde wanneer we Alexa riepen. Gewoon omdat Alexa dacht dat we dichterbij die speaker stonden. Ook dit is voor een groot deel opgelost. In de Sonos Beam hebben we hier vrijwel geen last meer van. Wel is het aantal valse positives wat hoger. En als je een nieuwsitem over Alexa op het journaal hebt, wil de Sonos Beam ook meteen reageren… terwijl hij zelfs het woord Alexa laat horen. Maar dit komt gelukkig niet al teveel voor.

De integratie met de TV is top. Staat de speaker muziek te spelen en gaat de TV aan, gaat de muziek uit. Zit de Sonos Beam op dat moment in een groep, haalt hij zichzelf uit de groep, maar gaat de groep door met spelen. Zijn andere speakers onderdeel van jouw 5.0 of 5.1 opstelling, dan is de Beam de baas waardoor ze hetzelfde reageren op de verandering. Dit is erg fijn.

Ook de smart home integratie kan ik steeds beter waarderen. Ga ik van huis, zet ik mijn alarm aan. Deze schakelt de verlichting uit via mijn Busch Jaeger Free@Home installatie en die schakelt vervolgens ook de muziek op de Sonos speakers weer uit.

En dan is er nog de app. Die was briljant en die blijft briljant. Het is de meest veelzijdige app.

Sonos Beam vs. Sonos Playbar

Met een adviesprijs van €449 is de Sonos Beam een flink stuk goedkoper dan de Sonos Playbar van €799, ook al mogen we voorzichtig zeggen dat de Sonos Playbar wel echt de vorige generatie is binnen Sonos. Sinds de Sonos One is het platform immers stevig aangepast voor de ondersteuning van virtuele assistenten.

De enige plus van de Sonos Beam is dan ook die virtuele assistent die bij de Playbar ontbreekt. Als je hem al mist. Mis je hem niet, biedt de Sonos Playbar audio technisch een veel betere ervaring dan de Sonos Beam. Al is het wel zo dat de Sonos Beam ten opzichte van iedere platte TV een enorme verbetering is. Dus heb je het budget en mis je de virtuele assistent niet, blijft de Sonos Playbar favoriet, maar met een flink lager prijskaartje zal de Sonos Beam zeker niet teleurstellen.

Conclusie: Sonos Beam Soundbar

De Sonos Beam Soundbar is qua design een heel vriendelijk apparaatje geworden. Eigenlijk kun je hem overal wel kwijt behalve direct hangend onder de TV. Dan smoelt hij voor mijn gevoel gewoon niet. Daar is het design weer iets te ‘anders’ voor. Qua geluid is de Sonos Beam heel sterk ten opzichte van de compacte behuizing en qua gebruiksgemak stelt deze soundbar ook niet teleur. Bovendien is de integratie van Alexa sterk verbeterd.

Sonos Beam kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.