Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Sonos One (multi room speaker)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Nog steeds een enorm goed geluid
  • Touchbediening brengt meer mogelijkheden met zicht mee
  • Ondersteuning voor twee stem assistenten (Alexa en Google)

THE BAD

  • Ten opzichte van een echte Echo speaker presteert Alexa slecht

Op het randje van 2017 had de Sonos One maar zo één van de meest innovatieve producten van het jaar kunnen worden. Een Sonos speaker uitgerust met een far field microfoon, Alexa en de belofte dat ook Google Assistant erop komt te draaien. In de praktijk blijkt het een enorm goede speaker, maar faalt hij met Alexa.

Unboxing

In de doos van de Sonos One vinden we de speaker, documentatie, een LAN kabel en een stroomkabel. Precies wat we van Sonos verwachten en meer heb je eigenlijk ook niet nodig.

Design

Qua design is de Sonos One een stap vooruit op de bekende Sonos Play:1 serie. Die speaker verscheen in 2013 al op de markt en won toen ons hart. Nu, vier jaar later, heeft het design een hele kleine update gekregen, maar moet de Sonos One het bedrijf vooral klaarmaken voor de smart home toekomst.

Net als bij de Sonos Play:1, heeft het merk ervoor gekozen de behuizing vochtbestendig te maken. Je kunt de Sonos One dus ook in de badkamer plaatsen. Doordat het rooster vrijwel compleet rondom loopt, is de speaker van alle kanten prachtig om te zien.

Bediening

Klassiek bij de Sonos is de knoppenbediening bovenop een speaker. Een volumeknop en een play knop, meer heb je nooit nodig gehad. Je kon ze ook altijd op de tast vinden wat erg veel comfort heeft gebracht.

De Sonos One is de eerste speaker van Sonos met touch bediening en ondersteuning voor gestures. Met tikken kun je het volume aanpassen of de Alexa microfoon uitschakelen. Met vegen schakel je tussen je tracks.

Sonos en het Smart Home

Als het gaat om smart home is Sonos tot nu toe de enige multi room speaker fabrikant die het lijkt te hebben begrepen. Sterker nog, ze zijn de enigen die het echt goed aanpakken en door hun enorme naamsbekendheid ook voldoende worden geïntegreerd.

Dit begon allemaal tijdens de IFA van 2016. Toen liet Sonos weten een API beschikbaar te stellen waardoor haar speakers in één klap geïntegreerd kunnen worden in vrijwel ieder smart home systeem. De enige verwachting die Sonos heeft is dat de fabrikant van het smart home systeem voor de ondersteuning zorgt. Sonos stelt alleen de API beschikbaar. Het resultaat is dat een enorme lijst aan grote namen hieraan meewerkt.

Met de Sonos One gaat het merk een stap verder. Sonos integreert zelf Amazon Alexa in de speaker. Daarnaast houdt Sonos de deur open naar Google Home. Hoewel Sonos nog steeds geen ondersteuning biedt voor Google Chromecast, heeft Sonos wel de belofte gedaan om ook de Google Assistant op de speaker toe te laten. Echter is dit met een toekomstige update. Voorlopig blijft het dus even Alexa waar we mee mogen stoeien.

Multi room

Gebruik je de Sonos app, dan neemt de Sonos One vrijwel meteen deel aan jouw multiroom netwerk. Daarnaast ziet Alexa de Sonos One ook als een Echo speaker. Configuratie daarvoor verloopt heel simpel. Echter kun je geen andere Sonos speakers opnemen in Alexa’s multi room functie. Dus heb je een mooie Play:5, is die alleen met de Sonos One in een groep te plaatsen via de Sonos app.

Heb je al wat Sonos Play:1 modellen in huis en wil je met de Sonos One slimme stereoparen maken? Helaas. Sonos ziet beide speakers als een compleet ander product. Het maken van een stereopaar behoort dus niet tot de mogelijkheden. Wel kun je de twee samen in een groep zetten.

Is het geluidssignatuur van de Sonos One echt anders? Daar kom ik zo op terug.

Geluid

De Sonos Play:1 stond meteen bekend als een kleine speaker met een enorm volume en vooral een heel warm en diep geluid. Deze geluidssignatuur is in de Sonos One vrijwel gelijk gebleven. Ik hoor eigenlijk geen verschil in het geproduceerde geluid.

De Sonos One is uitgerust met twee klasse-D eindversterkers. Beiden sturen individueel hun driver aan in de speaker. De één is dus gericht op de woofer, de andere op de tweeter. Er zit ook een filter in om het geluid voor deze twee kanalen te scheiden.

Alexa.. Alexa… Alexa!!!

In de Sonos One zitten zes far field microfoons verwerkt. Een opstelling die vergelijkbaar is met die in Amazon’s eigen Echo speakers. Dezelfde techniek zit ook in de Google Home speakers. Hierdoor is het mogelijk voor de speaker om verschillende stemmen van elkaar te onderscheiden en keurig te wachten op het wake word dat is ingesteld.

Ik heb in mijn woning verschillende Echo speakers staan en deze Sonos One. Wat opvalt is dat het verschil in de beleving van Alexa echt enorm is en ten nadelen van Sonos. Of dit iets is dat Sonos met een firmware update kan oplossen weet ik niet, maar hoop ik wel.

Wat opvalt is dat Alexa in de Sonos One een veel slechter gehoor heeft dan in de Echo speakers. Ik moet veel harder praten en… dan pikken andere Echo speakers mijn stem vaak eerder op om mijn opdrachten uit te voeren. Bovendien lijkt Alexa in Sonos soms de verbinding met andere apparaten in huis kwijt te zijn waar de andere Echo speakers wel gewoon mijn opdrachten kunnen uitvoeren. Dit maakt de Alexa ervaring met de Sonos One een stuk onbetrouwbaarder dan met een echte Echo speaker.

Ook opvallend is dat de Sonos One veel minder vlot lijkt te reageren. Zeker op korte commando’s. Alexa Next, Alexa Stop, de Echo’s lijken niet eens in de cloud te hoeven checken wat je zegt om deze commando’s op te volgen. Alexa op Sonos wel wat de ervaring een stuk langzamer maakt. Jammer.

Heb je nog helemaal geen Amazon Echo speakers en wil je alleen Sonos in huis halen, dan zal je de verschillen niet merken en wellicht best tevreden zijn met de Alexa ervaring.

Google Assistant

En Google Home… die is ook een stuk minder hardhorend dan Alexa op de Sonos One. Of Google Assistant als spraakassistent beter zal weren op de Sonos One als Alexa is iets waar we helaas nog niets over kunnen zeggen. Als we de speaker tegen die tijd nog hebben staan, vullen we de review aan.

Muurbeugels

De Sonos One is de eerste speaker zonder een schroefdraad erin. Het ontwikkelen van een muurbeugel voor deze speaker zal muurbeugelfabrikanten dus veel geld gaan kosten. Wil je de Sonos One aan de muur hangen, moet je dus even wachten tot er voldoende aanbod is, want tot nu toe is er nog geen handvol fabrikanten die beugels aanleveren.

Conclusie: Sonos One

De Sonos Play:1 was een gouden greep van Sonos. Op alle gebieden goed. Met de Sonos One betreedt Sonos een compleet nieuw tijdperk en daar worstelt het duidelijk mee. Kijken we naar de evolutie van de Sonos Play:1 naar de Sonos One dan horen we hetzelfde. Dan is de Sonos app beleving hetzelfde. Dan is de smart home beleving hetzelfde. De enige toevoeging is Alexa. En Alexa op de Sonos One reageert een stuk slechter dan Alexa op een originele Echo speaker. Gezien dit het belangrijkste argument is om de One boven de 1 te verkiezen, moeten we deze beleving zwaar laten meewegen en kunnen we niet meer dan 4 sterren aan deze speaker meegeven.

Sonos One kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.