Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Sonos PLAY:1 (Speaker)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Veel geluid uit een klein kastje
  • Muziek is kraakhelder
  • Besturing via iOS, Android, PC en Mac
  • Zeer scherpe prijsstelling
  • Handig te bedienen

THE BAD

  • Geen

Met motto van Sonos is ‘Vul je huis met muziek’. Tot nu toe een kostbare zaak, want je gaat geen mooie PLAY:3 of PLAY:5 in je kleine badkamer plaatsen. Met de komst van de nieuw PLAY:1 lijkt dit te veranderen. Het vullen van je huis met Sonos speakers wordt betaalbaar. Wij mochten de afgelopen weken genieten van het geluid uit deze nieuwe speaker.

Unboxing

De doos van de PLAY:1 bevat naast de speaker zelf ook een netstroom snoer, een mooie platte netwerkkabel en een korte handleiding. Gezien de PLAY:1 een connected speaker is, heb je ook niet meer nodig dan dit.

IMG_8461

Design

Hoewel ik komende week nog uitgebreid op de designfilosofie van Sonos terug zal komen, is het design ten opzichte van de PLAY:3 en PLAY:5 toch wel even heel wat anders. Hoewel de speaker aan de achterkant een schroefdraad heeft, is hij namelijk niet zozeer ontworpen om aan de muur te hangen.

Sonos PLAY1 Aansluitingen

De speaker bevat een design dat helemaal rond gaat. Alleen voor het ‘roostertje’ dat je ziet zijn 16 handelingen nodig om hem zo mooi rond te laten lopen en om alle gaatjes mooi af te werken. Sonos weet immers dat al het materiaal tussen de speaker en jouw oren het geluid beïnvloed. Hierdoor heeft de ontwikkeling van dit element veel tijd gekost.

Sonos PLAY1 Voorkant

Het voordeel van het design rondom de speaker heeft als voordeel dat je hem prima zo op een tafeltje kunt zetten. Niemand zal tegen een lelijke kant aankijken.

De nieuwe knop

Over de nieuwe knop heb ik eigenlijk al eerder uitgebreid geschreven. De PLAY:1 bevat namelijk naast de volumeknop geen mute knop meer, maar een play/pauze knop. Gewoon omdat dit logischer is. Deze nieuwe werking van de knop is met de laatste software update ook doorgevoerd naar oudere speakers van SONOS.

Sonos PLAY1 Knoppen Detail

Het Sonos landschap in het kort

Het Sonos systeem bestaat uit speakers die binnen het Sonos netwerk met elkaar zijn geschakeld. Dit netwerk is op basis van WiFi en komt naast jouw bestaande netwerk te draaien. Door jouw speaker direct op internet aan te sluiten via de kabel, creëer je jouw eerste netwerk. Maar als jij alleen bedraad internet in de meterkast hebt zitten, is dat misschien niet de plek waar jij jouw netwerk zou willen starten. Daarvoor heeft Sonos de Sonos Bridge ontwikkeld. Die knal je in de meterkast waarna je jouw Sonos speaker gewoon ‘ergens’ in huis plaatst en met één druk op de knop aansluit op de bridge.

Waarom gebruikt Sonos een eigen router? Om het netwerk puur voor muziek te kunnen gebruiken. Sonso doet er namelijk alles aan om streams ononderbroken door te kunnen geven. Alle speakers hebben ook weer een eigen ‘bridge’ functie. Hierdoor gaan de speakers als een peer-to-peer netwerk functioneren. Veroorzaakt jouw oude magnetron op een bepaald punt storing tussen jouw speaker in de keuken en jouw bridge, dan kan de speaker er voor kiezen om de verbinding via een speaker in de woonkamer te laten lopen.

Sonos PLAY1 Stroom

Heb je voor omliggende apparatuur toch behoefte aan een vaste internetaansluiting, dan kun je de aansluiting op de achterkant van de speaker alsnog beschikbaar stellen voor een NAS of mediaplayer. In de basis blijft het namelijk gewoon een MIMO WiFi netwerk.

Via de diverse Sonos apps kun je muziek naar de speaker sturen, maar ook streams van het internet. Het aardige daarbij is dat de streams ook nu weer zo direct mogelijk lopen. Jouw smartphone of tablet geeft enkel een instructie tot het weergeven van de muziek. Zet je bijvoorbeeld een radiostation op pauze en verlaat je het huis, kan de volgende die binnenkomt op play drukken om verder te luisteren. Ideaal. Ook is het mogelijk om dezelfde stream naar meerdere speakers te sturen om zo letterlijk je huis te vullen met muziek. Of je bent natuurlijk creatief en vormt meerdere speakers om tot een surround systeem.

Sonos Android App

Er zijn diverse apps voor het Sonos systeem die je gewoon gratis kunt downloaden. Lang was je daarmee beperkt tot iOS, maar tegenwoordig kun je ook gewoon met je PC, Mac en Android het Sonos netwerk besturen.

Via de apps is onder anderen met playlists te werken en kan de crossfader worden ingesteld (als dat jouw voorkeur heeft natuurlijk). Ook is het mogelijk om hier twee PLAY:1 speakers als stereopaar in te stellen. Heb je de PLAY:1 op de slaapkamer, kun je ook instellen dat de witte LED niet aan mag staan. Dat scheelt weer wat licht in de nacht.

Sonos PC Software

Over de slaapkamer gesproken, de PLAY:1 software laat je ook een sleeptimer instellen. Daarnaast is het mogelijk om de PLAY:1 als wekken in te stellen.

De PLAY:1

De PLAY:1 bevat dus alle techniek om als mono speaker binnen het Sonos landschap te kunnen functioneren. Plaats je er twee naast elkaar, kun je ze bovendien als stereo speakers laten werken.

Sonos PLAY1 Logo

de knoppen van de PLAY:1 zijn via de bovenkant van de speaker goed toegankelijk gemaakt. Tussen de knoppen zit een witte statusled die de beschikbaarheid van de speaker weergeeft.

Qua geluid is de PLAY:1 een bijzonder stukje techniek. Sonos heeft in de PLAY:1 een klankkamer van 2 liter weten de creëren, wat een aangenaam en vol geluid geeft. De signaalverwerking verloopt over een klasse D versterker met daaraan een tweeter en een midwoofer. De tweeter is een opvallend stukje techniek. Sonos heeft hard gewerkt aan de uitslag van de tweeter. Die is namelijk groter dan bij reguliere modellen waardoor deze meer lucht in beweging kan zetten. Het resultaat is dat ik verbaasd ben over hoe helder het geluid uit de PLAY:1 is.

Sonos PLAY1 Knoppen

Een ander opvallend detail in het geluid is de brede verspreiding ervan. Er is nauwelijks verschil in volume wanneer ik voor of naast de PLAY:1 sta. Zeker niet in kleine ruimtes.

De PLAY:1 is vochtbestendig. Hierdoor is de speaker ook in de badkamer de plaatsen. Iets dat je met je dure PLAY:3 of PLAY:5 niet snel zal doen. Toch heeft dit ook een nadeel. Mijn badkamer bevat alleen maar tegels en dat is niet heel goed voor de klankbeleving ;-).

Sonos PLAY1 Aansluitingen Detail

Tijdens de presentatie van de PLAY:1 tijdens het Amsterdam Dance Event kreeg ik een demo van de PLAY:1 in combinatie met de Sonos SUB. Een subwoofer die ook binnen het Sonos netwerk geschakeld kan worden. Wat me daarbij opviel was dat de SUB wel veel laag toevoegde, maar dat ik niet het gevoel heb dat ik met de PLAY:1 echt een SUB nodig heb voor een goed geluid. Een groot compliment voor de bouw van de kleine speaker.

Conclusie

Qua prijsstelling is Sonos voor velen altijd een flinke investering geweest. Met deze eerste speaker, die je voor €199 al in huis kunt halen, zal het voor velen interessanter worden om met een eigen Sonos netwerk te starten. Deze speaker kost immers net zo veel als een speaker van dezelfde kwaliteit die alleen maar met Bluetooth overweg kan.

Ook heb ik over de kwaliteit van deze speaker niet te klagen, al vraagt de PLAY:1 die hier op mijn bureau staat wel om de investering in een tweede en van daaruit zal het netwerk de komende jaren vanzelf verder groeien ;-).

Beschikbaarheid

De Sonos PLAY:1 is nu verkrijgbaar voor €199. Tot het einde van het jaar levert Sonos er ook nog een gratis Sonos Bridge ter waarde van €49 bij.

Sonos PLAY1 Packshot

Update: Inmiddels is de Bridge geen verplichting meer bij het opzetten van een Sonos netwerk. De speakers kunnen nu direct gebruik maken van de bestaande WiFi verbinding in huis. Alleen als je een Sonos Playbar in huis haalt en een 5.1 opstelling gaat maken is de Bridge echt een verplichting. Dit om te voorkomen dat beeld en geluid niet synchroon lopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.