Logo GadgetGear.nl
Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: Sonos PlayBar overtuigt

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Strak design
  • Mooi geluid
  • Makkelijk uitbreidbaar met SUB
  • Onderdeel Sonos systeem
  • Sonos uitmundende service

THE BAD

  • 1 optische aansluiting
  • prijs

TV’s worden dunner en de speakers eigenlijk te klein. Bijna alle CE merken komen met SoundBars nieuwe stijl om het geluid weer terug in de tv ervaring te krijgen. Audio specialist Sonos heeft de eerste generatie soundbars overgeslagen en komt nu met hun antwoord op de behoefte aan beter TV geluid: de PlayBar. Gadgetgear zet de ervaringen van een week Playen met deze Bar op een rijtje.

PLAYBAR_Front_noRefl_HiResVoor wie Sonos nog niet kent: Sonos levert een volkomen draadloos audio systeem. Op een Sonos systeem zijn traditionele luidsprekers, maar ook actieve speakers aan te sluiten. Sinds een paar jaar levert Sonos complete speaker systemen met ingebouwde versterker, zender/ontvanger en stroom voorziening. Enkel een stroom draad is voldoende. In een Sonos opstelling is er altijd één product dat met een ethernet draad met de computer of router verbonden is voor internet radio diensten en gedeelde muziek.

SUB_PLAYBAR_3De Sonos PlayBar is een prachtig vormgegeven product. Hoogwaardig materiaal en een heel strak design. Voor wie al Sonos componenten heeft is de PlayBar een bevestiging van het Sonos gemak. Uitpakken, stroom er in en je bent bijna al klaar. Alleen voor het TV geluid moet er een optische kabel met geluid in de PlayBar verdwijnen. Met willekeurig elke moderne TV is dit inmiddels standaard. Echter voor bezitters van een oudere flatscreen kan de enkele optische audio aansluiting een probleem zijn. Op onze 7 jaar oude Philips flatscreen zit namelijk geen optische audio aansluiting. Nog even overwogen we een analoog/optisch converter, maar meteen was er een tweede probleem: hoe de DVD en PlayStation etc aan te sluiten? Bovendien raadt Sonos aan geen analoog/optisch converter te gebruiken. Gelukkig vonden wij de Samsung BD-E8300 uit 2012, waarover later meer. Dit Samsung apparaat is een Digitale TV Tuner (voor oa Ziggo), maar ook een hard disk recorder en smart tv met internet aansluiting. Het ideale apparaat om de PlayBar met een oudere televisie aan te koppelen. Zo krijg je met een oudere flatscreen en één apparaat met een PlayBar een 2013 HomeCinema ervaring.

RF12072SON-BMA_BedRm2_Playbar_V1Bij de installatie van de PlayBar op een bestaand Sonos systeem zijn er drie belangrijke stappen. Allereerst moet het geluid synchroon lopen met de tv. Dat is in te stellen, maar in onze opstelling niet nodig. Vervolgens stel je de afstandsbediening van de televisie in op de PlayBar. Omdat wij de afstandsbediening van de digitale tuner gebruiken hebben we deze ingesteld. Als laatste stap mogen bezitters van een Sonos Sub deze koppelen. Eventueel is er nog een extra stap om Sonos Play3 speakers als 5.1 achter speakers in te stellen. Het lijkt een hele ingewikkelde procedure, maar is super gemakkelijk en binnen tien minuten gepiept. Vanaf dat moment veranderde onze televisie, game en film ervaring.

De Sonos PlayBar geeft een waanzinnig mooi geluid. Met de PlayBar onder de televisie heb je nooit het idee dat het geluid niet uit de televisie komt. Het volume kan ook nog eens oorverdovend hard zonder echt te vervormen. Met de sub dondert elk filmgeluid door de kamer. De PlayBar is in een Sonos opstelling ook als gewone speaker te gebruiken voor radio of muziek. Wanneer de PlayBar/Sub combi de audio voor de televisie speelt, dan is het zware sub geluid te reduceren met een knop voor de ‘avond’ stand. Een andere knop in de Sonos app is om de spraak te versterken. Sonos levert de audio kwaliteit die je van een relatief dure soundbar mag verwachten. Voor Sonos gebruikers is het toevoegen van de PlayBar een bekend genot. Voor nieuwe Sonos gebruikers kan de PlayBar een perfect start zijn met een compleet Sonos systeem.

Omdat Sonos steeds weer zorgt dat de producten compatibel met elkaar zijn, is de investering in een Sonos Playbar wellicht een betere dan een goedkopere audio balk van een televisie fabrikant. De meeste klinken echt minder of hebben een extra box voor het laag nodig. De Sub voegt het voelbare laag aan de Playbar toe. Zonder Sonos Sub is de Playbar nog prima in het hoorbare laag.

PLAYBAR_RENDER_FINAL

Prijs: 699 Euro klik hier

Update: Inmiddels is de Bridge geen verplichting meer bij het opzetten van een Sonos netwerk. De speakers kunnen nu direct gebruik maken van de bestaande WiFi verbinding in huis. Alleen als je een Sonos Playbar in huis haalt en een 5.1 opstelling gaat maken is de Bridge echt een verplichting. Dit om te voorkomen dat beeld en geluid niet synchroon lopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.