Logo GadgetGear.nl
Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Yuneec Typhoon H Plus tilt luchtopnames naar een hoger nivo

Yuneec, één van de belangrijkste drone fabrikanten, heeft eind vorige week de beschikbaarheid en technische details vrijgegeven van de Hexacopter Typhoon H Plus. Vanaf juli is deze professionele drone voor civiele toepassingen wereldwijd verkrijgbaar. De drone is groot, robuust, slim en met 1-inch 4K camera uitgerust voor hoogwaardige foto’s en video-opnamen. Vooral creatieven zullen smullen van de specs en wij mochten even proefvliegen met een pre-productie versie.

 

Drone van formaat

Wie de modellen van andere merken gewend is, zal even moeten wennen aan het formaat van de Typhoon H Plus. Hoewel de drone zijn zes armen kan inklappen, is het formaat behoorlijk. Een stevig onderstel garandeert een stabiele start en landing. Dit landingsgestel is tijdens de vlucht in te klappen, waardoor de professionele camera volledig vrij rondom zicht heeft. De C23-1-inch camera is in staat is om 4K te filmen met maximaal 60 frames per seconde. Natuurlijk zijn er ook fraaie foto’s mee te maken. De maximale resolutie is dan 20 MP. Wij mochten kort kennismaken met een pre-productie versie van de H Plus. Wat ons vooral plezierde was de mogelijkheid om de beeldverhouding van foto’s ook op 16:9 in te stellen. Dit laatste model van de Typhoon H-serie is ook uitgerust met een groter diafragma en een uitgebreid ISO bereik. Ideaal voor opnames bij weinig licht. Het blijft overigens onverstandig om bij schemering of in het donker te vliegen.

De innovatie van stilte

“De Typhoon H Plus is ontworpen om de mogelijkheden voor creatieven te vergroten. Daarnaast onderstrepen de verbeteringen onze inzet voor het ontwikkelen van toonaangevende technologieën” aldus Michael Jiang, CEO van Yuneec International. Wat ons vooral verbaasde bij de proefvlucht was het beperkte geluid wat de drone produceert. Ongelooflijk stil. De grote Typhoon H Plus maakt een fractie van het geluid wat een mini DJI Spark produceert. Niemand kijkt omhoog naar de drone. Eenvoudig omdat ze hem niet horen. Heerlijk! Volgens Yuneec is de H Plus 40% stiller dan zijn voorganger. De rotors klik je gemakkelijk op de armen en zijn net zo gemakkelijk te verwijderen voor transport. Het materiaal van de rotors is speciaal gemaakt om te versplinteren bij een eventule botsing. De drone kan met vijf motoren/rotors nog veilig landen. Doorvliegen is dan wel sterk af te raden.

Anti botsing technologie

De software van de Typhoon H Plus is gebaseerd op de bekende PX4-code. Het laat de drone niet alleen diverse intelligente modi vlucht vliegen (Orbit, POI, Journey, Curve Cable Cam, Follow Me, Naar huis terugkeren), maar moet ook dankzij Geofencing en geïntegreerde no-fly zones, zorgen voor meer veiligheid tijdens de vlucht. Zoals elk Typhoon H-model is de Typhoon H Plus verkrijgbaar met of zonder Intel®RealSense technologie. Deze technologie maakt het mogelijk om botsingen met bomen of andere obstakels in het vliegpad, te voorkomen. Dankzij 3D- en dieptemeettechnologie detecteert het RealSense-systeem objecten, bewegingen en afstanden. De drone kan zo onafhankelijk werken en objecten in zijn omgeving moeiteloos vermijden. Althans dat beweert Yuneec. Tijdens onze kennismaking hebben we dit niet kunnen testen. Wel hebben wij wat rondjes kunnen vliegen en beelden kunnen schieten. De instellingen waren nog standaard. Overigens is de vliegduur behoorlijk. Pas na 20 minuten wilde de H Plus gaan landen.

Android

De afstandbediening is even imponerend als de Typhoon H plus zelf. De ST16S controller draait op een aangepaste versie van Android. Met de knoppen en sticks zijn de vlucht en camera prima te controleren. Wie een tweede controller koopt kan eventueel apart de camera en gimbal bedienen. De cursortoetsen op de layout hebben vreemd genoeg geen functie. Het zou handig zijn hier de gimbal mee te kunnen besturen….

Het opstarten van de controller duurt wel even. Na het opstarten van de controller kan je de drone calibreren. Arm voor arm roteer je de H Plus om zijn as. De kompas calibratie is super simpel. De software kan je upgraden. Je moet dan wel naar de website van Yuneec. Een misser dat de controller via wifi de benodigde updates niet kan laten binnenhalen. Je bent dan sneller in staat even een update te doen. Nu moet dat met downloaden van een bestand en met behulp van een micro-sd kaart. Anno 2018 mag dat wat gemakkelijker. Overigens is het scherm prachtig en extreem helder. Het verbeterde 7-inch scherm maakt een HD 720p video downlink mogelijk. Sluit bijvoorbeeld een Atomos aan op de HDMI uitgang en je hebt altijd prachtig beeld. Dat staat zeker op de planning als we een test unit langere tijd kunnen testen. Zelfs bij een eventuele crash heb je dan in ieder geval de beelden nog. Dat kan jouw productie redden en misschien zelfs van pas komen bij een eventuele schadeclaim. Ook de Typhoon H Plus blijft immers een drone waarmee je je aan de regelgeving in de diverse landen moet houden.

Verkrijgbaar

Wij kunnen niet wachten om echt eens een paar dagen met de H Plus te vliegen. De eerste indruk is goed, maar het is ook duidelijk dat de software van de pre-productie unit nog niet geheel af was. Inmiddels zou dat met de laatste upgrade allemaal zijn gefixt. Voor 1699 Euro heb je een professionele drone voor prachtige video- en fotobeelden. De unit wordt erg compleet geleverd en hoewel de afstandbediening groot is, is deze in de praktijk erg prettig. Hij wordt zelfs compleet met een zonnescherm geleverd. Voor een H Plus inclusief Intel®RealSense systeem betaal je 1899 Euro. Dat is nog steeds een fractie van de vergelijkbare Inspire van DJI. Enkel een status ledje op de accu’s is het enige wat ontbreekt. Ach er moet wat te wensen blijven…

DCIM106C23HDYUN_0009.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.