Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: LG G7 ThinQ (Android Smartphone)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Mooi gebruik van materialen
  • Eindelijk weer een LG die op alle fronten vooruit loopt
  • Hele goede integratie met Google Assistant en Lens

THE BAD

  • Cameraprestaties liggen nog wat achter bij weinig licht
  • Accuduur is nog wat aan de krappe kant
  • Wat is dat voor'n raar geneuzel met dat 'second screen'? Het is een inkeping, niets meer, niets minder!

LG’s nieuwste vlaggenschip zit inmiddels alweer drie weken in mijn broekzak. Een bijzondere smartphone voor LG, na twee toch niet al te sterke G-series releases en LG gooit haar visie op de virtuele assistent ThinQ daar nog eens bij.

Unboxing LG G7 ThinQ

De LG G7 ThinQ ligt in een mooi doosje. Met een headset, USB lader, USB-C kabel, een SIM tool en een poetsdoekje. Met name dat laatste is erg handig.

Design

Qua design echt geen fratsen bij LG. Het toestel doet een beetje denken aan de G6 en is vooral weer heel strak vormgegeven. Wij ontvingen de zwarte versie die er echt heel strak uitziet. De achterkant is glanzend zwart en heeft een lichte buiging naar de zijkanten toe. Hierdoor ligt het toestel prettig in de hand. LG plaatst haar vingerafdrukscanner (opnieuw) aan de achterkant terwijl de volumeknoppen en de ThinQ knop op de zijkant zijn gezet.

Display

Debuteerde het 18:9 IPS LCD display vorig jaar bij LG, zien we dit jaar volgzaam gedrag in de adoptie van een display met een inkeping. Ook bij LG zit er nog redelijk wat ruimte onder het display. Met 82,6% scherm-display verhouding doet LG het gewoon goed.

Het display heeft nu een 19,5:9 beeldverhouding. Het display heeft een doorsnede van een royale 6,1 inch. Met de 1.4403.120 pixels krijgen we een resolutie van 564 pixels per inch wat mooi scherp is. Dit jaar kiest LG er gelukkig voor om ook deze voorkant met Gorilla Glass 5 te beschermen.

LG geeft het toestel ook een boost modus mee. Daarmee is de helderheid van het display kort met 1.000 nits te verhogen. Zelfs in felle zon is het dan perfect af te lezen. En dat is vooral handig wanneer je op een zonnige dag een foto probeert te schieten.

Raar Second Screen

Ten tijden van de LG V10, stond het merk vol in de schijnwerpers. Om accukracht te sparen, beschikte het toestel over een tweede display. Dit werd niet al te veel later onderdeel van het complete display. En nu zit het niet alleen meer in de V-series, maar ook in de G-series. En het stelt minder voor dan je denkt. Waar andere merken in de marketing roepen dat ze een inkeping hebben en daar de focus leggen, legt de marketing afdeling de focus op de displayruimte om de inkeping. Deze ruimte, die bij anderen gewoon een statusbalk heet, heet bij LG ineens Second Screen. Tsjah…

De ThinQ ervaring

Samsung heeft een knop voor haar eigen virtuele assistent, dus LG ook. LG noemt haar assistent ThinQ en is feitelijk gebouwd op de Google Assistant. En daar wringt de schoen een beetje. Google weert actief Google Assistant hardware uit Nederland zolang de Nederlandse versie nog niet klaar is. Engels werkt hier echter wel. In Nederland krijg je gewoon het Google Home scherm te zien wanneer je op de knop drukt. Dit zal later dit jaar wel veranderen.

Waar we echt iets merken van ThinQ is de camera app van de LG G7. Die probeert actief scenario’s te herkennen en de instellingen daarop in te stellen. Huawei doet dit ook al bij haar Huawei P20 Pro en ook bij deze LG G7 werkt dit prima. Nouja, het grootste deel van de tijd. Soms zit de camera er grandioos naast, maar daar hebben ook de andere merken die met AI camera’s spelen last van.

MIL-STD-810G

De LG G7 ThinQ is officieel geen rugged smartphone, maar heeft wel de MIL-STD-810G standaard. Dit is een standaard van het Amerikaanse Pentagon dat aangeeft hoe stevig het toestel is. Hoewel we ons reviewexemplaar toch niet op een betontegel durven te laten vallen. De MIL-STD-810G stelt namelijk wel dat er een serie tests succesvol zijn afgerond, maar geeft geen details over hoe sterk het toestel exact is. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een IP certificaat.

De filmervaring

De LG G7 is eindelijk echt een entertainment smartphone geworden. Een ontwikkelstap waar ik heel gelukkig van wordt. Het display is in staat om HDR10 content weer te geven en daarmee loopt het toestel echt vooruit op de ontwikkeling vanuit de markt. Nu moeten we het vooral nog doen met HDR content. Daarnaast kan het toestel ook Dolby Vision kleuren weergeven.

De geluidservaring – audiofielen en boomboxers opgelet!

Wanner je een speaker hebt met DTS:X 3D Surround ondersteuning, kun je deze direct vanuit de LG G7 ThinQ aansturen.

Wanneer je een geode hoofdtelefoon aansluit, kun je gebruik maken van de Hi-Fi Quad DAC. Hiermee is het mogelijk om ook zwaardere smartphones voor audiofielen aan te sturen. Zo sloot ik mijn Sennheiser HD 660 S referentie hoofdtelefoon aan op de Android smartphone. Het geluid dat uit de smartphone komt is dan relatief neutraal.

LG heeft in haar software ook een zeer uitgebreide equaliser zitten. Ook hier verdient de LG G7 echt wel wat credits. Vele fabrikanten zien dit over het hoofd. En laten we wel zijn, audiofielen zeggen wel een neutraal geluid te willen… maar stiekem zetten de meesten toch echt de bass wat hoger ;-).

Nieuw bij LG is de Boombox Speaker ervaring. LG gebruikt een groter gedeelte van de behuizing om te laten resoneren. Zo krijg je meer geluid uit de speakers. Leg je de smartphone met het display op een solide ondergrond, gebruikt het toestel deze om nog verder te resoneren.

In het verleden hebben we weleens speakers getest die dezelfde technologie gebruiken als dit toestel. Deze waren altijd afhankelijk van een kleeflaag om te functioneren. LG gebruikt geen kleeflaag, maar ik hoor wel verbetering.

Dubbele camera’s

LG rust haar LG G7 ThinQ opnieuw uit met dubbele camera’s. En opnieuw kiest LG voor de combinatie van een reguliere lens en een groothoek. Bij de reguliere lens krijg je een beeldhoek van 80 graden terwijl de groothoek 107 graden beeld levert met minimale vervorming.

Voor foto’s in het donker maakt de LG G7 gebruik van Pixel Binding. Dit is een stukje technologie waarbij vier pixels worden samengevoegd om zo veel mogelijk licht op te vangen. Je levert natuurlijk flink in op de 16 megapixel resolutie (je houdt er 4 over), maar je kunt dan wel een aardig plaatje schieten. Daar staat tegenover dat je met beide lenzen wel iets beter in het donker kunt fotograferen. Zet ik de prestaties van de LG G7 ThinQ naast die van de Samsung Galaxy S9 en de Huawei P20 Pro zien we dat de LG G7 ThinQ moeite heeft om dezelfde kwaliteit te leveren. Zeker bij beweging heeft het toestel echt moeite.

Natuurlijk hebben we ook een filmpje gemaakt om je te laten zien wat de verschillende camera’s van de LG G7 kunnen. Opvallend daarbij is dat de optische beeldstabilisatie een tikje tegenvalt. Dit was vorig jaar beter geregeld. Wel vinden we de fijne cinema functies weer terug en kunnen professionals met zogenaamde LUT’s werken om de kleurenprofielen van opnamen aan te passen. Best indrukwekkend, maar de filmervaring is dus een combinatie van plussen en minnen.

Android

LG levert de LG G7 ThinQ uit met Android 8 en haar eigen gebruikersinterface. Daarbij kiest LG er voor om, net als bij de iPhone, alle apps op het homescreen te dumpen. Er zijn weinig veranderingen in de interface ten opzichte van die in de LG G6. Wel staat het always-on screen nu standaard aan. Hierin gebruikt het niet al teveel energie, maar laat het wel non-stop notificaties en de tijd op het display zien. Wil je de maximale accuduur behalen, is het handig deze uit te schakelen.

De Android versie van LG heeft wel een aantal echt leuke opties aan boord. Waar ik bij de vorige toestellen echt weg van was, is LG AirDrive. Hiermee kun je via WiFi snel de bestanden op het toestel raadplegen vanaf de computer. Ideaal voor mij om in mijn workflow foto’s snel van het toestel naar de computer te krijgen.

Ook grappig is dat de LG G7 ThinQ standaard een DLNA server aan boord heeft. Binnen het WiFi netwerk kunnen apparaten als TV’s en WiFi speaker dus de multimedia bibliotheek op jouw LG G7 raadplegen.

LG belooft twee jaar lang maandelijks met software updates te komen. Zo blijft jouw Android veilig. Grappig detail, we blijven een waarschuwing krijgen dat we de batterij moeten verwijderen als het toestel vastloopt… alsof je hem zelf kunt openen…

Specs en benchmarks

Vorig jaar experimenteerde LG met een vlaggenschip zonder ultrasnelle chipset. Dit maakte de LG G6 overpriced voor wat je kreeg. Dit jaar zet LG wel in op de Qualcomm Snapdragon 845 chipset. Je krijgt dus weer een echte vlaggenschip chipset. Dat zien we meteen terug in de benchmarks waar het toestel alle Snapdragon 835 toestellen moeiteloos verslaat. Met andere toestellen die de Snapdragon 845 chipset gebruiken heeft de G7 wat meer moeite. Mogelijk door de 4GB werkgeheugen die in het toestel aanwezig is. Dit is anno 2018 toch een beetje de minimale hoeveelheid aan het worden. Zo krijg je bij de OnePlug 6 al snel het dubbele. LG legt de focus duidelijk op andere zaken. Je krijgt 64GB en bij dit vlaggenschip kun je gelukkig wel een microSD kaart plaatsen.

Accuduur

Het echte probleem van de LG G7 ThinQ is opnieuw toch weer de accuduur. Je krijgt 3.000 mAh en dat is niet bijzonder veel, maar zeker ook niet bijzonder krap. Het is gemiddeld. Met het always-on display aan haal ik het einde van de dag echt niet. Met het always-on display uit haal ik het einde van de dag wel, mits ik niet al te wild doe. Wat dat betreft moet de accuduur echt beter. Door de ondersteuning voor Quick Charge 4.0 kun je het toestel wel enorm snel laden. Maar dan moet je daar wel de juiste lader bij gebruiken. Een uurtje laden is goed voor zo’n 75% acculading. Ook draadloos laden is mogelijk met de G7.

Vingerafdrukscanner

De scanner voor vingerafdrukken zit weel lekker achterop bij LG. Dit blijft een fijne positie. Maar hij is niet heel nauwkeurig. Een bevuilde vinger word al heel snel niet meer herkend. Of LG strikter is geworden in de beveiliging of dat de scanner niet optimaal is afgesteld kan ik niet zeggen.

Conclusie: LG G7 ThinQ

De LG G-series heeft wat rare jaren achter de rug. Dit jaar zien we eigenlijk weer wat we tot en met de vierde generatie gewend waren, een vlaggenschip dat op alle gebieden vlaggenschip waardig is. Een premium chipset. Een mooie afwerking. Qua cameraprestaties blijft hij bij weinig licht wat achter op de concurrentie uit Korea en China en dat is lastig op het premium prijspunt waarmee het toestel wordt geïntroduceerd. Wacht je tot de prijs zo’n €100 is gezakt, dan heb je hier echt een hele leuke smartphone aan.

LG G7 ThinQ kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.