Review: Huawei P20 Pro (Android Smartphone)

Sinds het Chinese Huawei serieus inzette op de Europese smartphonemarkt, probeerde het merk vooral als prijsvechter op te vallen. Met de introductie van de P10/Mate10 series besloot het merk voor premium prijzen te gaan. Met de P20 lijkt Huawei eindelijk echt door te breken met innovatie.

Ik wil niet zeggen dat het aan innovatie ontbrak bij Huawei, maar het was altijd beperkt tot de vergelijkingstabellen van de fabrikant. Die doet dit, wij doen het ook en omdat we later zijn, doen we het iets beter voor iets minder. Met de Huawei P20 lijkt Huawei de partij te willen worden die anderen moeten volgen. In China lukt het al. Met de komst van de Huawei P20 Pro zien we daar al regelmatig Android smartphones opduiken met een derde camera. Nu de grote merken nog…

Unboxing

De unboxing filmden we zo’n twee weken geleden in Parijs. Direct na de persconferentie op een rustig hoekje. Overigens hebben we deze gefilmd met de Huawei P20 Lite. Kun je daar de camerakwaliteit ook even van checken ;-).

Design

Aan de achterkant is het design een heel ander verhaal dan wat we gewend zijn. Huawei legt met de P20 toestel echt de focus op fotografie. Je koopt een hele goede compactcamera waarmee je ook nog eens kunt bellen en Netflixen. Tenminste, die strategie ademt de achterkant van het toestel uit.

De glazen achterkant van de Huawei P20 Pro heeft de teksten horizontaal geplaatst in plaats van het verticale dat we al heel wat jaren zien. Hierdoor valt het toestel veel meer op in het aanbod, maar ziet het er dus vooral meer uit als een camera. Het enige dat we nog missen is een ontspanknop zoals we die op de Sony Xperia toestellen zien zitten. Ja, dat kan met de volume knoppen, maar daar heb je als rechtshandige niet zo heel veel mee ;-).

Een nadeel heeft de glazen achterkant ook. Geen oleophobische coating, dus erg gevoelig voor vingerafdrukken. En hij is enorm glad. Het is jaren geleden dat ik per ongeluk een toestel liet vallen. Deze werkt zichzelf bij het zitten uit mijn broekzak waardoor hij regelmatig op een bank is blijven liggen. Hij is weleens uit bed gegleden terwijl deze op de matras lag etc etc. Een hoesje om het toestel stroever te maken is verplichte kost.

Qua constructie heeft Huawei er voor gekozen het gebogen glas van de achterkant en het glas van het display in een aluminium frame te leggen dat verrassend stevig aanvoelt. De power knop heeft een klein rood streepje meegekregen dat net iets meer klasse uitstraalt en het toestel is waterdicht. Voor het eerst bij Huawei. Let wel, de lagere modellen uit de P20 series zijn dit niet.

 

Display

Qua display design zien we een beetje Apple, maar vooral veel Huawei. Met dit display heeft Huawei, net als vele andere merken, duidelijk gekozen om de Apple iPhone X na te doen. Met een kleinere inkeping bovenin het display, maar een veel dikkere rand onder het display. Het excuus? De plaatsing van een vingerafdrukscanner die we toch liever achterop hadden gezien.

Net als bij de iPhone, wordt de ruimte om de inkeping gebruikt om notificaties te laten zien. Door de inkeping te versmallen, kan Huawei meer details weergeven. Vindt je de inkeping niet mooi, kun je er voor kiezen deze te verdekken. De bovenste balk kleurt dan niet mee met de UI, maar wordt zwart. Wel word deze nog steeds gebruikt voor belangrijke statusupdates.

Het display is met 6,1 inch wel heel prettig qua formaat. Voor kleine handjes is het mogelijk om met een enkele swype het scherm te verkleinen naar +- 5 inch aan de kant waar je naartoe swyped. Dan wordt enkelhandig gebruik een stuk gemakkelijker. De beeldverhouding is 18:9.7.

Ondanks het enorme formaat van het display, blijft Huawei vasthouden aan een FullHD+ resolutie. VR liefhebbers hebben dus nog altijd een excuus om een Samsung Galaxy S9 kopen… Of de Huawei Mate RS die gelijktijdig werd aangekondigd. Maar die heeft een wel heel ander prijskaartje. Het is overigens mogelijk om het display terug te schalen naar HD+ resolutie, maar daar merkten we weinig effect van.

In tegenstelling tot de andere P20 modellen van Huawei, heeft de P20 Pro netjes een AMOLED display meegekregen. Ook hier wordt weer een stuk energiebesparing gerealiseerd. Hierdoor is het display in de volle lentezon ook beter te gebruiken.

Standaard legt Huawei al een screenprotector over de Android smartphone heen. Deze is helaas niet voorzien van een oleophobische coating. Ook deze is echt een magneet voor vingerafdrukken. Ik ben echt de hele dag aan het poetsen. De oplossing is van een andere fabrikant een screenprotector met zo’n coating te kopen.

Chipset

De Huawei P20 pro moet het met dezelfde HiSilicon Kirin 970 chipset doen die we in de Huawei Mate 10 hebben zien liggen. Niet verrassend. Het is al een tijdje zo dat de P series met de oude Mate chipset wordt uitgerust. Neemt niet weg dat dit de snelste chipset is die Huawei op dit moment kan uitleveren. De chipset is gematcht aan de Qualcomm Snapdraton 835 waar andere vlaggenschepen juist de Qualcomm Snapdragon 845 volgen.

Toch laat Huawei zien dat de kennis van de chipset op deze manier heeft kunnen rijpen. Qua AI maakt Huawei enorme stappen zonder op prestaties in te leveren. Ja, er is meer dan alleen benchmarks in dit leven. Qua gebruik voelt het toestel echt wel even snel als een Galaxy S9 van Samsung. Het gros van de AI functies van de Huawei P10 Pro komen tot hun recht in de fotografische mogelijkheden van het toestel.

Gamers krijgen met de HiSilicon Kirin 970 een Mali-G72 MP12 GPU. Deze GPU’s zijn doorgaans minder krachtig dan de Adreno tegenhangers, maar breder ondersteund. Gamers zullen gewoon een high-end ervaring op het toestel hebben. Helaas wilde de benchmarking software niet starten, dus ik heb dit op het oog moeten beoordelen.

Op de chipset zien we nog een paar kleine besparingen. Zo kun je plaatsbepaling doen via A-GPS (VS) en via GLONASS (RU), maar bijvoorbeeld niet via het Europese Galileo. Bluetooth zit nog niet op 5.0, maar blijft nog op 4.2 steken. Zijn dit besparingen die je gaat merken? Nee, waarschijnlijk niet. Maar toch…

Huawei kiest bij de chipset voor 6GB aan werkgeheugen en 128GB aan opslagruimte. Daarmee volgt het toestel nog niet de OnePlus 5T die standaard met 8GB werkgeheugen en 128GB opslagruimte in de schappen ligt. Echter bemerk ik weinig verschil in prestaties wanneer ik mijn OnePlus 5T naast deze Huawei P20 Pro houdt.

Geluid

Waar ik helemaal blij van wordt in de chipset van dit toestel is dat Huawei is afgestapt van het besparen op luxe voor de muziekliefhebber. Ik ben een enorme muziekliefhebber. Ik luister veel draadloos. Dan wil ik de best mogelijke verbinding. Niet alleen beschikt het toestel over Bluetooth 4.2, maar ook over Qualcomm aptX en aptx HD. Hierdoor blijft de dynamiek en het detail in muziek veel beter behouden en komen dure headsets veel beter tot hun recht.

Wil je muziek luisteren met een bedrade hoofdtelefoon, heb je pech. In tegenstelling tot het goedkoopste toestel uit de serie (Huawei P20 Lite), zit hier geen hoofdtelefoonaansluiting meer in. Je moet dan een USB-C converter gebruiken. Deze heeft geen haakse plug, dus in de broekzak kan dat wat extra stress op de plug veroorzaken. Gezien het formaat van het toestel, lijkt het niet echt nodig om de audioplug te schrappen.

Luister je bedraad, dan krijg je nog veel meer detail van Huawei. Ik heb de prestaties met een aantal DSD tracks en 24-bit opnamen mogen beluisteren. Hiervoor heb ik de Sennheiser HD 660 S gebruikt. Deze hoofdtelefoon heeft een impedantie van 150 ohm. Opvallend genoeg heeft de chipset van het toestel geen moeite om voldoende power te leveren.

Het geluid dat ik hoor vanaf deze chipset is enorm prettig. Het is lekker warm en de audiochip kan voldoende detail leveren. Als audiofiel wordt je aardig bedient door de Huawei P20 pro.

Kijken we naar de speakers in de Huawei P20 Pro, krijg ik het idee dat Huawei erg creatief is geweest. Er zitten stereospeakers in het toestel, maar die zijn niet gelijk. De speaker aan de bovenkant (dus links voor Netflix) kan alleen de hoogste tonen weergeven. De speaker onder (rechts) laat ook de lage tonen horen. Hierdoor kan de Android smartphone een stereobeeld neerzetten zonder dat het aan beide kanten veel ruimte hoeft te reserveren voor een klankkast. Het geluid wordt aardig naar voren gegooid.

Biometrische beveiliging

Qua biometrische beveiliging heeft Huawei alles aangebracht dat je van de fabrikant mag verwachten. Niet alleen ligt er een razendsnelle vingerafdrukscanner in, maar er is ook gezichtsherkenning. Weliswaar op basis van een enkele camera, dus in theorie iets minder veilig. Comfortabel is hij in ieder geval wel :-).

Camera

We hebben de briljante camera van de Huawei P20 Pro van een eigen review voorzien.

Accuduur

De accuduur van de Huawei Mate 10 Pro was enorm sterk. De Huawei P20 walst hier voor mijn gevoel dik overheen. Waar ik met mijn Samsung Galaxy S9 blij ben het einde van de dag te halen, ben ik blij als mijn Huawei P20 Pro het einde van de volgende dag haalt. Inderdaad, ik kan dit toestel twee dagen gebruiken op een enkele lading. Bij regulier gebruik. Ga ik echt zwaar fotograferen en veel audio streamen, dan kom ik op zo’n anderhalve dag. Hoe dan ook, dit is wat ik wil.

Conclusie: Huawei P20 Pro

De afgelopen jaren riep Huawei vooral heel hard ‘Me Too’ (zonder de hashtag). De Huawei’s waren op vele gebieden net wat beter en bespaarden flink op andere gebieden om maar met een scherpe prijs te komen. Kijken we heel diep in het toestel, zien we nog steeds besparingen. In de praktijk denk ik niet dat je er iets van merkt. Sterker nog, de snelheid en gebruiksduur maken de Huawei P20 Pro een bizar fijne smartphone.

Huawei P20 Pro kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Enorm sterke camera
  • Sterke AI
  • Heel mooi vormgegeven
  • Fantastische accuduur
  • Bloedsnel
  • Goed display

THE BAD

  • Hij is te glad...
  • Erg gevoelig voor vingerafdrukken
  • Display is nog op FHD+ resolutie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Huawei P20 Pro kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl