Review: Huawei P20 (het betaalbare iPhoneX alternatief)

De iPhoneX heeft zonder twijfel de lat voor andere telefoonfabrikanten erg hoog gelegd. Samsung probeerde op de Mobile World in februari nog de claim van de beste camera naar zich toe te trekken. Kort daarna introduceerde Huawei de P20 Pro met drie lenzen. De wereldpers was laaiend enthousiast. Maar voor wie aan twee lenzen genoeg heeft is er de P20. Goed genoeg? Wij hebben m getest.

In 2012 was een klein groepje journalisten bij de lancering van de eerste Huawei in Nederland. De persvoorlichter moest uitleggen hoe groot het concern al was achter de schermen en in Azie. Minstens net zo veel tijd werd besteed aan de uitspraak van de merknaam. En uiteindelijk presenteerde het merk zijn Nederlandse telefoons. Het waren goedkope android telefoons. Nu zes jaar later lanceert Huawei telefoons die tot de top willen behoren. De P20 is het betaalbare alternatief voor het vlaggenschip model P20 Pro.

De eerste indruk

De Huawei P20 is een ongelooflijk mooie telefoon. Schitterende afwerking en ligt lekker in de hand. De standaard screenprotector heb ik direct vervangen voor een betere. De meegeleverde silicone hoes is lekker dun en geeft de telefoon wat meer grip. Bovendien beschermt de hoes de glimmende achterkant tegen al die vingerafdrukken. De P20 laadt erg snel op en de installatie verloopt erg soepel. In een mum van tijd ben ik apps aan het downloaden en staan de belangrijkste apps op de telefoon. De eigen Huawei schil is gelukkig erg beperkt. Je moet er fan van zijn, maar de Huawei apps laat ik voorlopig voor wat ze zijn.

Net een beetje minder

Het hart van de P20 is identiek aan de P20 Pro. De eigen Kirin 970 chipset met ARM processor en Mali-G72 MP12 grafische processor moeten het met wat minder accu (3400 mAh) en minder intern geheugen (4GB) doen. Het scherm is met 5.8 inches ook net wat kleiner dan de grote broer. Toch is het geheel een lekker systeem. Het draait soepel en nergens heb ik het gevoel dat ik met een beperkte telefoon werk. Integendeel. De P20 werkt super prettig. De dubbele Leica camera is vergeleken met mijn iPhoneX anders. Niet slechter of beter maar anders. De dubbele lens zorgt voor scherper beeld wanneer je inzoomt. De slimme software herkent vaak de setting. De ingebouwde kunstmatige intelligentie is echt een wonder om te ervaren. Enkel wanneer het licht wat minder wordt, dan heeft de iPhoneX een echt betere camera. Voor de meeste gebruikers zal de P20 een revolutie beteken in betere foto’s en video.

Beveiliging

Bovenaan het scherm zit de gezichtsherkenning camera. Apple was de eerste die succesvol met een uitsparing in de interface voor deze camera maakte. De notch zit ook in de P20 maar is ook met een aanpassing in de instellingen ook te verwijderen. Je hebt dan gewoon een donkere strook bovenaan het scherm waar links en rechts systeem informatie staat. De gezichtsherkenning werkt ronduit goed. Snel en in heel veel situaties. De iPhoneX heeft de standaard neergezet, maar de P20 evenaart deze probleemloos. De P20 heeft echter nog een extra beveiliging in de vorm van een vingerafdruk. Je kan dus kiezen tussen gezicht- of vingerafdrukherkenning. Dat mis ik ENORM op de iPhoneX. Elke dag moet ik in bed en in de auto een zes cijferige code intikken op de iPhoneX. Die wil in deze situaties mijn gezicht (en dat van heel veel andere gebruikers) niet herkennen. Zalig hoe de P20 werkt. Nooit meer beveiligingscodes intikken. Enkel bij het opstarten de code van de sim en de unit en daarna is het probleemloos werken met de telefoon.

Nu is niet de hele wereld enthousiast over de Huawei telefoons. Vooral in Amerika maakt men zicht zorgen over de hoeveelheid technologie die verborgen zit in de chipset waar de Amerikanen geen goed zicht op hebben wat de unit allemaal op de achtergrond uitspookt. Worden er beelden gemaakt? Wordt informatie naar de Chinese overheid gestuurd? Tja allemaal terechte vragen, maar wat weet de Amerikaanse overheid dankzij Google en Android. Ik benoem deze zaken omdat ze in de wereldpers behandeld worden en je er als koper bij stil moet staan. Ik heb al mijn apps geïnstalleerd en gebruik de telefoon in vol vertrouwen.

Volgens Rick Janse Kok, woordvoerder van Huawei is er geen om te twijfelen aan de veiligheid van smartphones en devices van Huawei. “Sinds de oprichting van Huawei beschermen we de privacy. Huawei heeft zich altijd aan de lokale, regionale en internationale wet- en regelgeving gehouden. We hebben bovendien verschillende maatregelen genomen om de privacybescherming van gebruikers te bevorderen. Bijvoorbeeld de oprichting van een Global Network Security en User Privacy Protection Committee op het hoogste niveau van het bedrijf dat toeziet op netwerkbeveiliging en bescherming van gebruikersprivacybescherming.. Bescherming van gebruikersprivacy en communicatievrijheid is ook een integraal onderdeel van de Huawei-gedragscode voor werknemers.”  Aldus de Huawei voorlichter.

Gebruik

De P20 ligt dus lekker in de hand. Niet zo zwaar als de iPhoneX en sneller in gebruik. De accu is voldoende voor een hele dag werken. De lader kan extra snel opladen. In een dik half uur is de telefoon voor driekwart geladen. Dat moet wel met een USB-C kabel want draadloos laden is helaas niet mogelijk. De Pro broer is waterdicht; de P20 niet. Hij kan tegen een regenbui, maar zal een duik in het water officieel niet overleven. Eigenlijk ben ik op heel veel punten erg tevreden en zelfs onder de indruk van de P20. Op een dag leek mijn iPhoneX gestolen en moest ik geheel terugvallen op de P20. Het enige wat ik miste was de Apple apps integratie van het iOS en MacOS besturingsysteem. Met andere woorden; een Android fan zal smullen van deze telefoon. Enkel het geluid uit de luidsprekers valt wat tegen. Niet qua volume of helderheid, maar het gemis aan een echt stereo beeld. Voor Netflix fans wel even een puntje van aandacht.

Conclusie

Huawei is in vijf jaar tijd van budget telefoonmaker uitgegroeid tot een maker van toptelefoons voor een topprijs. Voor bijna de helft van de prijs van een iPhoneX heb je een volwaardig Android alternatief. Samsung moet zich echt zorgen maken want Huawei toont met de P20 dat ze hele goede telefoons voor een hele scherpe prijs kunnen maken.

Voor de P20 kost 596 Euro met 128 GB geheugen. (Een iPhone X kost 1.129 Euro voor 64GB opslag.)

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • snel in gebruik
 • goede gezichtsherkenning en vingerafdruk
 • fraaie foto’s
 • juiste formaat
 • snel opladen
 • mooie kleuren
 • dual sim
 • grote interne opslag

THE BAD

 • geen stereo audio beeld
 • geen draadloos opladen

2 reacties

 1. Huawei maakt al veel langer dan 5 jaar telefoons (ook smartphones). En voor de telefoonindustrie (niet alleen Samsung) zijn er verschillende spelers die de industrie zouden kunnen aanvallen. Met Xiaomi en Oppo komen er in Europa twee sterke spelers bij dit jaar.

 2. Thanks voor je extra info. Echter de lancering van Huawei met consumenten telefoons was echt 5 jaar geleden. Ik was bij dat event. Natuurlijk komt t bedrijf niet uit t niets en zijn er zeker alternatieven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.