Review: Sony Xperia X Compact (Android Smartphone)

Sony Xperia X Compact

Met de Xperia Z-series bracht Sony keer op keer een compact versie uit. Handig voor iedereen die de voorkeur geeft aan een kleiner display zonder al teveel op prestaties in te leveren. Met de X Compact is dit niet anders. Sony levert dezelfde chipset, maar in een kleinere vorm dan de Xperia X. En een stuk later, want de opvolger van de Xperia X, de Xperia XZ ligt al in de schappen.

Unboxing

Normaal hebben we een unboxing video voor je. Sony stuurde de Xperia X Compact in een versleten doos op. We kunnen dus niets vertellen over hoe de unboxing is wanneer je het toestel nieuw koopt.

Sony Xperia X Compact

Design

Wij ontvingen de Sony Xperia X Compact in de Mist Blue kleur. Een nieuwe kleur in het assortiment die het best beschreven kan worden als baby blauw. Het display wordt beschermd met krasbestendig glas. De zijkanten en achterkant zijn allemaal van plastic. Opvallend is dat het lijkt alsof de achterkant een losse plaat is binnen het design. Je zou verwachten dat Sony zo min mogelijk randjes in het design laat zitten.

Het design blijft de filosofie voortzetten die met de Xperia Z series in geïntroduceerd. De Xperia X-lijn blijft een rechthoekig blok, maar is hoekiger dan we van de Z-lijn gewend zijn. Dit is ook voor mij even wennen na jarenlang met Z-series toestellen op zak te hebben gelopen. De uitstraling van het toestel is wel veel meer solide dan bij de Z-series.

Display

Het display is voorzien van krasbestendig glas dat aan de randen afloopt. Niet zoals je kent van de Samsung Galaxy S7 Edge. Het glas loopt af waar het display stopt. Het voelt wel heel prettig aan.

Het display meet 4,6 inch. Qua formaat wat aan de krappe kant wanneer je een VR bril zou willen gebruiken. Bovendien is het een 720p HD display. Met 720×1280 pixels hou je ongeveer 319 pixels per inch over. Ook hier voor VR wat aan de krappe kant.

De kijkhoek van het display is wel zeer goed. Hoewel Sony nooit officieel de strijd aan is gegaan met de Super AMOLED displays van Samsung, heeft Sony enorm veel kennis over de bouw van IPS LCD displays. Sony maakt ook TV’s en is daardoor nogal kritisch op kwaliteit. En terecht. Daarnaast gebruikt Sony haar Triluminos en X-Reality technieken om de contrasten in het display verder te vergroten. Een oleophobic coating zorgt ervoor dat het display van de Sony Xperia X Compact ook in de zon goed presteert. Dit laatste hebben we helaas niet kunnen testen door het sombere weer.

Sony Xperia X Compact

Chipset en prestaties

Sony voorziet de Xperia X Compact van dezelfde Qualcomm Snapdragon 650 chipset die ook in de Xperia X ligt. Deze chipset bevat een hexa-core processor. Dat wil zeggen dat je twee 1,8 GHz processors krijgt voor het zware rekenwerk en vier 1.4 GHz processors voor het lichtere werk. Je krijgt van Sony een royale 3GB aan werkgeheugen en 32GB aan opslagruimte. Het plaatsen van een MicroSD kaartje behoort ook tot de mogelijkheden. Voor gamers zit er een Adreno 510 GPU in. Die heeft op een 720p display natuurlijk wat minder pixels te berekenen waardoor het gamen op de Xperia X Compact een prima beleving is.

Draadloos

Natuurlijk is de Sony Xperia X Compact voorzien van bleutooth 4.2 met LE en NFC. Voor gebruikers van high-end draadloze headsets is het goed om te weten dat er ondersteuning is voor aptX. Naast de nieuwste generatie bluetooth, krijg je ook dual-band WiFi met ondersteuning voor het nieuwe WiFi ac. Streamen in huis zal dus geen enkel probleem zijn met de Sony Xperia X Compact. Verder zit er een FM ontvanger met RDS ondersteuning, GPS en Glonass in. Met andere woorden, hij is helemaal compleet.

Android

Sony installeert standaard Android 6.0.1 op de Xperia X Compact. Sony heeft jaren geleden al de trend ingezet om zo min mogelijk aanpassingen aan Android te maken. Ook nu is Sony er weer in geslaagd. Wel een aantal eigen apps en een beetje bloatware, maar de ervaring ligt erg dicht bij de Nexus smartphones.

Vingerafdrukscanner

Ik blijf hem slim vinden. De vingerafdrukscanner op de rechter rand van het toestel. Gewoon als onderdeel van de powerknop. Hij is heel goed in te stellen op de duim en de herkenning gaat enorm snel. Dit maakt de scanner erg plezierig om te gebruiken.

Geluid

Sony heeft altijd als een blok achter Hi-Res Audio gestaan. We hebben het over 24-bit audio. De Xperia X Compact heeft geen enkele moeite om met 24-bit audiofiles te werken. Je moet wel een compatible headset hebben, maar dan heb je ook een geluidskwaliteit die boven die van een CD ligt.

De speakers in het toestel zitten onder en boven. Links en rechts dus wanneer je een filmpje kijkt of aan het gamen bent. Hierdoor kan de Xperia X Compact een mooi stereoklankbeeld neerzetten. Bij VR gebruik helpt je dit beter te oriënteren, maar dan blijf je in dit geval een klein display en een matige resolutie overhouden.

Camera

Sony levert camera’s voor het gros van de smartphones die gebruikt worden. De camera zit achter een echt stukje krasbestendig glas. Dit glas maakt deel uit van een 24mm groothoeklens die Sony heeft opgebouwd. De beeldsensor heeft een resolutie van 23 megapixels en meet 1/2,3″. De combinatie heeft een lichtgevoeligheid van f/2,0. De beeldprocessor is in staat om Full HD op te nemen bij 60 frames per seconde. Natuurlijk heb ik wat voorbeeldfoto’s genomen zodat je een inschatting kunt maken van de kwaliteit. Helaas hebben we alleen sombere dagen gehad en geen mooi zonnetje.

Accuduur

Met 2.700mAh heeft de Sony Xperia X Compact dezelfde accu als de Xperia Z5 Compact meegekregen. In de praktijk haal je het einde van de dag met gemak. Vergeet je hem aan de lader te hangen, heb je op de ochtend ook nog een paar uurtjes gebruik over. Erg netjes.

Gebruikservaring

Ik heb nu een week met de Xperia X Compact gelopen. In het begin is het even wennen aan de nieuwe hoeken. De babyblauwe kleur van het toestel leverde veel nieuwsgierigheid op. Veel mensen die het toestel even in de hand hielden, klaagden over het plastic gevoel van het toestel.

Persoonlijk was het een prima weekje. Hoewel het toestel niet over een high-end chipset beschikt, reageren apps lekker vlot. Ook de camera presteert prima, al heb ik hem helaas niet met zonnig weer kunnen testen.

Concurrenten

Sony introduceert het toestel voor €449. In dezelfde periode hebben we een aantal toestellen gezien die voor €399 in de markt werden gezet. Denk aan de Honor 8, de Huawei Nova en de Vodafone Smart Platinum 7. Allemaal toestellen die een steviger chipset en een display met hogere resolutie hebben meegekregen. Bovendien toestellen die minder plastic zijn dan de Xperia X Compact. Ik ben altijd een groot Sony fan geweest, maar dit toestel prijst zich echt uit de markt. Tenzij je echt opzoek bent naar een kleiner display.

Conclusie Sony Xperia X Compact

De Sony Xperia X Compact is een lastig toestel. Zoek je een klein toestel, dan is het toestel een aanrader omdat dit één van de krachtigste toestellen van dit moment is. Op dit beeldformaat. Is het formaat minder belangrijk, dan prijst het toestel zichzelf simpelweg uit de markt. Bovendien doet het vele plastic ook niet veel voor de ‘premium’ beleving. Er zit wel een goed geluid in. Heel goed.

Beschikbaarheid

De Sony Xperia X Compact is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Binnen het schermformaat het krachtigst
  • Erg goede camera
  • Zeer goed in muziek

THE BAD

  • Display aan de kleine kant voor VR
  • Voelt heel plastic aan
  • Bijna alles is ook echt van plastic

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.