Vodafone Smart VR
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Vodafone Smart Platinum 7 (Android VR Smartphone)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Reageert lekker vlot
  • Camera is dik in orde
  • VR bril is exact op maat gemaakt
  • Goed stereo klankbeeld uit de speakers

THE BAD

  • Smart VR bril moet los worden aangekocht
  • 2K eist wel haar tol van de chipset tijdens echt zware games, maar bij regulier gebruik merk je hier weinig van

Ik heb hem in mijn hand. De Alcatel Idol 4S. Ik bedoel natuurlijk de Vodafone Smart Platinum 7. Dé eerste VR smartphone van Vodafone. Mits je hem in combinatie met de Vodafone Smart VR bril koopt, wat toevallig ook de VR bril is die Alcatel bij haar Idol 4S aanbiedt. Is deze actie van Vodafone een slechte zaak? Nee. Vodafone laat het publiek eindelijk echt kennismaken met de smartphones van Alcatel. In een volledig door Vodafone gecontroleerde gebruiksbeleving.

Unboxing

Natuurlijk komt de Vodafone Smart Platinum 7 in een eigen Vodafone doosje. Dat opvallend genoeg niet zo rood is als je in eerste instantie zou verwachten. Sterker nog, de verpakking van de Smart VR bril heeft meer een Vodafone uitstraling dan het doosje van deze Vodafone Smart Platinum 7.

Mooi compleet is het setje wel. Oordopjes, ladertje, alles zit erbij.

Design

Ik geef het toe. Ik ben niet heel ervaren met de toestellen van Alcatel, maar de Vodafone Smart Platinum 7 is qua design wel heel erg mooi. Misschien wel het mooiste toestel dat Vodafone ooit onder eigen merk heeft gevoerd. Aan beide kanten glas met een 2.5d afwerking aan de randen en een aluminium frame waar al dat glas in ligt. Aan de achterkant is het glas keurig bewerkt en aan de voorkant is het bewust wat kleiner gehouden. Minder hoog is de juiste bewoording. Hierdoor is er ruimte in het aluminium frame om aan beide uiteinden forward-facing speakers de plaatsen. Niet alleen een mooi stukje vormgeving, maar ook belangrijk voor de kwaliteit van de stereo beleving. Zeker wanneer je de Vodafone Smart Platinum 7 in combinatie met de Smart VR bril opzet.

Wanneer je de Smart Platinum 7 ter hand neemt, merk je dat het toestel relatief dun is ten opzichte van het enorme formaat. De glazen afwerking aan beide kanten zorgt dat het toestel heel premium aanvoelt. Overigens maakt Vodafone gebruik van Gorilla Glass.

De bril zelf lijkt sterk op het design van bijvoorbeeld de GearVR. Gewoon netjes, strak, wit en een beetje zwart. Met bediening aan de onderkant. Handig! Er zitten goede straps aan en de lenzen zijn geoptimaliseerd voor het 5,5 inch 2K display van het toestel.

 

Display

Ik ben er helemaal weg van. Het 5,5 inch display van de Vodafone Smart Platinum 7. Gewoon omdat het qua breedte enorm lekker tikt wanneer je met een berichtje bezig bent. Maar ik heb dan ook vrij dikke vingers. Vodafone heeft ervoor gekozen de Smart Platinum 7 met een AMOLED display uit te rusten. Naast de energiezuinige eigenschappen, heeft dit ook als voordeel dat het display ook in volle zon prima bruikbaar is.

Met 1.440 x 2.560 pixels (2K) heeft het display een flinke resolutie en niet zonder resultaat. Maar daar praten we in het hoofdstuk VR verder over.

Geluid

Ik noemde al de twee stereo speakers van de Smart Platinum 7. Het geluid uit de speakers is opvallend goed. De speakers kunnen een aardig volume halen, hoewel ze bij hogere volumes uiteraard al snel aan bass inleveren. Geheel normaal bij smartphones.

Zetten we de SMart VR bril op, dan horen we echt het resultaat van de Qualcomm Immersive Audio technologie die in het toestel zit. Dit is dezelfde geluidsprocessor die voor het eerst te vinden was in de HTC One m9. Deze zorgt ervoor dat je een ruimtelijker audiobeleving krijgt vanuit de twee stereo speakers. Overigens werkt dit ook aardig wanneer je gewoon een filmpje kijkt.

Bij hoofdtelefoons werkt deze techniek niet. Dit omdat het geluid van beide kanten direct de gehoorgang binnenkomt. Daar staat tegenover dat er wel ondersteuning blijkt te zijn voor hoofdtelefoons met actieve ruisonderdrukking.

Chipset

De Vodafone Smart Platinum 7 is uitgerust met een Qualcomm Snapdragon 652 chipset. Deze levert je een octa-core chipset. Deze bestaat uit vier cores op 1.2 GHz en eveneens vier cores van 1.8GHz. Dit combineert Vodafone met een neete 3GB aan werkgeheugen en 32GB opslagruimte. Gamers krijgen toegang tot de Adreno 510 GPU. Een relatief krachtige GPU, maar in de benchmarks zie je dat de scores niet enorm hoog zijn. Dit komt door het grote aantal pixels op het 2K display van de Smart Platinum 7. Simpel gezegd, hoe meer pixels, hoe meer berekeningen. Toch zijn er in de praktijk weinig games die hier echt last van hebben.

Draadloos

Qua draadloos valt niets te klagen over de Vodafone Smart Platinum 7. Natuurlijk is er volledige 4G ondersteuning, maar ook dual-band WiFi met ondersteuning voor ac. Blueooth 4.2 en NFC zijn ook aanwezig met streaming over A2DP. Tenslotte is er ook ondersteuning voor FM radio.

Vingerafdruksensor

De vingerafdruksensor die in de Smart Platinum 7 is gezet is een bijzondere. Je ziet hem wel, maar hij glanst net zo hard als de rest van de glazen achterkant. Hij is ook relatief vlak en dat laatste is een nadeel. Met name in het begin is het echt zoeken met de wijsvinger waar hij zit. Hij is wel lekker vlot.

Camera

Vodafone heeft het toestel ingelegd met een zeer interessante camera. De camera achter heeft een resolutie van 16 megapixels. Dit gecombineerd met 1.12 µm pixels op de beeldsensor. Hoe groter deze maat, hoe scherper het plaatje en scherpe plaatjes schiet hij wel. het objectief heeft een lichtgevoeligheid van f/2.0. In het donker maakt de Smart Platinum 7 gebruik van duo-tone LED flash. Het meest interessante detail is de standaard HDR ondersteuning die in het toestel zit. Hierdoor krijg je hogere contrasten in de foto’s die je schiet. Natuurlijk heb ik wat voorbeeldfoto’s voor je gemaakt.

Android

Vofadone installeert Android .60.1 op het toestel. Vodafone knalt hier een eigen launcher overheen. Deze lijkt sterk op de Google launcher met als grote wijziging dat je overal kleine ‘help’ wizards tegenkomt. De eerste keer dat je een foto maakt, de eerste keer dat je een telefoontje pleegt etc. Overal krijg je hulp bij. Handig voor mensen die niet zo handig zijn met smartphones.

Verder vinden we vooral een enorme berg met Vodafone apps op het toestel. Vodafone lijkt, zonder uitzondering, iedere app die het ooit gemaakt heeft op het toestel te hebben gezet. Er zit zelfs een eigen accessoirewinkel op die in slechts vier landen levert… en vooral niet in Nederland.

Dat Vodafone de launcher niet heel zwaar heeft gemaakt merkt je in het dagelijks gebruik. Het toestel reageert lekker vlot en heeft een werking die sterk op de Nexus beleving lijkt.

Conclusie

We hebben al eens eerder twee Vodafone smartphones met Android mogen reviewen. Op het moment dat ze uitkwamen, waren het prima toestellen. Duidelijk van vage, Chinese komaf, maar echt prima. Qua firmware updates bleven die snel achter. We hopen dat de samenwerking met Alcatel tot een beter updatebeleid leidt. Op de enorme stortvloed rode apps na kunnen we eigenlijk geen nadelen aan de Smart Platinum 7 benoemen. Het is gewoon een zeer prettig toestel.

Beschikbaarheid

Vodafone biedt de Smart Platinum 7 en de Smart VR bril los van elkaar aan. Slim, want er zijn nogal wat toestellen gelanceerd voor €399 en daarmee gaat deze vergeleken worden. De Smart VR bril voegt hierdoor geen kosten toe aan de basisprijs van het toestel. Wel is het een interessante upsell. Als je ook maar iets met VR met dit toestel gaat doen, dan behaal je immers het beste resultaat met een VR bril die exact op maat is. Overigens verkoopt Samsung jaar GearVR brillen ook los. Dus heel uniek is deze manier van verkopen niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.