Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Samsung Galaxy S7 Edge

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Enorm snel
 • Prachtig display
 • Hot swappable SIM en Micro-SD
 • Handice USB Connector
 • Snel op te laden
 • Fantastische camera

THE BAD

 • Lastig vast te houden zonder per ongeluk het scherm aan te raken

Het is zonder twijfel de belangrijkste smartphone van het Mobile World Congress dit jaar, de Samsung Galaxy S7 Edge. We mochten al eens een hands-on doen met het toestel en de afgelopen week mochten we echt los op het toestel.

Unboxing

De unboxing laat zien dat Samsung de Galaxy S7 Edge lekker compleet oplevert. In de doos vinden we naast het toestel:

 • Een stukje documentatie
 • Een SIM-tool
 • Een USB OTG adapter
 • Een netstroomlader
 • Een micro-USB kabel
 • Een witte headset

Design

Het grootste commentaar op de presentatie van de Galaxy S7? Het toestel heeft hetzelfde design als de Galaxy S6… niet waar! Ook het glas aan de achterkant is nu gebogen en de camera steekt minder ver uit. Ik geef toe. Als je van de aandacht geniet die mensen je geven als je duidelijk het nieuwste toestel in de hand hebt, dan zijn deze wijzigingen misschien niet groot genoeg. Toch is het een stukje verfijning dat laat zien wat de designers van Samsung kunnen.

Wat opvalt bij de zwarte uitvoering die wij hebben getest, is dat alle accessoires in het wit zijn uitgevoerd.

Samsung Galaxy S7 Edge Accessoires 20160107_032704

Waterdicht

De Samsung Galaxy S7 Edge is een waterdicht toestel met een IP68 certificering. Deze IP classificatie is zo ongeveer de hoogste en zegt dat je gewoon met het toestel kunt zwemmen en dat hij volledig stofdicht is. De USB poort bevat een vochtsensor. Deze is belangrijk wanneer je een micro-USB kabel aansluit om het toestel op te laden. Als de sensor meet dat de poort nog te nat is, zal deze niet laden in de hoop dat je de stekker snel weer verwijdert. Zo voorkomt de S7 Edge een situatie waar het toestel en/of de lader beschadigen door kortsluiting. Slim!

Display

Wederom levert Samsung met de Galaxy S7 Edge een Super AMOLED 5,5 inch 4K ervaring met aan beide zijkanten een gebogen display. De 1440 x 2560 pixels van het display leveren een pixeldichtheid van 534 pixels per inch op wat een genot is bij het gebruik van VR. Nu heb ik dit getest met een Google Cardboard en dan heb je wel wat last van reflecties op de gebogen delen van het display. Bij een originele Gear VR verwacht ik niet dat dit probleem zal optreden.

Always On Screen

Super AMOLED displays zijn extreem energiezuinig. Daarom heeft Samsung Always On Screen functies toegevoegd. Zo staat het scherm eigenlijk de hele dag aan om de belangrijkste informatie te tonen zonder enorme impact op de accu te hebben. Handig.

Hot Swappable SIM en Micro-SD

Na het Mobile World Congress was er verbazing over het feit dat Samsung de nieuwe Adoptable Storage functie in Android 6.0 geschrapt heeft voor de Galaxy S7 Edge. Adoptable Storage is de mogelijkheid om de opslagruimte in het toestel en op de Micro-SD kaart samen te voegen. Iets dat fijner is bij het installeren van apps die normaal niet op een Micro-SD kaart gezet willen worden. Eigenlijk is deze keuze niet vreemd. Samsung geeft je er iets heel handigs voor terug.

Samsung Galaxy S7 Edge _MG_8430

De nieuwe SIM tray van Samsung biedt ruimte aan een nano-SIM en een Micro-SD kaartje. Beiden zijn hot swappable. Je hoeft het toestel dus niet uit te zetten om de Micro-SD of de SIM te wisselen. Bij het terugplaatsen van de SIM tray vraagt het toestel om de pincode en je bent weer klaar om te bellen.

USB Connector

Samsung’s antwoord op de handige OTG kabeltjes die Sony bij haar smartphones doet is de Samsung USB Connector. Een klein, wit doosje dat exact past op de micro-USB aansluiting van de Galaxy S7 Edge. Hierdoor krijg je direct onder het toestel al een volwaardige USB poort ter beschikking. Netjes en handig.

Samsung Galaxy S7 Edge _MG_8429

Adaptive Fast Charging lader

Een andere opvallende accessoire is de netstroomlader. Bij vele merken haal je meer laadcomfort uit jouw toestel wanneer je er los een fast charger bij koopt. Samsung laat zien dat het de kopers van haar flagship toestellen serieus neemt en stopt er meteen al een fast charger bij. Erg netjes.

Specs

De Samsung Galaxy S7 Edge komt in twee uitvoeringen. Één met een chipset van Qualcomm en één met een chipset van Samsung zelf, de Exynos 8890 Octa. Die laatste is de uitvoering die wij hebben getest en hier op de markt komt.

Deze chipset bevat een quad-core 1.6GHz processor en een quad-core 2.6GHz processor. Daarnaast worden games op het scherm gezet met behulp van de Mali-T880 GPU. De laatste generatie GPU’s van processorbakker ARM. Met 4GB aan werkgeheugen verloopt het wisselen tussen apps echt extreem soepel. Bovendien heeft Samsung de koeling van de chipset verbetert waardoor games langer op vol vermogen gespeeld kunnen worden. Bovendien biedt Samsung aan ontwikkelaars de Vulkan API die graphics verder optimaliseert en zo de batterij spaart. Maar dan moeten ontwikkelaars die wel gaan gebruiken. We hebben natuurlijk wat benchmarks voor je.

Voor wat betreft die ‘tweede’ chipset waarmee de smartphone in de VS verkocht zal worden, dat is de Qualcomm Snapdragon 820. Die zet iets betere scores neer en wordt beschouwd als de snelste chipset van dit moment. Al liggen de scores wat ons betreft marginaal hoger. Grafisch is het verschil nog veel kleiner. De Qualcomm Snapdragon 820 is onder anderen te vinden in de LG G5 en de Sony X Performance die eveneens tijdens het Mobile World Congress werden aangekondigd. Nogmaals, het verschil in performance is wat ons betreft niet groot genoeg om je hier druk over te maken.

Android

Natuurlijk voorziet Samsung deze Android 6.0.1 versie van haar eigen grafische schil. Net als bij de Galaxy S6 Edge en Galaxy S6 Edge+ is er een speciaal Edge menu aanwezig. Waar je bij de S6 series alleen contacten aan het Edge menu kon toevoegen, is het nu onderverdeelt in People Edge (contactpersonen), Apps Edge (snelkoppelingen naar apps) en Tasks Edge (snelle handelingen). Daarnaast zijn ook sportuitslagen, nieuws en aandelennieuws aan het Edge menu toe te voegen.

Samsung installeert een groot aantal apps mee waaronder de eigen app store. Hierin zijn als S7 gebruiker een aantal speciale acties beschikbaar waardoor je populaire apps met gratis of met flinke kortingen krijgt. Samsung installeert ook standaard de Microsoft Office apps mee.

Draadloos

Qua draadloze techniek krijg je praktisch het laatste van het laatste van Samsung. De Exynos 8890 chipset biedt WiFi Dual-Band ondersteuning met ondersteuning voor 802.11ac. 802.11ad ondersteuning ontbreekt helaas nog, maar die routers komen nu pas langzaam op de markt. Ik kan dit dan ook niet meerekenen als minpunt.

Bluetooth 4.2 is aanwezig en eigenaren van high-end draadloze hoofdtelefoons kunnen genieten van aptX ondersteuning. GPS en NFC zijn aanwezig, FM ontvangst ontbreekt.

Camera

In onze hands-on konden we je al spectaculaire prestaties bij weinig licht laten zien. Prachtige foto’s geschoten in Madurodam. Natuurlijk pakken we die er nog even bij, maar we hebben ook wat reguliere foto’s om de voorbeelden mee aan te vullen.

Samsung heeft ons exemplaar aan de achterkant voorzien van de Sony IMX260 beeldsensor. Er zijn ook Galaxy S7 Edge exemplaren met Samsung’s eigen ISOCELL beeldsensor. Vorig jaar gebruikte Samsung ook twee verschillende camera’s in de toestellen en aan de buitenkant weet je gewoon niet welke camera erin zit. En het verschil in kwaliteit was vorig jaar best groot.

De camera van de Galaxy S7 Edge is zonder twijfel één van de beste camera’s die we tot nu toe in een smartphone hebben mogen ervaren. Natuurlijk zijn er mensen die zich verbazen dat de camera ‘omlaag’ is gegaan naar 12 megapixel, maar daar staat een lichtsterke lens tegenover en dat is nou net waarom de foto’s mooier zijn. Ter vergelijking, je hebt drie megapixels nodig om een afdruk van 10x15CM scherp op papier te zetten. 12 megapixel is genoeg voor een scherpe afdruk op A4. Die missende megapixels zijn dus niets om je echt zorgen over te maken.

De lens van de camera’s voor en achter heeft een F/1.7 waarde meegekregen. Je krijgt dus veel lichtsterkte terug voor het inleveren van die megapixels. Dit komt ook doordat de beeldsensor een stuk groter is. De beeldsensor is bovendien een dual-pixel model. Dit houdt in dat iedere pixel bestaat uit subpixels die gebruikt kunnen worden voor de autofocus. Deze is daardoor niet alleen snel, maar ook goed bruikbaar bij weinig licht.

Voor selfie makers heeft Samsung ook een interessante feature aan de camera toegevoegd. Er zijn smartphonebouwers die aan de voorkant een LED flash zetten om de selfie bij te lichten, maar van dichtbij zijn de schaduwen erg hard. In plaats van zo’n LED gebruikt de Selfie functie van Samsung het Super AMOLED display als een enorme LED. Door het grote oppervlak van het display krijg je minder harde schaduwen in het gezicht. Slim! Samsung vult dit bovendien aan met een beauty modus zodat je achteraf de wangetjes kunt bijpoederen… 😉

Vingerafdruksensor

De Galaxy S7 Edge bevat, net als de iPhone, een vingerafdruksensor onder de home knop. Hoewel Sony en Huawei/Honor al hebben laten zien dat er logischer plekken zijn om deze te plaatsen, werkt de sensor heel goed. Samsung was ook de eerste partij die betalingen via PayPal met de vingerafdruksensor mocht autoriseren.

Gebruikservaring

De algemene ervaring met het gebruik van de Galaxy S7 Edge is zeer goed. Het toestel is bloedsnel. Het display is (zoals altijd) fantastisch. Het grootste probleem voor mij blijft hoe ik het toestel moet vasthouden. Ik merk heel vaak dat het toestel niet of anders reageert dan verwacht omdat ik per ongeluk een vingerkootje op het gebogen deel van het display heb liggen. Dit maakt een wat dikkere hoes essentieel voor mij om het toestel probleemloos te gebruiken. Met andere woorden, hierdoor blijft voor mij, net als bij de S6 series, een verlangen naar een plat scherm. Dat is minder stoer, maar naar mijn beleving wel fijner in het dagelijks gebruik.

Conclusie

Hoewel we geen grote innovaties meer hoeven te verwachten in de wereld van de smartphones, laar Samsung zien dat de bestaande features nog altijd beter kunnen. Wederom een snellere chipset en vooral een veel betere camera maken de Galaxy S7 Edge begerenswaardig. Grip op het toestel blijft voor mij het enige argument om toch liever voor een ‘gewone’ Galaxy S7 te gaan.

Update 09-03-2016: informatie over de beeldsensor in ons testmodel toegevoegd. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.