Review: Honor 8

De Huawei P9 in budgetvorm. En een stuk flitsender. Dit is hoe ik de Honor 8 het beste kan beschrijven. Het toestel werd twee weken geleden geïntroduceerd in Parijs als het nieuwe vlaggenschip van het merk en blijkt niet teleur te stellen.

Unboxing

Huawei stopt de Honor 8 eindelijk in een ander doosje. Niet meer het mintgroen dat we gewend zijn, maar een mooi wit doosje. Het vlaggenschip krijgt duidelijk een andere behandeling. Iets anders dat opvalt is de manier van verpakken. Deze komt overeen met de manier waarop de Huawei P8 werd verpakt. Alleen heeft al het plastic plaats gemaakt voor karton zodat de verpakking gerecycled kan worden. Zelfs de inkt is op basis van soja. Verantwoord ondernemen dus.

Design

Huawei liet al regelmatig zien mooie ontwerpen op basis van aluminium te kunnen ontwikkelen. Bij de Honor 8 wordt wat meer risico genomen. Het bedrijf gaat weer met glas werken. De achterkant van de Honor 8 bestaat uit maarliefst 15 lagen van glas en filters die flinterdun zijn. Het resultaat is een zeldzaam mooie reflectie van het licht dat op het toestel valt. Ik kan me goed voorstellen dat het voor zakelijke gebruikers iets te flitsend is, maar persoonlijk kan ik de inzet van Honor hier echt wel waarderen.

De randen van de Honor 8 zijn wel weer van aluminium en houden de glazen voor- en achterpanelen vast. De aluminium rand is mooi rond geslepen en lijkt naadloos over te gaan in de glaslagen. Niet vreemd, want de glasplaten zelf zijn weer 2.5D geslepen. Hierdoor licht het toestel enorm lekker in de hand.

Alle geruchten zeggen dat Apple dit jaar gaat stunten met een blauwe iPhone. Honor, Huawei en Sony lanceren dan ook blauwe uitvoeringen van hun smartphones. Doordat de Honor van blauwe randen is voorzien, is de blauw-ervaring zeer intens. Hierdoor heeft de Honor 8 echt een eigen smoel gekregen. Het design is gewaagd en geslaagd.

Display

Achter het afgeslepen glas ligt een Full HD LTPS display. Het voordeel van dit type display is dat er een zeer hoge reactiesnelheid heeft en nauwelijks warm wordt. Daarmee is het een prima scherm voor gamers. Met een pixeldichtheid van 423 pixels per inch is het display een stuk scherper dan dat van de iPhone 6s en iPhone 6s Plus.

Specs

Voor de techneuten onder ons, de Honor 8 draait op de HiSilicon Kirin 950. Huawei is naast Samsung het enige grote merk dat zelf chipset kan fabriceren. De Kirin 950 werd voor het eerst gebruikt in de Mate 8 die begin dit jaar werd gelanceerd.

De rekenkracht in de Kirin 950 komt van vier 2.5GHz kernen en vier energiezuinige 1.8GHz kernen. Games krijgen hun graphics van de Mali T880 MP4. De chipset beschikt over 4GB werkgeheugen en de mogelijkheid tot het plaatsen van een micro-SD kaartje. Tenslotte maakt de chipset gebruik van USB Type-C.

Draadloos

De Honor 8 is een Cat 5 LTE toestel. Hij kan mobiel downloaden met 300Mb per seconde (ofwel 37,5MB per seconde). Er is ondersteuning voor dualband WiFi, dus ook het snelle 5GHz 802.11ac. Bluetooth 4.2 is aanwezig met ondersteuning voor LE. Een FM radio ontbreekt echter. Daar krijg je een IR ontvanger/zender voor terug. Ondanks de glazen achterkant is draadloos opladen er nog niet bij. Met de bijbehorende app is de Honor 8 als afstandsbediening voor alle IR apparaten te gebruiken. Handig!

Vingerafdrukscanner

Met de Vingerafdrukscanner is de Honor 8 weer een generatie vooruit. Was de scanner op de Honor 5 X al briljant, reageert de Honor 8 sneller en preciezer. Dit komt mede doordat de vingerafdrukscanner nu ook de diepte van de vingerafdrukken kan uitlezen. Zo wordt het lastiger om deze te foppen.

Huawei Honor 8_MG_0715

Iets anders aardigs is dat de gehele scanner nu een knop is geworden. Je kon bij de toestellen van Honor en Huawei al acties op basis van veeggebaren en vingers programmeren. Nu komt hier de drukactie bij en… die bevalt mij in ieder geval een stuk beter.

Camera

Qua camera was onze eerste gedachte dat het dezelfde zou zijn als die van de Huawei P9. Alleen dan zonder Leica merkje erop. In grote lijnen klopt dit ook. Er zit dezelfde grote beeldsensor in om de foto’s scherper vast te leggen en je krijgt ook nu weer een separate beeldsensor voor kleur en voor contrast. Een combinatie die zich bij de P9 als zeer succesvol bewees.

Toch is er een groot verschil. De camera van de Honor 8 kan op het moment van schrijven geen RAW foto’s vastleggen. Ook de Leica zwart-wit opnamenmodi lijken in de software te ontbreken. Is fotograferen je passie krijg je dus wel onder alle omstandigheden goede foto’s, maar niet de ultieme bewerkingsmogelijkheden van RAW bestanden.

Voor het scherpstellen maakt de Honor 9 gebruik van verschillende systemen. Natuurlijk kan het beide lenzen gebruiken om de diepte in te schatten. Daarnaast is er de standaard autofocus op basis van contrast, maar ook laserautofocus en dat laatste maakt de camera lekker snel.

In de Unboxing Review hebben we wat filmopnamen gemaakt tijdens de IFA. Binnen onder kunstlicht. Alles zat dus tegen, maar de opnamen zijn best goed gelukt. Wanneer je onderstaand filmpje start, start je op het moment van de voorbeeldopnamen. Daarnaast hebben we wat voorbeeldfoto’s voor je.

De camera app is Huawei’s stille kracht in het geheel. Zo zit er standaard een QR code scanner in. Daarnaast zorgt de document scanner ervoor dat je documenten en presentaties perfect vastlegt. Op basis van de sensordata zal de camera deze zelf recht trekken. Slim!

Android

Huawei heeft de Honor 8 voorzien van Android 6.0. Eind augustus begon Google al met de distributie van Android 7.0 naar apparaten als de Pixel C en de Nexus 6P. Gezien de Honor 8 het vlaggenschip van het merk Honor is, is de komst van Android 7.0 zeer waarschijnlijk. Een datum is nog niet bekend, maar Honor heeft een belangrijk voordeel. Alle verkopen zijn online en niet via de telco’s. Er zijn dus weinig varianten van de software waardoor de ontwikkeling en uitrol lekker vlot uitgevoerd kan worden.

De Honor beschikt ook over Emotion UI. Dit is de grafische schil die Huawei over al haar toestellen heen zet. EMUI slaat al jaren een brug tussen Android en iOS. Voor overstappers vanaf een iPhone is dat zeer comfortabel. EMUI verandert echter ook de iconen van een aantal apps waardoor het er soms wat Chinees uitziet. Onderstaand filmpje start op het moment dan ik uitleg geef over EMUI.

Met name in de laatste 12 maanden zijn er veel veranderingen doorgevoerd. De interface van EMUI is een stuk rustiger geworden (en wordt nog rustiger). Daarnaast zijn een hoop functies ook echt nuttiger geworden en zit er wat minder rotzooi in. Het enige dat jammer blijft is de lading crappy Gameloft demo’s die Honor er toch weer op zet. Gelukkig zijn die wel goed te verwijderen. Voor iedereen die liever meer een Android ervaring wenst is het een kwestie van de Google Now launcher downloaden.

De Huawei P9 of toch gewoon de Honor 8

Qua rekenkracht lopen de twee toestellen nauwelijks uiteen. Waar de één op de helft van de processorkernen 0,2GHz sneller is, heeft de ander 1GB aan werkgeheugen extra. In het dagelijks gebruik zijn de verschillen dan ook nihil. Voor gamers maakt het al helemaal niets uit. Beiden beschikken over dezelfde GPU en hetzelfde aantal pixels. Het gros van de games is daar sterker van afhankelijk dan de hoeveelheid werkgeheugen.

De grote verschillen zitten bijvoorbeeld in de vingerafdruksensor. Bij de Honor 8 is dit ook een knop en bij de P9 niet. Daar staat tegenover dat de fotosoftware van de P9 veel indrukwekkender is. Maar dan moet je wel interesse hebben om met zwart-wit en RAW fotografie te spelen. De beeldsensoren zijn hetzelfde, maar er lijkt een kleine afwijking in de bouw van de lens te zitten. De impact daarvan heb ik niet vast kunnen stellen.

Qua geluid kan de P9 met 24-bit audio overweg. De Honor 8 niet, maar heeft wel een IR beamer zodat je het toestel als afstandsbediening kunt gebruiken.

Het belangrijkste verschil tussen de twee? De introductieprijs. €399 voor de Honor 8 en €649. Dat is €250 verschil voor hoofdzakelijk de camera (design is een persoonlijke overweging).

Conclusie

De Honor 8 vertoont veel gelijkenissen met de Huawei P9. De afwijkingen zijn klein en richten zich vooral op het uiterlijk en de camera app. Hierdoor is de Honor 8 het tweede ijzersterke toestel dat Huawei dit jaar weet te presenteren en het fijnste toestel onder de €400 dat wij de afgelopen maanden in de hand hebben gehad. Natuurlijk blijven we wel een beetje commentaar houden op de eigen grafische schil en de Gamelof crapware, maar echt veel meer valt er niet te klagen op dit prijsniveau.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Bloedsnel
  • Zeer goede camera
  • Vingerafdrukscanner werkt enorm goed

THE BAD

  • Geen RAW fotografie
  • Emotion UI kan echt nog beter (maar er zijn goede verwachtingen voor Emotion UI 5)
  • Nog steeds veel Gameloft crapware

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.