Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Huawei P8

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Prima accuduur
  • Lekker dun
  • Strak design
  • Snelle chipset
  • Lage prijs

THE BAD

  • In volle zon presteert het display wat zwakjes

Enkele weken terug waren we in Londen voor de presentatie van de Huawei P8. Het was even wachten op de final firmware, maar ook die draait sinds enkele dagen waardoor we nu eindelijk onze mening kunnen geven over het nieuwe vlaggenschip van Huawei. Een vlaggenschip dat ‘slechts’ €499 gaat kosten.

To premium or not to premium

Huawei komt met twee uitvoeringen van de Huawei P8. Het standaard model dat wij hebben en de Premium uitvoering. Naast andere kleuren bevat de premium editie meer opslagruimte en krijg je de nieuwere en snellere Kinit 935 chipset. Hiervoor ga je wel €100 meer betalen.

Unboxing

In de unboxing van de Champagne Gold uitvoering vinden we alles wat we nodig hebben in een prachtig doosje. Dit omdat ze bij Huawei van mening zijn dat een high-end smartphone uitpakken een feestje moet zijn. We geven ze gelijk.

Design

We mogen het misschien niet zeggen, maar qua design lijkt Huawei toch altijd een beetje te volgen wat Apple doet. Met een eigen twist, dat wel. Was de P7 nog voorzien van glas aan de onderkant en een aluminium band ertussen (zoals de iPhone), kiest Huawei dit keer voor een aluminium onderkant en een bolle aluminium rand. Wederom in lijn met wat Apple heeft gedaan met haar iPhone. De eigen twist is vooral te vinden in een glazen band dat over het cameradeel loopt. Hiermee zet Huawei zich niet alleen af ten opzichte van Apple, maar van iedereen.

De kampioen op het gebied van aluminium design was altijd HTC, maar Huawei laat met de P8 zien dat het toch ook de nodige kwaliteiten in huis heeft om een mooie body te ontwikkelen en ook de knopjes van de P8 zijn netjes afgewerkt. Dit is echt een compliment waard.

met de P8 gaat Huawei wederom voor een ultradun design. Het toestel meet dan ook maar 6,4mm dik. Daarbij speelt Huawei niet vals door de camera uit te laten steken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het design van de Galaxy S6 Edge en de iPhone 6. Bij de P6 en de P7 ging dit ten koste van de accucapaciteit en die is bij de P8 met 2.680mAh gemiddeld van formaat. Om te zorgen dat je toch het einde van de dag haalt, heeft Huawei een aantal slimme oplossingen bedacht waar we later op terugkomen.

Display

Het display van de Huawei P8 meet 5,2 inch, wat voor mijn handen een zeer prettig formaat is om mee te werken. Het gaat om een IPS LCD display met een Full HD (1920×1080) resolutie. Met 424 pixels per inch is het bij lange na niet de hoogste resolutie voor Android smartphones, maar het scherm is wel veel scherper dan dat van de iPhone 6. Het display krijgt bescherming van de derde generatie Corning Gorilla Glass en blijkt in de praktijk relatief ongevoelig voor krassen. Handig is dat Huawei er standaard al een screenprotector op plakt.

Qua contrast blijft het scherm wat achter in vergelijking tot smartphones als de Sony Xperia Z3 en de bovengenoemde Galaxy S6. Gezien het display één van de duurste onderdelen in een smartphone is, is dit één van de dingen geweest waar Huawei op heeft bespaard om de lage prijs te vertegenwoordigen. Ook qua helderheid haalt hij het niet bij de andere vlaggenschepen, maar dat merk je vooral wanneer je de deur uit gaat. In de volle zon is het scherm werkbaar, maar daar blijft het bij. Sta je in de schaduw, werkt het scherm weer prima.

Specs

Qua specs maakt Huawei het zichzelf niet gemakkelijk. Als je deze standaarduitvoering koopt tenminste. De standaard P8 draait namelijk op de Kirin 930 chipset. Deze beschikt over een octacore processor met vier kernen die op 1.5GHz en vier kernen die op maximaal 2.0GHz draaien. Daarnaast zit er 3GB aan werkgeheugen op. Grafisch komt de rekenkracht van de Mali-T628 GPU. De reden dat Huawei het zich niet zo gemakkelijk maakt is omdat de Honor 6+ op dezelfde chipset zal draaien en tegelijkertijd een stuk goedkoper zal worden. Het merk Honor is gewoon onderdeel van Huawei. Het is de overige hardware waarin de twee van elkaar verschillen. Verder krijg je op de Huawei P8 standaard 16GB aan opslagruimte en de mogelijkheid om het tweede SIM slot voor een Micro-SD kaartje te gebruiken. Die mag maximaal 128GB groot zijn.

Kijk ik naar de benchmarks, dan scoort de Huawei P8 behoorlijk goed. AnTuTu plaatst de Huawei P8 qua prestaties tussen de HTC One (M8) en de OnePlus One. Alleen de nieuwe Mali GPU wil nog niet optimaal meekomen als we kijken naar wat Sony en Samsung in hun smartphones zetten. Dit mag je relativeren met de opmerking dat de rekenkracht wel zo sterk is dat we nog geen 3D game zijn tegengekomen die begint te stotteren. Daarbij hebben we onder anderen zware games als SkyForce op het toestel uitgeprobeerd.

Natuurlijk beschikt de Huwei P8 over Bluetooth 4.0 LE met NFC en WiFi. Interessant zijn de nieuwe antennetechnieken die Huawei toepast. Een voorbeeld is Signal+. Zowel de bovenkant als de onderkant van het toestel is een antenne voor het 4G signaal. Het toestel kan zelf razendsnel tussen de twee schakelen om zo het beste signaal te ontvangen. Tijdens de vele gesprekken die ik heb mogen voeren heb ik geen enkele klacht gehoord over het signaal.

Met Roaming+ beschikt het toestel zelf al over de informatie van vele mobiele netwerken wereldwijd. Zodra je in een ander land voet aan de grond zet zou het configureren veel minder tijd innemen dan bij andere toestellen. Dit heb ik niet in de praktijk kunnen testen. Wi-Fi+ is een nieuwe technologie die het gemakkelijker maakt om tussen WiFi signalen te schakelen. Het toestel zal constant het sterkste signaal opzoeken. Ook zal het toestel op basis van locatie Wi-Fi in en uitschakelen om stroom en dataverbruik te optimaliseren.

Android

De Huawei P8 draait op Android 5.0 en is voorzien van de EMUI 3.0 interface van Huawei. Deze voegt nogal veel toe aan het toestel en bepaalt voor een belangrijk deel hoe Android werkt. De launcher die Huawei heeft ontwikkeld zorgt er namelijk voor dat de hele Android beleving zeer sterk op de look & feel van iOS lijkt. Daarmee is de drempel voor overstappers een stuk lager.

Het meest opvallende is de ondersteuning voor knokkels. Hiermee kun je snel screenshots maken met als bijkomende mogelijkheid om met je knokkel een vakje te tekenen op het scherm en alleen van dat stukje een screenshot te maken. Handig wanneer je niet alle informatie op het scherm met anderen wenst te delen. Het onderscheiden van vinger en knokkel gaat redelijk goed. Alleen wanneer de vingers heel droog zijn (dus weinig vingervet) kan het zijn dat de vinger als knokkel word aangezien. Veeg je opnieuw op het display, dan gaat de herkenning eigenlijk altijd wel goed.

Huawei installeert natuurlijk ook weer een lading eigen apps mee met het toestel. Interessant daarin is de Director Mode. Hiermee kun je vier andere Android smartphones (die niet van Huawei hoeven te zijn) aan jouw P8 koppelen en live bepalen uit welk standpunt je filmt. Hiermee kun je dus semi-professionele montages in elkaar zetten.

Camera

De hele presentatie van de P8 leek bij Huawei vooral om de camera te gaan. Voorheen kocht Huawei, net als vele anderen, haar beeldsensoren bij Sony. Hoewel de herkomst van de nieuwe beeldsensor ons nog niet helemaal duidelijk is, heeft Huawei haar P8 van een wel heel bijzondere beeldsensor voorzien. Een normale beeldsensor legt de RGB waarden van een foto vast om een foto te maken. De beeldsensor van Huawei is voorzien van een extra pixel die de intensiteit van wit licht meet. Een RGBW sensor dus. RGBW is nog vrij nieuw en kennen we vooral van de betere merken LCD TV bouwers die een witte pixel toevoegen om het contrast te verbeteren. In theorie werkt Huawei’s nieuwe beeldsensor op een vergelijkbare manier. Dit moet vooral betere foto’s opleveren wanneer je in de schemer gaat fotograferen. In de praktijk merk ik hier alleen niet zo heel veel van. Het is gewoon een prima beeldsensor zoals je in deze prijsklasse mag verwachten.

De beeldsensor die Huawei voor de achterkant gebruikt is een 13 megapixel model. Om de kwaliteit bij weinig licht verder te verbeteren, bevat de lens optische beeldstabilisatie. Huawei had bij de P7 al veel aandacht voor de kwaliteit van selfies en zet deze gedachte voort in de P8. Aan de voorkant krijg je dan ook 8 megapixel om mee te werken met de nodige selfiemodus in de camera app. Natuurlijk heb ik een serie testfoto’s voor je genomen.

De camera app is door Huawei voorzien van een paar speciale opties. De Time-lapse kennen we natuurlijk al van vele anderen, maar leuk wordt het met de lightpainting modus. Feitelijk is dit fotograferen met een langere sluitertijd waardoor je leuke grapjes kunt uithalen met licht en donker. Ook hier ben ik even mee aan het spelen geweest net als de beautyshot. Die laatste heb ik eerst op niveau 0, daarna 5 en tenslotte 10 gezet zodat je kunt zien in hoeverre de software mijn gezicht aanpast.

De flitser die Huawei gebruikt is ook bijzonder. Het is een dual-tone model die helder wit licht combineert met warm LED licht. Dit moet warmere foto’s opleveren, maar dat valt in de praktijk wel mee.

Accuduur

Het meest frustrerende bij de P6 en de P7 was de accuduur van deze smartphones. Hoewel ze prachtig dun waren, haalde je simpelweg het einde van de dag niet op één acculading. Met 2.680mAh is de accucapaciteit niet overdreven groot, maar het toestel heeft een nieuw kunstje geleerd. Huawei heeft namelijk de App Firewall ontwikkeld. Bij alle apps vraagt Huawei of je er wel op zit te wachten dat deze op de achtergrond blijven draaien. Door apps effectiever af te sluiten, spaar je een hoop stroom. Bijkomend voordeel is dat de hoeveelheid dataverkeer die je verbruikt, ook omlaag gaat. Daarmee slaat deze App Firewall twee vliegen in één klap. Let wel op dat je apps als Android Wear niet blokkeert, want dan krijgt jouw smartwatch geen updates meer ;-).

Conclusie

De Huawei P8 is niet te vergelijken met de vlaggenschip toestellen van merken als Sony, Samsung, LG en HTC. Simpelweg omdat de P8 een flink stuk goedkoper is en toch een octacore chipset levert. Een vergelijking met de vlaggenschip toestellen van vorig jaar is ook lastig. Simpelweg omdat je het daar over quad-core modellen hebt. De enige redenen die ik me voor die vergelijking kan bedenken is dat toestellen als de Z3 een beter display bieden en wellicht een betere camera.

In haar prijsklasse lijkt de Huawei P8 dan ook aardig op zichzelf te staan met als bijkomend voordeel dat het toestel al wel draait op Android Lollipop en gewoon enorm snel is. Tel daar een strak uiterlijk bovenop en je hebt gewoon een winnaar te pakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.