Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Test: HTC One (M8)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • De beste camera bij schemer
  • Ligt lekker in de hand
  • Stereo geluid naast het display
  • Reageert vlot
  • Motion Launch

THE BAD

  • Resolutie van de camera is wat beperkt

Met de One (M8) lanceerde HTC onlangs een nieuw vlaggenschip. Het toestel bevat een stevige specsheet en een leuk stukje HTC design. De camera valt echter vooral op door de Duo Camera. In de vergelijking met de Samsung Galaxy S5 las je al dat ik onder de indruk ben van de ruisonderdrukking, maar er is meer dat de One (M8) leuk maakt.

De naam One (M8) is niet heel vreemd voor dit toestel. Het is namelijk de opvolger van de (M7). Het cijfer geeft dus de generatie aan die je in je hand hebt.

Unboxing

Het unibody design van de One (M8) betekent dat de accu van het toestel al in het toestel zelf zit. Je krijgt natuurlijk een netstroom lader en een micro-USB kabel, maar ook een headset die niet onaardig klinkt en een tool om de simtray en de microSD tray te kunnen openen. Belangrijk dus.

HTC-One-M8-Tool

Design

Aan de voorkant is het HTC design heel herkenbaar. Zowel boven als onder het display zit een mooi randje van aluminium. De achterkant is geheel van aluminium en laat duidelijk een paar donkerkleurige strepen zien. Ook het HTC logo is donker en ingegraveerd. HTC voelt zich duidelijk comfortabel met het materiaal en dat uit zich in een smartphone met een strak ontwerp.

Voor een 5 inch smartphone is de HTC One (M8) wat groot, maar dit komt door de stereo speakers (HTC BoomSound) die onder en boven het display zitten. Een must-have voor liefhebbers van films en series.

Specs

De specs van de HTC One (M8) liggen heel iets lager dan die van andere flagships, maar dat hoeft geen probleem te zijn. HTC legt er namelijk een quad-core 2.27 GHz processor in met 2GB aan werkgeheugen en een stevige Adreno 330 GPU. Dat laatste zal gamers zeker bevallen.

De One (M8) kan met WiFi 802.11b/g/n/ac overweg en daarmee kun je dus optimaal genieten van de datasnelheden die nieuwe WiFi routers te bieden hebben. NFC is ook aanwezig net als bluetooth 4.0 met A2DP (voice) en ondersteuning voor LE (Low Energy). Dit laatste is belangrijk om de nieuwste generaties bluetooth accessoires te kunnen gebruiken.

Android

HTC-One-M8-BlinkfeedDe One (M8) draait op Android 4.2.2 met HTC Sense. Één van de grote features hierin is Blinkfeed. Vanaf je homescreen blijf je op de hoogte van social media updates.

Leuker nog dan blinkfeed is de nieuwe motion launch die in het toestel aanwezig is. Afhankelijk van hoe je het toestel oppakt, kun je snel apps starten. Pak je het toestel bijvoorbeeld op in horizontale houding en druk je op de volumeknop, start meteen de camera. Zo zijn er in totaal zes commando’s.

De grote differentiatie ten opzichte van andere Androids is vooral de app drawer (het scherm met alle apps). Waar de meeste Android versies je horizontaal laten scrollen, gaat dat bij HTC verticaal. Dit is voor mij even wennen, maar voelt zeer prettig aan.

Afstandsbediening

Bovenop de One (M8) vinden we een donkere, plastic rand. Deze verstopt een IR LED waarmee je de One (M8) als vervanger van jouw afstandsbediening kunt gebruiken. Handig bij het zappen ;-).

Duo Camera

De nieuwe Duo Camera is dé innovatie van de One (M8), maar heeft ook een nadeel. Met twee 4 megapixel sensoren zijn de foto’s wat klein. Tenminste… de primaire camera is een ultrapixel model. Dit houdt in dat het om een 1/3″ beeldsensor gaat. Hierdoor is de kwaliteit bij minder licht een stuk beter dan bij andere camera’s.

HTC-One-M8-Camera

Het systeem van de Duo Camera zit zo in elkaar dat de tweede camera vooral extra informatie voor de eerste camera levert. Denk aan informatie over diepte waardoor het, net als met een Lytro camera, mogelijk is om achteraf scherp te stellen (UFocus).

Toch kent de technologie van HTC wel verschillen met dat van de Lytro. De Lytro gebruikt maar één lens voor haar lichtveldtechnologie. Iedere foto is dus achteraf scherp te stellen. HTC’s dubbele lens heeft toch een wat grotere afstand nodig. Bij macro fotografie kan het systeem dan ook geen aanpassingen maken via UFocus.

HTC heeft anderhalf jaar aan deze technologie mogen sleutelen en moet helaas nog wel even doorsleutelen. Hoewel het systeem aardig werkt, zie ik soms nog wel wat rekenfoutjes in de foto’s waardoor delen onverwacht scherp of onscherp zijn.

Wees overigens niet bang dat HTC voor deze technologie allerlei exotische bestandsformaten heeft bedacht waardoor je gemaakte foto’s niet zomaar op andere apparaten kunt bekijken. De informatie over de bewerking zit namelijk in een meta laag in het gewone .jpg bestand. Je bent voor het bewerken weliswaar beperkt tot de HTC app, maar het bekijken van foto’s kan overal.

HTC-One-M8-Camera-App

In mijn vergelijking met de Galaxy S5 liet ik al even zien hoe enorm veel filters de camera had en ging ik ook wat dieper in op de lens. Één van de sterke dingen die ik uit dat verhaal toch even terug wil laten komen is de panorama functie in de camera.

HTC laat je namelijk bolpanorama’s fotograferen in plaats van de reguliere 180- of 360-graden panorama’s die we van andere smartphones en tablets kennen. Je kunt dus ook naar boven en naar beneden kijken.

HTC levert een speciale viewer mee voor de panorama’s die gebruik maakt van de sensoren in de One (M8). Je toestel gaat dan als venster dienen waardoor je in je panorama kijkt. Een bijzondere ervaring.

Voor het schieten van video’s beperkt de gekozen cameratechniek je tot 1080p opnamen. De sensor kan simpelweg geen 4K beelden schieten. Door de enorme rekenkracht van de One (M8) krijg je wel de mogelijkheid om met 60 frames per seconde te schieten. Daarnaast is er ook een interessante slow-motion functie om mee te spelen. Deze schaalt echter wel terug naar 720p, maar dat is nog steeds leuk filmen.

Prestaties

We hebben de One (M8) door verschillende benchmarks gehaald. Daar zien we dat de performance vooral tussen de LG G2 en de Samsung Galaxy Note 3 ligt. Dit bevestigd mijn gevoel dat de One (M8) gewoon een zeer prettig toestel is om dagelijks mee te werken.

Conclusie

Met de One (M8) heeft HTC een bijzonder toestel in de markt gezet. HTC richt zich niet op de snelste processor en al helemaal niet op de meeste megapixels. Kwaliteit boven kwantiteit lijkt het motto te zijn geworden en dit is ook precies het gevoel dat ik na twee weken met de One (M8) aan het toestel heb overgehouden.

Beschikbaarheid

De HTC One (M8) ligt nu in de winkel. Bovendien heeft HTC de beschikbaarheid van een gouden uitvoering aangekondigd.

HTC-One-M8-Goud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.