Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Test: Xperia Z3

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Beter bestand tegen stootschade
  • Waterdicht
  • Goede camera
  • 4K videocamera
  • High-Res Audio ondersteuning
  • PS4 Remote Play ondersteuning

THE BAD

Met de introductie van de Z3 komt Sony alweer met de vierde grote, waterdichte held uit de Z series. Klink ik nu al enorm positief? Dat mag, want Sony heeft weer een flinke stap voorwaarts gezet.

Unboxing

Wij ontvingen van Sony een review sample van de Z3, en die verpakkingen zijn net even anders dan wat je in de winkel zal aantreffen. De reguliere verpakking van de Z3 bevat een netstroom lader, een micro-USB kabel, een USB OTG kabel en een in-ear hoofdtelefoon.

Design

Qua design heeft Sony een enorme stap voorwaarts gemaakt. Niet zozeer in ‘mooi’, maar vooral in praktisch en daar ben ik enorm enthousiast over. De afgelopen twee jaar is de Xperia Z-serie zo ongeveer mijn standaard smartphone voor tests van accessoires geworden. Hoewel ik de overstap van plastic naar aluminium (van de Xperia Z naar de Xperia Z1) erg mooi vond, blijken de hoeken toch al snel te beschadigen. Iets dat bij de donkere modellen erg goed zichtbaar is.

Om dit op te lossen, is Sony nu met plastic hoeken gekomen om stootschade op te vangen en daar heb ik tijdens mijn eerste weekend met de Z3 al veel plezier van gehad. Natuurlijk ben ik het zwembad ingedoken en dan zit het toestel veel in een gewone plastic tas die regelmatig op de stenen vloeren wordt neergelegd. De Z1 en Z2 zouden dan al snel last krijgen van putjes. De randen van de Z3 zijn echter compleet vrij van beschadigingen gebleven. Oké, compleet aluminium is onbeschadigd mooier, maar dit laat gewoon zien dat Sony met de Xperia Z3 niet alleen een mooie smartphone maakt, maar ook één die past bij een actief leven.

Er is meer veranderd in de randen van het toestel. De klepjes van de Xperia Z3 zijn namelijk mooier afgewerkt. Ze zijn gemakkelijker te openen en hebben meer ruimte om de scharnieren. Daarnaast zijn ze wat kleiner geworden. De klepjes zijn erg belangrijk omdat de Z3 weer een waterdicht toestel is geworden. Sony weet dit al langer voor elkaar te krijgen zonder dat het toestel extreem dik wordt, of dat er voor voornamelijk plastics gekozen moet worden zoals het geval is bij de Galaxy S5 van Samsung.

Verder heeft Sony zowel de voor- als de achterkant weer voorzien van gehard glas. Hierdoor is de achterkant niet heel gevoelig voor krassen zoals bij diverse andere aluminium toestellen het geval is.

Display

Een ander sterk punt van Sony is het IPS display dat in de Xperia Z3 ligt. Het display meet 5,2 inch en heeft een Full HD resolutie (1920×1080). Met 424 pixels per inch is het beeldscherm weer lekker scherp. Ter vergelijking, het Retina display van de iPhone 6 heeft met 750×1334 pixels geen HD resolutie en is met 326 pixels per inch een stuk minder scherp.

Hoewel merken als LG al groots inhaken op een QHD resolutie, heeft Sony dit niet gedaan en dat lijkt een prima keuze. Het display is meer dan scherp genoeg en al die extra pixels die gevuld mogen worden zetten de chipset flink aan het werk waardoor de accuduur flink terugloopt. Ook hier kiest Sony duidelijk voor een smartphone die past bij het leven.

Sony laat haar beeldverbeteraars Triluminos Display en X-Reality Engine op het IPS display los. Hierdoor kan de smartphone goed overweg met Triluminos informatie die in veel Sony films en series verwerkt is en zo betere kleuren weergeven. Ook laat Sony het toe de witbalans van het display aan te passen. Iets wat heerlijk is voor foto en videopuristen.

Tenslotte heeft Sony de mogelijkheid toegevoegd om het display met een handschoen te bedienen. Hierdoor is het toestel klaar voor de winter.

Chipset

De Xperia Z3 is uitgerust met een krachtige Qualcomm MSM8974AC Snapdragon 801 chipset. Deze bevat een quad-core CPU die op 2.5GHz is geklokt. Deze heeft een zeer royale 3GB aan werkgeheugen om mee te werken. Ook gamers komen niet tekort bij de Xperia Z3. De chipset bevat namelijk een Adreno 330 GPU. Een grafische processor serie die bekend staat om haar goede prestaties. Natuurlijk hebben we wat benchmarks voor je.

Android

De Xperia Z3 draait netjes op Android 4.4.4 KitKat. Sony heeft daar weer haar eigen interface overheen gegooid en dat is prima. Sony verbetert de standaard Google interface waar dat nodig is, maar behalve een paar echte Sony apps en Widgets zijn er weinig tot geen grote veranderingen in de gebruikservaring.

Een enorm leuke app die Sony op het toestel zet is de Movie Creator. Wanneer je op een dag (of een aantal dagen) veel foto’s en filmpjes schiet, zal de app de volgende dag een suggestie doen om een leuk compilatiefilmpje te maken. Via een laagdrempelige interface sleep je ongewenste beelden weg en pas je de titel aan. Druk op exporteren en met een minuut heb je een prachtig HD filmpje.

Draadloos enzo

Sporters zullen veel plezier beleven aan de ondersteuning voor ANT+ in de Xperia Z3. Hierdoor is de Xperia Z3 aan de meeste merken hartslagsensoren te koppelen. Ook het MiCoach systeem van Adidas kan zonder problemen op de Z3 worden aangesloten.

Radio liefhebbers zullen plezier beleven aan de ondersteuning voor een FM radio en ook Bluetooth 4.0 LE, Dual-Band WiFi 802.11 b/g/n/ac en GPS ondersteuning zijn allemaal in de Xperia Z3 aanwezig. Gemakkelijk accessoires koppelen doe je met behulp van de NFC chip. Via Miracast is de Xperia Z3 aan een TV te koppelen.

Bedraad

De micro USB poort kan gebruikt worden voor MHL om de Xperia Z3 bedraad aan een TV te koppelen. Daarbij zal de TV de Xperia Z3 opladen en zal de Z3 als bediening voor de TV gebruikt kunnen worden.

High-res Audio

Qua audio heeft de Z3 ook veel meer te bieden dan haar voorganger, maar niet out of the box. Bij de Xperia Z2 ontving je gratis de MDR-NC31EM headset. Deze headset is voorzien van een microfoon waardoor je gebruik kunt maken van actieve ruisonderdrukking en dat is heerlijk. In de doos van de Xperia Z3 zit helaas een standaard setje oordopjes waardoor je deze functie niet meteen kunt gebruiken.

Het is zelfs handig om meteen verder op te schalen naar een hoofdtelefoon uit Sony’s MDR-1A serie. Deze serie hoofdtelefoons beschikt namelijk over ondersteuning voor high-res audio en dat is totaal nieuw voor de Z3 serie.

Om te genieten van High-Res Audio heb je natuurlijk muziekbestanden nodig die extra audio informatie bevatten om deze hoge resolutie goed weer te geven. De DSEE HX technologie van Sony scant jouw muziekbibliotheek met behulp van Music Unlimited en vervangt lage resolutie MP3 en AAC bestanden voor high-res bestanden. Topservice natuurlijk.

Verder beschikt de Z3 over stereospeakers om het display heen. Iets dat vooral liefhebbers van films, series en games zullen waarderen. Sony noemt de speakertechniek S-Force Front Surround, maar het klinkt eigenlijk gewoon als stereo geluid, maar dan enorm helder. Qua bass ontbreekt het natuurlijk, maar dat mag je wat mij betreft verwachten in een smartphone.

Voor de gamers

De Xperia Z3 is ook een echte smartphone voor de gamers. Playstation Mobile is verwijderd en daar krijg je PS4 Remote Play voor terug. Inderdaad, na de PS Vita is dit het tweede apparaat dat je kunt gebruiken om je PS4 games op te spelen wanneer je niet achter de TV zit. Nouja, die app moet nog worden gelanceerd, maar via de Playstation app kun je jouw PS4 nu in ieder geval al besturen.

Sony-Game-Control-Mount-GCM10

Met de introductie van PS4 Remote Play op een Z3 toestel, komt Sony ook met een gaming accessoire. Waar Samsung er voor kiest een complete controller voor hun toestellen te bouwen, komt Sony met een slimmere oplossing in de vorm van de Game Control Mount GCM10. Als je PS4 games gaat spelen, wil je dat immers gewoon op een PS4 controller ;-).

Camera

De camera ervaring van de Z3 is nog verder opgepoetst ten opzichte van de Xperia Z2. Sony geeft je namelijk opnieuw een 20,7 megapixel 1/2.3 inch ExmorRS sensor en BIONZ beeldprocessor om foto’s mee te nemen met een 25mm G-lens die vergelijkbaar lijkt aan de Xperia Z2. De Z3 kan in het donker foto’s maken met een ISO waarde van maarliefst 12.800. Daarmee is ook de Xperia Z3 weer een smartphone die menig fotograaf zal plezieren. Ik heb weer een aantal voorbeeldfoto’s voor je.

Schiet je liever filmpjes, dan heeft Sony met de Xperia Z3 ook weer heel wat te bieden. De Xperia Z2 kon al in 4K filmen, deze functie zien we hier natuurlijk ook weer terug. Daarnaast heeft Sony een app voorzien live te streamen op YouTube. Wil je echt bijzondere dingen doen, is er nu ook de multicamera modus. Je kunt zo meerdere Xperia Z smartphones met elkaar verbinden en zo vanuit verschillende hoeken dezelfde scene filmen en daartussen schakelen.

Wat ook weer goed voor elkaar is, is het gebruik van de knoppen aan de bovenkant. De volumeknoppen kunnen gebruikt worden om te zoomen en er is een speciale knop om foto’s te maken. Zeker wanneer je in het water foto’s gaat nemen, is dat heel handig.

Accuduur

En dan iets heel opvallends. De Xperia Z3 is een stuk lichter geworden dan de Xperia Z2 en heeft ongeveer dezelfde omvang. Toch is de accuduur van de Z3 een stuk beter geworden. Als ik niet teveel aan het gamen ben, kan ik met gemak twee dagen met het toestel doen. Met ongeveer een 45 minuten gamen per dag, gebruik ik in een dag 70% van de acculading. Dit is nog zonder de stamina modus van de Z3 te activeren. Doe ik dat wel, kan ik een werkweek overleven, maar dan is het werken met de Z3 niet heel erg leuk meer. Achtergrondtaken en non-essentiele hardware worden immers uitgeschakeld.

Conclusie

De Z-serie toestellen volgen elkaar ralatief snel op ten opzichte van de flagship toestellen van merken als Apple en Samsung. Hierdoor zijn de stappen wat kleiner, maar als je nog een Z of Z1 in je broekzak hebt zitten, is het echt zinvol aan het worden om je toestel te upgraden. Door slimme aanpassingen in het design en de software weet Sony het toestel wederom ‘levensbestendig’ te maken en dat is iets waar ik gewoon heel blij van kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.