Arjan Olsder
Arjan Olsder

Dit zijn de Huawei P8, P8 Lite en P8 Max

Gister waren we erbij en vanmiddag lees je bij ons al een eerste hands-on met de Huwei P8. Maar eerst praat ik je bij over wat Huawei gister in een zonovergoten Londen te vertellen had.

Huawei P8 Familie

Huawei presenteerde met de P8 niet één enkel toestel, maar een hele familie waarvan de P8 en de P8 Max zonder twijfel de flagship toestellen uit de reeks zijn. Deze worden later aangevuld met een P8 Lite model. Daarnaast kennen de P8 en de P8 Max ook een premium uitvoering.

Huawei P8 en P8 Premium

Huawei komt met twee uitvoeringen van de P8. De reguliere versie die draait op de 64-bit Kirin 930 chipset en een premium versie die is uitgerust met de nieuwere 64-bit Kirin 935 chipset. Beide zijn een BIG.little chipset. Vier cores draaien met een topsnelheid van 2 GHz en vier andere cores draaien met een topsnelheid van 1.5GHz. Die tragere zijn ook energiezuiniger. Details van de Kirin 935 hebben we zo snel nog niet kunnen achterhalen. Een ander verschil is dat de standaarduitvoering verschijnt met 16GB opslagruimte en de premium versie 64GB meekrijgt.

De kleuren maken ook het verschil in de versies duidelijk. De standaarduitvoering verschijnt in titanium grijs en mistige champagne (een nogal vrije vertaling van mystic champagne). Beide beschikken over 3GB aan werkgeheugen en afhankelijk van deze uitvoeringen ga je €499 of €599 betalen.

P8 Camera

Maar nu over op waar het allemaal om gaat. Wat maakt het toestel nou zo bijzonder? Huawei maakt onderscheid met een compleet nieuwe beeldsensor. Kocht Huawei deze eerst nog in bij Sony, lijkt Huawei nu ergens anders een mooie beeldsensor te hebben gevonden. Huawei is namelijk de eerste die een RGBW sensor plaatst. RGBW kennen we al uit de televisiewereld waar een extra witte LED zorgt voor een hoger dynamisch contrast. De beeldsensor in de camera van de P8 doet iets vergelijkbaars wat tot meer detail in donkere foto’s moet geven.

Huawei heeft met de bouw van de smartphone weer gestreefd naar een zo dun mogelijk design. Net als de concurrenten. Een goede camera heeft echter ruimte nodig en dit is de reden dat die van de iPhone 6 toch 0,67mm uitsteekt en die van de Galaxy S6 zelfs 1.6mm. Huawei is erin geslaagd de camera zo te positioneren dat deze juist niet hoeft uit te steken. Een interessant stukje design.

Daar overheen gooit Huawei een indrukwekkende fotoapp. Deze kan natuurlijk automatisch scenes herkennen. Ook de panorama selfie stand van de P7 keert terug in deze app, maar indrukwekkender is de light painting functie van de camera. Hiermee kun je foto’s tot ware kunstwerken verheffen. Iets waar we de komende tijd zeker mee gaan spelen.

Net als Sony’s Xperia lijn komt Huawei met een director modus. Daarmee kun je meerdere Androids gebruiken om een filmpje op te nemen. De andere toestellen (hoeven niet van Huawei te zijn) moeten hiervoor een speciale app downloaden. Vanaf de P8 bepaal je welke camera op welk moment het beeld laat zien. In totaal kun je maximaal 4 smartphones gebruiken.

Antennetechniek

De P8 is uitgerust met wat Huawei Signal+ noemt. Dit is een dubbele antenne (boven en onder het toestel) waar het toestel tussen kan schakelen om het beste bereik te verkrijgen. Hoe je het toestel vasthoudt tijdens een gesprek maakt dus niet zo heel veel meer uit.

Onder de noemer Wi-Fi+ doet Huawei ook iets interessants. De Wi-Fi antenne wordt op basis van locatie in- en uitgeschakeld. Andere flagship Androids hebben dit ook en dit bespaart veel energie.

Onder de noemer Roaming+ komt Huawei tenslotte met een roaming database waardoor roaming gegevens veel sneller beschikbaar zijn voor het toestel. Hierdoor kun je sneller online wanneer je bent geland op jouw bestemming.

Display

Huawei kiest (heel slim) voor een Full HD display. Dit is immers scherp genoeg en meer pixels vragen om meer rekenkracht, dus meer energieverbruik. Nieuw voor het touchscreen van Huawei is knuckle touch ofwel bediening met de knokkels wat behoorlijk nauwkeurig werkt. Hiermee zijn snel screenshots te maken en bij te stellen. Een handige feature die ik nog niet heb kunnen misleiden. Maar meer over de eerste 24 uur met de Huawei P8 later vandaag.

Energiebesparing

De term energiebesparing kwam al een aantal keer voorbij. Niet vreemd, want de korte accuduur was het grootste probleem voor de P6 en de P7. Met de P8 lijkt Huawei hiermee af te willen rekenen. Nieuw hiervoor is een App Power Consumption Firewall. Deze moet voorkomen dat apps onnodig energie verspillen. Slim!

Geluidsbeleving

Huawei demonstreerde met de P8 ook een nieuwe DSP voor gesprekken. Hierin zit een stukje techniek die windruis veel beter elimineert. Huawei claimt tot 90% reductie. De demo was in ieder geval indrukwekkend.

Wanneer je de nieuwe P8 als speakerphone gaat gebruiken, is het handig om te weten dat de nieuwe DSP en de microfoon op een afstand van twee meter bruikbaar blijven. Handig voor groepsgesprekken (met een groep om je heen dan).

Voor het afspelen van muziek heeft Huawei de Hi6402 DSP ontwikkeld. Daarnaast heeft Huawei in de behuizing een speciale audiokamer voor de speaker ontwikkeld. Mini audio, maar wel met een indrukwekkend geluid.

Andere innovaties

Met de nieuwe dialer app voegt Huawei automatisch landcodes toe aan lokale nummers. Ben je een keer in het buitenland, hoef je niet meteen jouw adressenboek aan te passen. Dit doet de P8 gewoon voor je. Simpel en slim.

Verder heeft Huawei de P8 van een nano coating voorzien waardoor deze bestand is tegen vocht. Spill ressitant, dus wel handig in de buurt van jonge kinderen maar nog niet geschikt om mee te zwemmen.

P8 Accessoires

Huawei komt ook met een hele serie accessoires. Opvallend is de E-ink cover welke een 4,3 inch epaper display aan jouw P8 zal toevoegen. Hiermee is de P8 een directe concurrent voor de bekende Yotaphone 2.

Huawei-P8-Eink-Case

Huawei P8 Max en P8 Max Premium

Ook de Huawei P8 verschijnt in een standaard en premium uitvoering. Ook hier zit er een verschil in de chipset en krijg je weer de Kirin 930 of de Kirin 935. In beide gevallen zit er weer 3GB werkgeheugen in. Bij de standaard uitvoering krijg je 32GB aan opslagruimte en bij de premium versie krijg je 64GB.

Ook hier weer verschillende kleuren voor de verschillende uitvoeringen. De standaarduitvoering verschijnt in titanium grijs en mistige champagne. Afhankelijk van deze uitvoeringen ga je €549 of €649 betalen.

P8-Max

Emotion UI

Net als de P8, draait Huawei de Emotion UI op de Android 5.0 versie van de P8 Max. De versie van Emotion UI die op de P8 Max draait is geoptimaliseerd voor groter schermen en is daarmee ook horizontaal te gebruiken.

Energieverbruik

Huawei voorziet de P8 Max van een 4.360mAh accu. Deze zou sterk genoeg moeten zijn om 10 uur films op te streamen of 60 uur muziek. Ook hier zijn weer veel voordelen van bovengenoemde besparingen van toepassing en dat maakt de P8 Max fijn voor iedereen die meerdere dagen met een smartphone wilt kunnen werken. Huawei schat dat je bij normaal gebruik 2.23 dagen met de Huawei P8 Max moet kunnen werken. Indrukwekkend met het 6.8 inch display van het toestel.

Body

De P8 familie is gemaakt uit aluminium. Daarbij heeft Huawei niet gekozen voor spuitgieten, maar om de body’s op de draaibank uit één stuk aluminium te vrezen. 94% van de body bestaat uit aluminium. Het glas da Huawei gebruikt is Gorilla Glass 4, net als we terugvinden in de Galaxy S6 Edge.

Accessoires

Ook hier heeft Huawei weer bijzondere accessoires te laten zien. Een goed voorbeeld is de Magnetic Leather Case welke de P8 Max in alle hoeken laat zetten. Een stukje luxe die dit soort hoesjes doorgaans niet bieden. Ook werkt dit als een dot display hoesje zoals we kennen van HTC.

Huawei-P8-Max-Magnetic-Case

Huawei P8 Lite

De presentatie van Huawei was duidelijk gericht op haar nieuwe high-end toestellen. Het gerucht dat Huawei met een P8 Lite zou komen ging al een tijdje rond en blijkt waar. Huawei heeft er alleen voor gekozen deze niet te presenteren. Hoe hij eruit komt te zien en wat de specs zijn, blijft nog even onbekend.

Voorlopige conclusie

Het is verleidelijk om een vergelijking te trekken tussen de P8 en de flagship toestellen van de andere merken, maar de P8 is een stuk goedkoper. Toch laat Huawei zien dat je voor minder geld kunt innoveren. Zeker op de kleine dingen. Van een nanocoating tot een RGBW beeldsensor en natuurlijk een strak unibody design. De P8 zal naar verwachting in haar prijsklasse de logische keuze worden. Kijken we iets naar boven, durf ik nu al de voorzichtige conclusie te maken dat Huawei het HTC erg lastig zal maken. Later vandaag lees je over de eerste 24 uur met de Huawei P8.

2 reacties

  1. Goeden avond ik wil de iets vragen ik wou p8 lite kopen maar ik ben bang omdat processor niet genoeg sterk is is dat waar betekent dat als je zware spelletjes gaat spelen dat ie gaat haperen kunnen jullie mij even op de hoogte houden al vast bedankt

  2. Het haperen van games heeft vooral te maken met de GPU. Die zal zeker zwakker zijn. Als een spel goed in elkaar zit, zal het spel vooral minder ‘mooi’ worden, maar wel speelbaar blijven. In de praktijk zijn de meeste spellen goed speelbaar op smartphones vanaf €200. Als alternatief zou je ook de Honor 6+ kunnen overwegen. Die heeft dezelfde chipset als de P8, alleen wat minder ‘bijzondere’ features. Die gaat €399 kosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.