Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Huawei Ascend P7 met 4.5 sterren.

The Good
  • Moderne Android voor weinig
  • Goede primaire camera
  • Zeer plat
  • Net ontwerp
  • Zeer toegankelijk voor iPhone gebruikers
The Bad
  • Panorama selfie vergt veel oefening


Met de Ascend P6 was het streven van Huawei om een zo dun mogelijke Android smartphone te introduceren. Dit ging niet geheel zonder problemen, want de accuduur was ten tijden van de lancering echt nog een ramp. Met de Ascend P7 heeft Huawei laten zien dat het luistert naar de consument. De smartphone is nog steeds flinterdun, maar gaat nu wel met gemak een werkdag mee.

Unboxing

Huawei levert de Ascend P7compleet met een EU netstroomlader, een micro-USB kabel, een headset en een tool om de simtray en de tray voor de MicroSD kaart te kunnen openen. Net als bij vele andere toestellen, is de heaset niet heel bijzonder.

Design

Design is belangrijk in het ontwerp van de Ascend P7. Alleen al voor de achterkant zijn 7 lagen materiaal op elkaar gestapeld om het typerende patroon zichtbaar te maken. Daarmee is Huawei misschien wel de fabrikant die het meest uitgebreide proces heeft bedacht voor de vormgeving van de achterkant.

De voorkant van de Ascend P7 valt wat minder op. We zien een infrarood sensor, een camera, speakertje en natuurlijk het display. Bij de Ascend P7 heeft Huawei gekozen om de Android knoppen op het scherm te plaatsen.

De rand van de Ascend P7 lijkt sterk op dat van de Ascend P6 of zelfs van de iPhone4/5. Alleen aan de onderkant loopt hij niet door, maar is hij afgerond waardoor het toestel gemakkelijk in je broekzak glijdt. De twee tray’s, de knoppen, alles lijkt van aluminium gemaakt te zijn. Daarmee straalt het toestel de nodige luxe uit.

Android

Huawei installeert Android 4.4.2 op de Ascend P7, samen met haar Emotion UI. Grafisch en functioneel probeert Huawei duidelijk de iPhone interface te benaderen om het overstappers zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Deze standaard interface is van vele thema’s te voorzien en dat doet Huawei leuk. Voor iedereen die fan is van het design van Windows Phone, heeft Huawei een versimpelde interface toegevoegd.

Toch zal de doorgewinterde Android gebruiker zonder twijfel wat ruimte missen binnen deze interfaces en dan  moet je toch echt even een andere launcher installeren.

Chipset

De Ascend P7 is Huawei’s flagship, maar gaat net wat minder hard dan de flagship toestellen van andere merken. Logisch, want de P7 is gemiddeld een derde goedkoper.

Toch heb ik met Huawei’s eigen HiSilicon chipset niet heel veel te klagen. Je krijgt van Huawei een keurige quad-core 1.8GHz processor in combinatie met 2GB aan werkgeheugen en een Mali-450MP4 GPU voor de weergave van 3D graphics.

Verder vinden we aan boord van de Ascend P7 ondersteuning voor 2G, 3G, 4G, FM, Bluetooth 4.0 LE/A2DP, NFC en dual-band WiFi a/b/g/n. Het enige dat ik hier mis is ondersteuning voor snel WiFi via 802.11ac. Die technologie heeft als voordeel dat je gebruik kunt maken van beamforming om een sterkere en stabielere verbinding op te zetten. Of je het echt zal missen is echter de vraag. Je moet dan immers ook een 802.11ac router in huis hebben.

Display

Huawei heeft de Ascend P7 van een 5 inch IPS display voorzien. Het betreft een Full HD display met een resolutie van 1920×1080. Dit levert een scherpte op van 441 pixels per inch. Ter vergelijking, de iPhone 5S moet het met 326 pixels per inch doen. Het Huawei display is dus scherper dan Apple’s Retina display.

Wanneer je het toestel voor het eerst in de hand hebt, kan het display wat flets overkomen. Dit komt door de standaard thema’s van Huawei. Huawei laat daar weinig diepe contrasten in zien. In de praktijk is dat echter anders. Het display kent wel degelijk een redelijk goed contrast.

Wat wel wat beperkter is dan andere flagship toestellen, is de kijkhoek van het display. Deze is horizontaal iets minder breed dan bij een Xperia Z1 of een Galaxy S5, maar daar is het prijsverschil ook naar. Het display is, net als de achterkant, beschermd met Corning Gorilla Glass 3.

Geluid

De Ascend P7 beschikt over een enkele speaker aan de achterkant, maar die gaat wel opvallend hard. Dat doen ze dus netjes bij Huawei. Qua vervorming valt het op vol volume ook nog wel mee. Het blijft natuurlijk wel een mobieltje.

Het geluid wordt een stuk beter wanneer je een hoofdtelefoon gebruikt. Dan bedoel ik natuurlijk niet de hoofdtelefoon die standaard bij de Ascend P7 zit, maar een hoofdtelefoon die zelf ook van goede kwaliteit is. Zo heb ik zowel de Jabra ROX Wireless als de JBL J46BT op het toestel getest en die leveren gewoon een fenomenaal geluid. Ook via bluetooth.

Camera

Qua camera app doet Huawei het niet onaardig. De camera app is behoorlijk rijk aan filters waardoor je zonder problemen Instagram-achtige plaatjes kunt schieten.

Aan de achterkant zit een 13 megapixel BSI beeldsensor van Sony om mee te fotograferen. Een leuke functie is de quick snapshot. Staat je smartphone in standby, klik je twee keer op de volume-omlaag knop. Binnen 1,2 seconden start de camera app en deze maakt ook meteen een foto. Zo is de kans kleiner dat je leuke momenten mist.

Aan de voorkant van de Ascend P7 zit een 8 megapixel BSI CMOS sensor om selfies mee te schieten. Qua resolutie is dat een hele mooie stap, maar kwalitatief minder dan de primaire camera.

IMG_19700205_112657

Een leuk idee van Huawei is de mogelijkheid om selfies in panorama modus te schieten. Zo krijg je meer van jouw achtergrond op de foto en dat maakt een foto interessanter. Toch is het flink oefenen om goede panorama’s te kunnen schieten. Mij is het nog niet gelukt.

IMG_20140516_145950

Beide camera’s in de P7 kunnen gebruikt worden om in Full HD (1080p) te filmen. Daarbij beschikt de camera ook over elektronische stabilisatie.

Accuduur

Het grootste probleem van de P6 was de accuduur. Net als de iPhones van dat moment was die teleurstellend kort. Met 2.500mAh heeft de P7 al een iets grotere accu meegekregen en een speciale gel zorgt ervoor dat het toestel beter zijn hitte kwijt kan. Componenten die minder heet worden staan namelijk voor een langere levensduur.

Toch merkte ik de eerste dagen weinig van de grotere accu. Dit komt met name door de vele updates die het toestel via WiFi naar binnen trok en doordat het energiebeheer jouw app gebruik moet leren kennen. Met regelmaat vraagt het toestel namelijk of een bepaalde app wel echt op de achtergrond moet draaien. Beantwoord je die vragen, merk je dat het toestel na een paar dagen vlotter gaat aanvoelen en dat het toestel duidelijk langer met zijn accu doet.

Huawei heeft de P7 ook van een spaarstand voorzien waarmee het toestel de gebruiksduur met zo’n 40% kan verlengen. Net als de spaarstand op andere smartphones, schakelt de P7 alles dat niet vitaal is uit. Zo blijf je gewoon bereikbaar.

Conclusie

Op de Ascend P6 viel nogal wat op te merken, ook al was het op zich al een prima toestel. Met de P7 heeft Huawei duidelijk naar de gebruiker geluisterd met als resultaat een smartphone die niet alleen lekker dun is, maar ook de hele dag meegaat.

De chipset is misschien niet zo krachtig als andere flagship smartphones, maar bevat ruim voldoende rekenkracht voor alledaagse bezigheden. Alleen echte gamers zullen het verschil kunnen merken. Kijken we dan naar prijs/prestatie, dan geeft Huawei je heel veel Android voor weinig geld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.