Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Samsung Galaxy S6 Edge

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Extreem snel
  • Zeer goed display
  • Strakke vormgeving
  • verbeterde vingerafdrukscanner

THE BAD

  • Gebogen randen voegen weinig toe
  • Geen micro-SD slot

Vanaf vandaag ligt hij in de winkel, de nieuwe Samsung Galaxy S6 Edge. Waarschijnlijk naast de reguliere S6 die eveneens vandaag in de schappen is gelegd. Geen mooier moment voor ons om de review van deze opvallende high-end smartphone online te zetten.

Unboxing

Dit keer geen filmpje van de unboxing. Het toestel dat we voor de test hebben gebruikt was al eens uitgepakt, dus dat zou niet representatief zijn. Wel kunnen we je vertellen dat je bij het toestel een netstroom lader, een USB kabel, een in-ear headset en een tool om de SIM tray te verwijderen krijgt.

Design

De Galaxy S6 Edge is twee dingen; snelheid en design. Dat laatste zal het meest opvallen door de gebogen zijkanten van het toestel. Waar de Galaxy Note Edge één gebogen kant kende, krijgt de S6 Edge er twee. Beiden wel een stukje korter dan dat van de Note Edge en dat heeft gevolgen, maar daar kom ik later in deze review op terug.

Samsung gebruikt nog steeds hardware knoppen onder het display van haar smartphones. Niet in lijn met wat Google graag ziet, maar het spaart veel ruimte op het display dus ik ben happy. De home knop staat een stuk omhoog ten opzichte van de rest van het toestel. Dit is om ruimte te bieden aan de vingerafdrukscanner.

Ook de camera ligt een stukje dieper dan de rest van de behuizing. Simpelweg omdat een goede camera ruimte nodig heeft en wij als consument toch wel heel gevoelig zijn voor hoe ‘dun’ een toestel is. Wat mij betreft niet iets om over te zeuren.

Verder is het materiaalgebruik helemaal omgegooid. Samsung’s high-end toestellen waren altijd echte plastic heroes. Ze zagen er goed uit en voelden prettig aan, maar bleven van plastic. Oké, met de Galaxy S5 was Samsung al aan het experimenteren met een hele foute metalen rand, maar dat experiment laat Samsung duidelijk achter zich.

Het is vooral de rand van de S6 Edge die opvalt. Hij is keurig van meerkleurig aluminium wat het toestel niet alleen een strak uiterlijk geeft, maar ook helpt met de koeling en het toestel meer rigide maakt. Wanneer het toestel op haar rug ligt, ligt deze alleen niet heel stabiel, maar dat komt dan weer door de uitstekende camera.

Dat de aluminium rand aan de zijkanten wel heel smal moet zijn om het display haar ruimte te geven, zien we weer terug in de bredere delen. Aan de onderkant zit daar natuurlijk de micro-USB aansluiting, welke ouderwets USB 2.0 is. Jammer, want ik kan de USB 3.0 aansluitingen van Samsung’s Note serie zo enorm waarderen. Verder vinden we onderaan één speakergril en een 3,55mm audio aansluiting.

Galaxy-S6-Edge-Onderkant

 

Bovenaan vinden we de SIMtray en een IR oogje. Dat laatste gebruik je om de Galaxy S6 Edge als TV afstandsbediening te gebruiken. Handig! Maar een micro-SD slot ontbreekt. Het is dus handig om wat extra geld voor wat extra GB’s neer te leggen als je het toestel koopt. Anders krijg je hetzelfde gezeur als bij Apple smartphones die te weinig ruimte over hebben. Is dit een geldig puntje van kritiek? Op zo’n dure smartphone zeker wel.

Galaxy-S6-Edge-Bovenkant

Specs

De specsheet van de Galaxy S6 Edge is ook alles behalve zuinig. Zo draait de smartphone op een octacore chipset welke uit de zogenaamde BIG.little familie komt. Dit wil zeggen dat 4 cores op 2.1GHz kunnen draaien en de andere 4 op 1.5GHz. Het voordeel is dat de tragere cores ook minder energie verbruiken. Die worden dus vooral ingezet bij minder veeleidende taken terwijl de krachtpatsers hun werk doen tijdens dingen als het spelen van games. De processors krijgen ondersteuning van 3GB aan werkgeheugen en ons testmodel heeft 64GB aan opslagruimte.

Dit klinkt als een enorme berg aan rekenkracht voor in de broekzak en dat is nodig ook. Samsung heeft het display van een Quad HD resolutie voorzien en meer pixels vragen meer rekenkracht om deze te vullen. Als je een 4K display aan een oude computer hangt valt er immers ook niet meer op te gamen. Bittere noodzaak dus.

Kijken we naar de benchmarks, dan zien we meteen het resultaat van deze brute rekenkracht. In AnTuTu 64-bit staat de Galaxy S6 Edge eenzaam aan de top. Ook onder 3D Mark presteert het toestel indrukwekkend. Voor liefhebbers van games valt er dus veel te beleven met dit toestel.

Een leuke feature is dat de Galaxy S6 Edge tot de eerste generatie behoort die standaard met een qi ontvanger komt. Met andere woorden, het toestel is draadloos te laden. Dit gaat wat langzamer, maar als je een qi lader hebt, is het wel heel comfortabel.

Display

Maar nu even inzoomen op het gebogen display. Toch dé reden dat je niet voor een reguliere S6 gaat, maar de S6 Edge overweegt. Dat neem ik tenminste aan als je deze review aan het lezen bent.

Het display meet 5,1 inch en heeft een resolutie van 2560×1440. Dit is buitengewoon indrukwekkend, maar het is maar de vraag of het echt nodig is. Met Full HD is een toestel met een 5 inch display al haarscherp. Zeker als je al niet al te goede ogen meer hebt, is de kans klein dat je het verschil echt zal merken. Van de andere kant geeft dit het toestel natuurlijk wel een goed verhaal ;-).

Galaxy-S6-Edge-Display

Doordat de gebogen delen geen ‘extra’ schermruimte zijn, maar letterlijk onderdeel vormen van de volle resolutie heb ik hier zelf wat moeite mee. Kleuren veranderen bij het buigen en ook de beleving van het display is gewoon anders. Daarnaast is de rand extreem smal waardoor ik tijdens het gamen vaak onbedoelde acties maak op het display. Bij regulier gebruik van de S6 Edge zie ik het persoonlijk meer als nadeel dan als voordeel.

Waar heb je ze dan voor? Samsung heeft wel het één en ander bedacht. Zo kun je snel bij favoriete contacten. Ligt het toestel ondersteboven, dan zullen de randen in de kleur van die contacten oplichten als ze bellen. Leuk, maar een killer feature? Een andere optie is om de tijd op de rand weer te geven. Handig voor in bed. Nouja, de rand is wel heel erg smal waardoor het klokje deels op het vlakke deel van het scherm te zien is. Komt dus ook niet echt uit de verf. Wat dat betreft was het schuine deel van de Note Edge een stuk nuttiger. Maar dat is mijn persoonlijke beleving.

Camera’s

Qua camera’s heeft Samsung ook haar best gedaan in de Galaxy S6 Edge. Achter krijg je een 16 megapixel camera die in 4K video-opnamen kan maken. Dit doet hij netjes op 30 frames per seconde. Natuurlijk zit er een dikke LED flitser naast die tevens dienst doet als hartslagmeter.

Voor krijg je met 5 megapixels ook een wat royalere camera, al zijn er legio toestellen die meer aandacht aan de selfie generatie geven. Over de kwaliteit van de camera’s valt in ieder geval niet te klagen. Natuurlijk heb ik weer wat voorbeeldfoto’s voor je.

Accuduur

Qua accuduur zit het ook wel goed met de Galaxy S6 Edge. Het toestel houdt het bij mij ruim een etmaal vol bij regulier gebruik (dus ook een uurtje gamen op de dag). Netjes. De capaciteit ligt op 2.600mAh.

Conclusie

Er is maar één reden om de Galaxy S6 Edge boven de Galaxy S6 te verkiezen en wel het gebogen scherm. Vanuit technisch oogpunt is dat echt geweldig, maar functioneel voegt het wel heel weinig toe. Zou ik de keuze moeten maken, zou ik de reguliere S6 boven de S6 Edge verkiezen.

Beschikbaarheid

De Galaxy S6 Edge is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.