Arjan Olsder
Arjan Olsder

Test: Philips Hue Starter Pack (Anno eind 2014)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Enorme hoeveelheid apps beschikbaar
 • Handige widgets onder Android
 • Goede integratie met IFTTT
 • Goede integratie met andere domotica platformen

THE BAD

 • De eigen app is nog niet geschikt voor multi-room gebruik

De slimme verlichting van Philips is al sinds de lancering een enorm succes, maar de reviews van het systeem zijn al aardig achterhaald doordat het platform volop in ontwikkeling is gebleven. Tijd voor ons dus om een review anno 2014 te schrijven, gewoon op basis van de originele starter kit.

Verschillende Starter Packs

De wereld van Philips Hue kent inmiddels verschillende starter packs. In deze review gaan we uit van het originele pakket met drie LED lampen en een bridge. Daarnaast kun je de bridge ook samen met twee Hue Lux lampen, drie GU10 downlights of een Disney Storylight kopen. Welke combinatie je ook koopt, je hebt een Hue Hub nodig. Daarna kun je losse Hue en Friends of Hue lampen bijkopen.

IMG_0978

Unboxing

De verpakking van de klassieke Starter Kit bevat drie Hue LED lampen, de hub, een netstroomvoeding voor de hub, een netwerkkabel en een korte handleiding.

Installatie

Bij het installeren van de hub, hang je deze met een LAN kabel aan je internet router. Je stopt de stekker in het stopcontact en draait de lampen in een armatuur. De lampen in deze set zijn al keurig gekoppeld aan de hub. De Hub bevat een oog om hem aan een schroef op te hangen.

IMG_0979

Nu is het een kwestie van de gratis iOS of Android app downloaden en jouw smartphone of tablet registreren op de hub. De app leidt je door het hele proces. Hierna ben je klaar.

Zigbee in plaats van WiFi

Philips heeft met de Hue lampen uit verschillende hoeken concurrentie gekregen. De meest populaire tegenhanger is de LifX lamp waarover we later deze week een review publiceren. De twee lampen verschillen enorm ten opzichte van elkaar.

Zo maakt Philips gebruik van Zigbee. Een zeer simpel en compact signaal met een enorm goed ontvangst. Hierdoor hebben de Hue lampen geen grote hoeveelheid elektronica nodig en blijven ze lekker klein. Alle communicatie met het netwerk verloopt immers via de hub.

Links de Philips Hue, Rechts de LifX E27
Links de Philips Hue, Rechts de LifX E27

De LifX heeft als voordeel dat het geen hub nodig heeft, maar is wel afhankelijk van een goed 2.4GHz WiFi signaal. Het stroomverbruik ligt hierdoor ook wat hoger. Daar staat tegenover dat de LifX bij wittinten een veel hogere lichtopbrengst heeft. De Hue lampen kosten echter maar 60% van de kosten van een LifX lamp.

IMG_0980

De App en de Apps

Philips-Hue-AppDe officiële Hue app komt natuurluik uit de stal van Philips zelf. De app werkt op basis van foto’s of handmatige kleurselecties. Vooral als je niet heel creatief bent met het kiezen van kleuren, zijn foto’s een prachtige inspiratiebron. Je haalt jouw favoriete vakantiekleuren zo terug in je woonkamer.

Het toevoegen van nieuwe Hue en Friends of Hue lampen verloopt ook via deze app en blijkt een makkie te zijn. Daar later meer over.

De Hue lampen beschikken over een open API waar ontwikkelaars wereldwijd vele tientallen goede apps voor hebben geschreven. Zo kun je met externe apps je huiskamer in no-time omtoveren tot een complete disco inclusief stroboscoop.

Onder Android biedt de app van Philips zelf overigens ondersteuning voor Widgets. Hierdoor hoef je alleen nog maar de app te starten als je scènes gaat veranderen of als je de Hue lampen wil dimmen. Sinds de lampen bij mij thuis hangen, zijn mijn favoriete scènes als widgets op mijn homescreen te vinden. Ideaal!

Philips Hue Widgets

Ambilight + Hue

Ook bij Philips zelf wordt druk nagedacht over integratie van Hue in het portfolio. Zo is de healthcare tak bezig met medicijndispensers die ouderen via Hue verlichting alarmeren als ze hun medicatie nog niet hebben ingenomen.

Leuker is het bij de TV tak (onderdeel van TP Vision). Daar ontwikkelden ze Ambilight + Hue. Via een app op je smartphone worden de Hue lampen in de woonkamer onderdeel van jouw Ambilight ervaring.

IFTTT

De Philips Hie lampen zijn verbonden met IFTTT waardoor je zelf slimme acties kunt definiëren. Zo kun je de Hue lampen een keertje laten knipperen als er een nieuwe e-mail binnenkomt. Of je laat ze blauw kleuren op het moment dat jouw NetAtmo regenmeter detecteert dat het regent. Of je laat jouw Jawbone Up24 de Hue lampen uitzetten wanneer je gaat slapen, of je Nest Protect de Hue lampen aanzetten wanneer er brand is. De mogelijkheden zijn eindeloos.

HomeKit

Philips-Hue-HomeKitPhilips weet dat de Hue een typisch domotica product is. Via Twitter heeft het team van ontwikkelaars al laten weten te werken aan ondersteuning voor Apple’s HomeKit in iOS 8. Hierdoor hoef je niet eerst de app op te starten om je lampen te bedienen.

Fysieke schakelaars

Voor ouderen en jonge kinderen is het ideaal als de Philips lampen bedienbaar zijn via fysieke schakelaars. De standaard schakelaars in de muur zijn standaard prima te gebruiken. Haal je de stroom van de Hue lampen en zet je ze daarna weer aan, gaan ze standaard over op warm-wit licht.

Wil je meer, verkoopt Philips de Hue Tap. Een schakelaar die op de wand te bevestigen is en geen batterijen nodig heeft, of zelfs stroomdraden. De hue Tap genereert namelijk voldoende stroom door het indrukken van de schakelaars. De diverse schakelaars zijn weer aan scènes te verbinden voor ultieme controle.

Toekomstwensen

Toch zou het fijn zijn als Philips met kits komt waarmee installatiemateriaal van grote merken als Jung om te bouwen is naar Zigbee pulsschakelaars. Dan kun je het hele huis transparant ombouwen naar een Hue omgeving.

Ook voor de app van Philips zelf zou het wenselijk zijn om multi-room ondersteuning te gaan bieden. Bij LifX hebben ze dit al voor elkaar door lampen te groeperen en daar scènes aan vast te hangen. Dat zou mij motiveren om Hue ook buiten de woonkamer te gaan gebruiken.

Conclusie

Philips maakte met de Hue Starter Pack een sterke start. Door de API open te gooien voor ontwikkelaars ontstaan wereldwijd leuke initiatieven waar je, vaak gratis, gebruik van kunt maken. Philips Hue is wat dat betreft echt een eigen ecosysteem van formaat geworden. Het is alleen de eigen app die hier en daar echt wel wat updates kan gebruiken om de inzetbaarheid van Hue verder te vergroten.

het-innovatieve-huis

4 reacties

 1. Multiroom ondersteuning kan prima met de Philips app (welliswaar beperkt). Je kunt per scene de lampen selecteren die je wilt bedienen, geef de scene de naam van de kamer en je bent klaar.
  Voor iOS is de app iConnectHue echter een veel betere optie, je kunt echt per kamer (groep) lampen selecteren en alleen voor die groep lampen presets aanmaken.

  1. Het instellen in de Philips app is inderdaad te doen, maar wel heel veel werk. Leuk dat iOS gebruikers een app hebben die het wel kan, maar ik behoor tot de meerderheid met Android. Dit is precies de reden dat ik niet nog meer Hue lampen koop. Prima hardware, maar met een incomplete app.

 2. Voor Android is er de app Lampshade, persoonlijk geen ervaring mee maar wel per kamer (groep) te configureren…

  1. Ga ik zeker mee spelen. Bedankt voor de tip. Ook nog tips voor Halloween verlichting met de Hue? Dat zou ik heel gaaf vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.