Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Test: Netatmo Regenmeter (Regensensor met app)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Slim design
  • Meet ook kleine hoeveelheden regen
  • Snel en gemakkelijk te installeren
  • Koppelingen met IFTTT en WeatherPro

THE BAD

  • Mist bevestigingsmogelijkheden

Het is alweer bijna een jaar geleden dat ik de review van het Netatmo weerstation mocht schrijven. Een weerstation, vooral voor binnen, dat slimme metingen wist te verrichten. Destijds kreeg je er al wel een buitensensor bij, maar die was niet waterdicht en dus niet in staat om de regen te meten. Met een speciale regenmeter uitbreiding gaat Netatmo het definitief buiten de deur zoeken.

Unboxing

Netatmo levert de regenmeter volledig geassembleerd. Je moet hem alleen even uit elkaar trekken om het batterijlipje los te trekken.

Design

Netatmo’s weerproducten wisten in eerste instantie op te vallen door de mooie vormen en het gebruik van dik aluminium. Een beetje de ‘Apple’ look. Voor deze buitenmodule heeft Netatmo het mooie aluminium verruilt voor simpel en dun polycarbonaat. Dat kan een stootje hebben, maar het ziet er net iets minder lekker uit. Daarnaast glanst het aan alle kanten en valt daarmee toch ook buiten de lijn. Van de andere kant, wil je dit soort dingen ook niet al te veel in het zicht plaatsen, dus ergens is het ook een prima keuze van Netatmo.

DSC_0239

Installatie

Installatie van de regenmeter kan via de browser en via de Android of iOS app. Ik koos de route via de app. Die vroeg mij om de hoofdmodule in de installatiemodus te zetten door de bovenste knop in te drukken tot deze blauw knippert. Na een snelle firmware update kon ik de regenmeter toevoegen. Belangrijk is dan wel dat je deze in de buurt van de hoofdmodule hebt staan.

Plaatsing

Dan is het tijd geworden om het station te plaatsen. Netatmo heeft voor de bevestiging gekozen voor een schroefdraad onder de module. Dit komt overeen met het schroefdraad op een statief. De kans is echter klein dat je voor een vaste installatie een statief gaat gebruiken. Andere methoden van bevestiging zijn er helaas ook niet.

DSC_0241

Om de metingen zo nauwkeurig mogelijk te houden, adviseert Netatmo de meter op minimaal 1,5 meter hoogte te plaatsen met een metertje of drie vrijheid om zich heen. Dit zodat alleen de natuurlijke windrichting invloed heeft op de regen die wordt gevangen. Nu heb ik een vinex tuintje, dus die vrijheid is op 1,5 meter hoogte niet te vinden. Hij moet dus verder de hoogte in.

DSC_0242

Bij de ijzerwaren in de bouwmarkt vond ik de oplossing in een M6 draadeind van een meter. Veel meer dan ik nodig had, maar wel voldoende om vanaf de pergola een half metertje de lucht in te gaan en zo boven alle laagbouw in de wijk uit te steken.

Werking

De regensensor werkt met een magneetsensor aan de binnenkant. De grote transparante trechter vangt de regen op waarna deze in de regensensor op een wipje valt. De snelheid van het wipje geeft aan hoeveel regen er op een moment valt. De sensor heeft een gevoeligheid van 0,2 tot 900mm per uur. Het water wordt aan de onderkant weer afgevoerd, dus je hoeft deze regenmeter niet zelf te legen. Handig!

DSC_0237

Wat belangrijk is om te onthouden, is dat een regenmeter geen neerslagmeter is. Sneeuw en hagel kunnen de doorloop blokkeren waardoor de regenmeter uiteindelijk vooral smeltwater zal waarnemen en dat niet zo zeer op het moment dat de neerslag daadwerkelijk valt. Bij hagel en sneeuw kloppen de metingen dus mogelijk niet, maar daar is de regenmeter natuurlijk ook niet voor gemaakt.

De app

Wanneer je de app opent, kun je in het bovenste deel van het display schakelen tussen de buitensensor en de regensensor. De regensensor laat de regenverwachting zien in combinatie met jouw daadwerkelijke metingen. Door het display te kantelen krijg je uitgebreidere grafieken in beeld.

IFTTT

Netatmo heeft voor haar weerstation een IFTTT kanaal aangemaakt. Deze bevat ook acties op basis van het weerstation. Ik vergeet bijvoorbeeld vaak het zolderraam dicht te doen. Wanneer de regensensor regen meet, krijg ik via IFTTT notificaties op mijn smartphone en tablet zodat ik eventueel een sprintje naar boven kan trekken.

Het enige nadeel aan deze integratie is dat IFTTT nog niet realtime is. Er kan dus een paar minuten tussen de start van de meting en de doormelding zitten. Dit ligt meer aan IFTTT dan aan Netatmo. Het is dan ook vooral beter laat dan nooit, maar wel fijn dat het kan.

Naast IFTTT, biedt Netatmo ook ondersteuning voor WeatherPro.

Toekomstwensen

Is met de regenmeter het Netatmo systeem compleet? Wat mij betreft niet. Er is nog één onderdeel dat echt een mooie toevoeging zou zijn en dat is een windmeter. Ook niet al te ingewikkeld om te maken en een logische vervolgstap. Wij verwachten komend jaar dus gewoon weer een nieuwe module van het Franse bedrijf ;-).

Conclusie

De regenmeter module is een leuke en waardevolle uitbreiding op het Netatmo weerstation. Hoewel het voor het oog jammer is dat Netatmo van haar aluminium design is afgeweken, is het wel prettig dat de regenmeter niet al te veel opvalt.

De slimme IFTTT acties die op basis van regenmeting kunnen worden uitgevoerd zijn bovendien enorm handig waardoor we de regenmeter de komende tijd met heel veel andere gadgets gaan combineren. Het enige wat beter kan is het aan bod aan bevestigingsmethoden, want zelfs het type schroefdraad is niet duidelijk beschreven in de handleiding.

7 reacties

  1. Ik heb het netatmo weerstation met de regenmeter (en later dit jaar hopelijk de windmeter). Ook heb ik rolluiken en zonnewering met somfy motoren en een somfy tahoma box. Hoe kan ik via ifttt dan bijvoorbeeld mijn rolluiken/zonnewering sturen als het netatmo station een bepaald weer door geeft(regen, veel wind,..)? Ik kan namelijk niet echt info vinden over somfy op de site van ifttt 🙁

  2. Helaas kunnen we hier geen Somfy testen. Het aansturen van de motoren van DI-O en KAKU zou geen probleem mogen zijn als je een Myfox in huis hebt. Die zorgt voor de verbinding tussen de motoren en IFTTT. Nadeel blijft echter dat IFTTT soms wel 15 minuten nodig heeft om de regenmelding door te geven. Bij stortregen is het zonnescherm dus al nat.

  3. Ik ben inmiddels ook de gelukkige eigenaar van een echte Netatmo . Heb de buitenmodule in een Davis weerhut verstopt en aan diezelfde paal een simpel fotostatiefje bevestigd met daaraan de regenmeter – ziet er profi uit . Ook voor de windmeter is later dit jaar voldoende plek … Kan niet wachten …

    1. Beste MB v Gelderen, ik heb zelf ook Netatmo weerstation en ben benieuwd hoe jouw visie is op de nauwkeurigheid van de metingen wanneer de module in de Davis (7714?) weerbureau zit. Hoe zijn de metingen wanneer de module in de weerbureau in de open zon staat? Nauwkeurig en representatief met landelijke metingen? Heb je evt een foto van je opstelling? Alvast dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.