Test: Philips Hue Tap

Philips Hue is een verlichtingssysteem van full-color LED lampen die je via je smartphone kunt bedienen. Nouja, het kan nu ook via echte knoppen door de komst van de Philips Hue Tap. Omdat Philips ook wel snapt dat zeer jonge kinderen en oudere mensen wat moeite hebben met het gebruik van een app ;-).

Unboxing

De verpakking van de Hue Tap kent eigenlijk geen verrassingen. De Tap heeft geen batterijen nodig, dus die zitten er niet in. Bevestigingsplakkers zitten al op de tap en ook de montageplaat zit er al vast op.

Design

De rand rond de Hue Tap lijkt van mooi aluminium, maar is net als de rest van het apparaat gewoon van plastic. Dit valt pas op als je het voelt. Op een afstandje doet de Hue Tap erg denken aan een kamerthermostaat. De hele voorkant van de Tap werkt als schakelaar, maar de drie knoppen zijn individueel in te drukken.

Philips-Hue-Tap-Zijkant

Geen batterijen

De Hue Tap heeft geen batterijen nodig. De Hue Tap maakt gebruik van de Zigbee standaard om met het basisstation van de Hue verlichting te communiceren. De lampen zelf doen dit trouwens ook. Dit signaal is zeer kort en krachtig. Zo kort, dat het indrukken van de knoppen voldoende stroom oplevert om het signaal te verzenden. De Hue Tap is dan ook duidelijk de toekomst van de afstandsbedieningen, want je hebt niet langer een batterij nodig.

Philips-Hue-Tap-Tape

Draadloos of aan de muur

Hoewel je de Hue Tap met de montageplaat aan de muur hangt, kun je hem na montage simpelweg losdraaien en als afstandsbediening met je meenemen. Het maakt niet uit waar je de montageplaat plaatst. Je hebt immers geen stroom nodig. Naast plaatsing met de meegeleverde 3M tape, is het ook mogelijk hem met twee schroefjes vast te zetten.

Philips-Hue-Tap-Afstandsbediening

Gebruiksvriendelijkheid

We hebben dus vier knoppen op de Hue Tap. De drie knopen met een symbooltje en de knop die reageert als je de hele frontplaat indrukt.

Al deze knoppen zijn vrij toewijsbaar. De grote knop wordt standaard gebruikt om alle Hue lampen uit te zetten. Handig als je Hue in één ruimte hebt. Heb je meerdere Hue kamers, wil je dit anders instellen.

 

De drie andere knoppen starten direct een scène. Gek genoeg zet een tweede druk de scène niet uit. Een klein, niet zo heel handig, detail. Dit kun je oplossen door één knop te gebruiken om een scène te starten en een tweede knop om de betreffende scène uit te schakelen.

Op Via deze scènes zou je ook een dimmer kunnen simuleren. De Tap heeft ook geen mogelijkheid om de helderheid op een andere manier aan te passen. Iets wat met het Hue systeem bij mij veel wordt gebruikt. Soms wil je immers functioneel licht en op andere momenten alleen sfeerlicht.

Conclusie

Philips laat met de hue Tap de toekomst van de afstandsbediening zien en maakt het lichtsysteem toegankelijk voor iedereen die nog met knopjes wenst te werken. Dat meer flexibiliteit wenselijk is lijkt me duidelijk. Of dat ook mogelijk is zonder een batterij toe te voegen is echter de vraag. Voor het simpel aan en uit zetten van verlichting is de Hue Tap in ieder geval een ideale uitbreiding op het Hue systeem.

Zo, terug naar Philips!

Zo, terug naar Philips!

het-innovatieve-huis

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Geen batterijen nodig
  • Mooi ontwerp
  • Simpel in gebruik

THE BAD

  • Geen dimming
  • Beperkte mogelijkheden (maar dat is de bedoeling)
Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram