Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Test: LifX E27 (Slimme LED lamp)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Goed doorontwikkelde app
 • Geschikt voor multi-room gebruik
 • Werkt goed samen met Nest producten
 • Binnenkort ook te koppelen met IFTTT
 • Enorme lichtopbrengst

THE BAD

 • De lampen zijn behoorlijk groot

Natuurlijk zijn we trots op wat ‘ons’ Philips met haar Hue systeem doet. Met de komst van Nest, kwam ook het alternatief van LifX bij ons op het vizier. Vooral door het ‘works with Nest’ programma waardoor de LifX lampen native samenwerken met het Nest platform. Een tussenstap als IFTTT is dus niet nodig. Maar dat blijkt niet het enige waarin de LifX lampen weten op te vallen.

Unboxing

Het grote verschil begint al bij de verpakking van de LifX lampen. In tegenstelling tot Hue heb je geen hub nodig doordat elke lamp gewoon over WiFi beschikt. Hierdoor hoef hoef je alleen nog maar losse lampen te kopen. De verpakking bevat hierdoor enkel de LifX lamp en een quick start handleiding. De app moet je immers op je iOS of Android smartphone downloaden.

Uiterlijk

Waar Philips probeert om de vorm van de traditionele gloeilamp te benaderen, zijn de LifX lampen een heel ander stukje design. Door gebruik van mooie plastics zijn de LifX lampen ook mooi als ze simpelweg aan een fitting hangen.

Wil je de LifX lampen toch in een armatuur plaatsen, is het handig om de maat op te nemen zodat je weet of de LifX lamp gaat passen. Vooral platte plafonnières vallen al snel af.

LifX-E27-Maat

Installatie

Het installeren van de LifX E27 lampen verloopt buitengewoon snel en gemakkelijk. Wanneer je de app start worden de lampen meteen herkend.

Screenshot_2014-10-14-18-41-38

Een kwestie van de lampen selecteren en aangeven wat de WiFi instellingen moeten worden.

Screenshot_2014-10-14-18-41-51

Hierna gaat de LifX app de instellingen doorsturen naar de lampen en zal de app ook nog even checken of de lampen naar wens zijn ingesteld. Hierna kun je meteen met de app aan de slag.

Screenshot_2014-10-14-18-42-05

WiFi ondersteuning

De LifX E27 lampen maken gebruik van een eigen WiFi ontvanger/zender. Deze kan overweg met WiFi 802.11 b/g/n. Daarmee zijn de LifX E27 lampen met vrijwel alle WiFi routers te gebruiken.

Lichtopbrengst

Zelf kunnen we het niet meten, maar LifX geeft aan dat de LifX E27 lampen een lichtopbrengst van 1.000 lumen halen en dat moet je vergelijken met een 75 Watt gloeilamp. Hoe dan ook zijn ze een heel stuk feller dan de Hue lampen. Twee LifX lampen hebben op vol vermogen dezelfde lichtopbrengst als vijf Hue lampen.

Toch is er ook iets bijzonders aan de hand en dat merk je wanneer je met de kleurinstellingen speelt. De kleuren behalen hun optimale intensiteit wanneer de lamp op 50% van zijn vermogen brandt. Met andere woorden, voor pure kleuren verlies je wat vermogen. Is dat vreemd gedrag? Nee, zeker niet. Dat doen de Hue’s ook, alleen merk je het daar niet doordat de Hue app je veel minder controle geeft over deze instellingen.

De LED’s zitten lager in de lamp dan bij de Hue, maar toch weet de LifX lamp de lichtbundel met 130 graden te verspreiden. Ook hierdoor zal een LifX lamp niet altijd even goed te combineren zijn met plafonnières, maar juist heel goed presteren in hangende en staande lampen.

De App

De app stelt je in staat om lampen gezamenlijk of per stuk in te stellen in je favoriete kleuren en intensiteit. Daarbij kun je een kleurenwiel gebruiken, maar ook een wiel met enkel wit tinten. Dat laatste is met name handig als je snel naar warm of juist koud wit zou willen.

Wil je meer interactiviteit, dan is er het tabblad met effecten. Hier kun je de lampen bijvoorbeeld in discomodus zetten. Op de maat van de muziek zullen de kleuren wisselen. Hiervoor wordt de microfoon van de smartphone gebruikt. Hardcore fans kunnen bovendien de stroboscoopfunctie instellen.

Multi-room installaties

De app van LifX is duidelijk goed doordacht. Ook hier heeft het systeem een voorsprong op het Hue systeem van Philips. Al is het maar omdat de app geschikt is voor multi-room gebruik. Sterker nog, je kunt zelfs compleet verschillende locaties toevoegen die op basis van het WiFi netwerk worden geselecteerd. Je zou LifX dus zowel op kantoor als thuis kunnen gebruiken en de app schakelt naadloos tussen de twee locaties en de mogelijkheden van de lampen.

Screenshot_2014-10-14-18-48-11

Vakantiemodus

Een andere leuke feature is de vakantiemodus. Schakel deze in voor je de deur uit gaat en de lampen zullen jouw aanwezigheid thuis netjes simuleren door af en toe aan en uit te gaan.

Works with Nest

Heb je de Nest thermostaat en/of Nest Protect in huis gehaald, dan wordt je helemaal vrolijk van de integratie tussen Nest en LifX.

Het begint al met de vakantiemodus die ik hierboven al even besprak. Deze kan ook worden ingeschakeld door de Nest Thermostaat wanneer deze (in samenwerking met de Nest Protect sensoren) merkt dat niemand thuis is. Wanneer het dan donker wordt, zal de Nest de vakantiemodus inschakelen zodat je daar zelf niet meer aan hoeft te denken. Kom je thuis, schakelt de Nest deze vakantiemodus weer uit.

De LifX lampen kunnen ook als indicator worden ingezet voor wanneer goedkope en dure stroommomenten beginnen. In Amerika is bij veel leveranciers energie tijdens piekuren duurder dan tijdens daluren. Of we dit ook in Nederland gaan krijgen is nog onbekend.

De samenwerking met de Nest rookmelders gaat ook lekker ver. De LifX lampen dienen als alarmverlichting op het moment van rook of brand. De lampen zullen dan gaan knipperen om je te alarmeren.

IFTTT

De ambitie van LifX is niet om het slechts bij Nest te houden. Deze maand liet LifX weten dat de nieuwe versie van de LifX Cloud software ondersteuning moet leveren om de LifX E27 lampen met IFTTT te koppelen. Hue heeft deze koppeling al wel, dus LifX zal met deze toevoeging in totaal meer mogelijkheden hebben dan Hue.

Wake-up Light

Ook als wake-up light heeft LifX grote plannen met de LifX E27 lampen. Een nieuwe release van de app maakt het mogelijk om in te stellen over hoeveel uur de lampen langzaam aan moeten gaan. Een nieuwe versie van LifX Cloud zal echte een wake-up light ervaring mogelijk maken. Wanneer deze komt is nog onduidelijk. Check ook de overige toekomstplannen voor de LifX E27 lampen.

Gebruik van echte schakelaars

Hoewel je het meest uit het LifX systeem haalt wanneer je de app gebruikt, kan de LifX E27 ook met reguliere schakelaars overweg. Stroom eraf en stroom erop zet de lamp in de default stand. Dit is koud, wit licht op vol vermogen. Opa’s, oma’s en kleine kinderen kunnen de lampen dus ook aan- en uit zetten.

Conclusie

LifX is duidelijk anders dan Hue van Philips. De eigen app van LifX is duidelijk veel verder doorontwikkeld en daar mogen we LifX echt wel voor prijzen. Ook de naadloze integratie tussen LifX en Nest in deze LifX E27 lamp verloopt perfect. Het is buitengewoon handig dat je geen hub nodig hebt voor de aansturing van de LifX lampen. Daar staat wel tegenover dat de LifX lampen veel groter zijn en daardoor in minder armaturen passen.

het-innovatieve-huis

Eén reactie

 1. 2 Lifx lampen = 5 Hue lampen wat betreft lichtopbrengst???
  2x Lifx = 2000 lumen = 3,3 Hue (van 600 len)!

  Daarnaast zijn er toch wel belangrijke verschillen die niet worden vermeld…
  Prijs per lamp: Lifx €90, Hue €60
  Lifx lamp wordt veel heter.
  CRI van Hue is iets hoger.
  Hue is efficienter, 600/8,5=70lm/W vs
  Lifx van 1000/17=58lm/W

  Wifi protocol is juist een nadeel in mijn optiek. Wifi is bedoeld voor hoge datarates, is relatief duur, verbruikt meer en heeft een minder bereik tov het Zigbee protocol wat Philips gebruikt. De keuze voor een bridge (van omgerekend €20) voor o.a. de conversie naar Zigbee vind ik dan de betere keuze.

  Btw, ook met Hue zijn multiroom configuraties prima mogelijk, de Philips app is hierin idd beperkt maar er zijn betere alternatieven (dankzij de open API)…bv iconnecthue (ios) en lampshade (android).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.