Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Xiaomi 13

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Xiaomi 13 met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Bloedsnel
  • iPhone-achtig ontwerp
  • Goed camera-eiland

THE BAD

  • USB 2.0 aansluiting
  • Vlak display
  • Echt veel bloatware

De Xiaomi 13 is het basismodel uit de vlaggenschipseries waarmee Xiaomi dit jaar de markt op is gekomen. Een serie waarin Xiaomi het prachtige design van de 12 series voortzet, maar die stiekem wel een beetje raar in elkaar zit.

De familie

Op het moment van schrijven bestaat de Xiaomi 13 series uit vier toestellen. Het goedkoopste model is de Xiaomi 13 Lite, gevolgd door de Xiaomi 13 die we vandaag testen. Daarna komen de Xiaomi 13 Pro en de Xiaomi 13 Premium.

Unboxing

In de verpakking van de Xiaomi 13 zit het toestel, een transparante case, een sim tool, documentatie, een USB-A naar SB-C laadkabel en een USB-A 67 Watt lader die daarmee voldoende stroom levert om ook de gemiddelde laptop prima van stroom te kunnen voorzien.

Ontwerp

Waar alle andere modellen in de series van curved displays zijn voorzien, lijkt de Xiaomi 13 te zijn voorzien van een flat edge design display. Ofwel plat. Met haar vlakke aluminium rand lijkt het ontwerp direct te zijn gericht op dat van de iPhone. De aluminium randen voelen heel fijn, maar toch ook solide aan.

Deze houdt het Gorilla Glass 5 display en de glazen achterkant op haar plaats. We zien in de rand een aantal onderbrekingen voor het antenne-ontwerp. Dit hebben vrijwel alle smartphones, maar hier ligt het er wat duidelijker bovenop. Hoe dan ook, het toestel oogt lekker high-end.

De achterkant is bij onze Flora Green uitvoering mintgroen van kleur, waardoor het diepzwarte Leica camera-eiland mooi afsteekt op het ontwerp. De glasplaat ligt overigens iets hoger dan de aluminium frame en kent een prettige curve op de rand.

Het toestel is IP68 waterdicht. Qua prijspunt is het dan net iets duurder dan de concurrerende OnePlus 11, maar die kan niet tegen water.

Display

Bijzonder is dat dit het enige toestel in de hele series is met een vlak display, terwijl de Xiaomi 13 zeker niet het goedkoopste toestel is. Met een formaat van 6,36 inch is de screen-to-body ratio met 89,4% wat laag, maar door de werking met zwarte randen komt het wel heel mooi over.

Toch heeft Xiaomi niet bezuinigd op de specificaties van het display. Hoewel slechts een FullHD+ resolutie, is het toch echt een AMOLED display dat op maximaal 120Hz kan draaien. De maximale lichtopbrengst is met 1.200 nits goed genoeg voor gebruik in het lentezonnetje terwijl hij in volle zon ook kan boosten naar 1.900 nits en dat is wel heel goed. Het display is gecertificeerd voor Dolby Vision en HDR10+ content.

Chipset

Onder de motorkap ligt precies wat we verwachten van Xiaomi. De Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 4nm chipset SM8550-AB. Een sterke combinatie van rekenkracht en een redelijk zuinig energieverbruik. Het is een octa-core chipset met 1 3.2GHz Cortex-A3, 2 2.8 GHz Cortex-A715, 2 2.8GHz Cortex-A710 en 3 2.0GHz Cortex-A510 processors. Dit is het snelste dat Qualcomm te bieden heft en deze chipset komt ook met de Adreno 740 GPU. Het toestel voelt bloedsnel aan. Zeker met de 12GB/256GB uitvoering die wij hebben getest. 12GB werkgeheugen is echt ruim voldoende om snel tussen apps te wisselen. Bovendien maakt het toestel in deze uitvoering al gebruik van het snelle UFS 4.0 opslaggeheugen, waardoor apps en games snel starten. Wie de 128GB uitvoering koopt krijgt het iets tragere FS 3.1 geheugen. We verwachten dat het verschil nauwelijks voelbaar is bij de gemiddelde app. Het zullen vooral gamers zijn die het verschil voelen.

Opvallend is de USB ondersteuning in het toestel. Dat is nog USB 2.0.

Android 13 met MIUI 14

De Xiaomi 13 komt standaard met Android 14 in combinatie met MiUI 14. MiUI is de grafische schil die Xiaomi over Android heen giet. Het OS ziet er altijd overzichtelijk en speels uit, maar komt ook met een enorme hoeveelheid bloatware. Bloatware staat voor apps waar jij als koper van het toestel niet om hebt gevraagd, maar die je wel krijgt omdat Xiaomi daar extra inkomsten uit haalt.

In het geval van deze Xiaomi 13 kun je op het toestel Booking.com, Facebook, Linkedin, Netflix, Opera, Solitaire en TikTok op het toestel vinden. Bovendien zal Xiaomi bij het registreren van het toestel vragen of het cookies mag plaatsen om jou van advertenties te voorzien. We vragen ons af waarom het nodig is om op dit prijspunt bloatware toe te voegen en de gebruiker met cookies te moeten tracken voor advertentiedoeleinden.

Voor de fotograaf

In het AMOLED display zit een gaatje voor de 32 megapixel selfiecamera. Met f/2.0 is deze niet bijzonder lichtsterk, maar presteert hij door de 0.7µm echt prima bij minder licht. De beeldhoek is mooi groot, zodat je er bij selfies ook echt een stuk achtergrond op krijgt.

Het Leica camera-eiland is waar de pret echt begint. Nouja, die begint al een beetje wanneer je de camera opstart en mag kiezen tussen de vivid colors of de meer neutrale manier van beeldverwerking. Overigens kun je dit gemakkelijk tijdens het fotograferen aanpassen.

De primaire camera is een 50 megapixel model met een 23mm beeldhoek. De beeldsensor heeft een lichtgevoeligheid van f/1.8. Dat is aardig gemiddeld voor dit soort camera’s en wordt met name behaald door de 1.0µm pixels. De primaire camera is optisch gestabiliseerd.

Je krijgt op het camera-eiland ook een 10 megapixel telelens. Ook deze is optisch gestabiliseerd en fotografeert op een mooie 75mm. Voor de groothoekcamera krijg je een 12 megapixel beeldsensor met een 15mm lens ervoor. Om tot een hoge lichtgevoeligheid te komen bevat de beeldsensor 1.12µm grote pixels wat een f/2.2 waarde oplevert.

In het camera-eiland zit ook een Dual-LED flitser.

Voor de filmer

De selfiecamera is beperkt tot FullHD resolutie met 30fps wanneer je filmt. Wel heeft deze een mooie, grote beeldhoek.

De camera achterop is in staat om zelfs op 8K resolutie te filmen bij 24fps. 4K kan op maximaal 60 fps terwijl die ook in HDR10+ kan filmen. Zelfs Dolby Vision HDR is in de codec aanwezig. Een mooi stuk luxe. Op FullHD kun je zelfs 1920fps slow-motion opnamen maken.

Let er wel op dat, wanneer je enorme 8K opnamen aan het schieten bent, je deze moet verplaatsen over een USB 2.0 verbinding. Transfers kunnen dus even duren.

Voor de streamers

Met een resolutie van FullHD+ is het display scherp genoeg om jouw favoriete series en films te laten zien. Het display kan HDR10+ content laten zien, net als Dolby Vision content. Mooie diepe zwarttinten en lichtpartijen zijn dus geen enkel probleem. Bovendien kunnen streamers mooi opschalen naar de 21:9 beeldverhouding van het display. Het toestel is voorzien van stereospeakers.

Voor de gamer

Met de Xiaomi 13 haal je een smartphone met de snelste chipset en de snelste GPU van dit moment in huis. Met de Adreno 740 kun je de nieuwste games met maximale framerates spelen. Door de HDR10+ ondersteuning van het AMOLED display zie je al snel jouw tegenstander uit het donker aankomen. Het UFS 4.0 geheugen zorgt ervoor dat games lekker snel laden, al is het UFS 3.1 geheugen van de 128GB uitvoering van dit toestel ook al lekker vlot. De stereospeakers geven keurig richting aan de geluiden van jouw tegenstander. Ondersteuning voor WiFi 6e zorgt ervoor dat je kunt gamen met een lage ping.

Voor de audiofiel

De Xiaomi 13 komt met stereospeakers en is in staat om maximaal 24-bit/192kHz audio weer te geven. Hi-res audio is dus geen enkel probleem. Draadloos stream je helaas niet over high-end codecs. Je moet het doen met Bluetooth 5..3 A2DP en dat is jammer op dit prijspunt. We hadden hier toch wel de ondersteuning voor AAC en appX HD verwacht gezien de chipset dit prima aan kan.

Voor de avonturier

Ga je op trektocht, maakt het eigenlijk niet uit waar je ter wereld bent. Er is ondersteuning voor GPS (L1+L5), GLONASS (G1), BDS (B1I+B1c+B2a), GALILEO (E1+E5a), QZSS (L1+L5) en NavIC (L5) satellieten.

Batterijduur

Voor een vlaggenschip smartphone is de 4.500mAh batterij iets kleiner dan wat andere merken doen. Maar je haalt er nog steeds prima het einde van de dag op. Ook bij intensief gebruik van de smartphone. Met de 67 Watt lader zit deze in 40 minuten ook weer vol. Dus dat is lekker comfy. Wil je jouw USB-C poort sparen tegen slijtage, kun je ook lekker comfy draadloos laden met maximaal 50 Watt. Je tandenborstel opladen vanaf je smartphone kan ook met 10 Watt reversed wireless charging. Leuke luxe.

Conclusie Xiaomi 13

De Xiaomi 13 is over de hele band genomen gewoon een heel sterk vlaggenschip dat buiten de chipset om wel overal ruimte voor ‘meer en beter’ open laat. Dat zien we terug in de andere toestellen in de series die bijvoorbeeld al snel betere camera’s en snellere laadtijden bieden, tegen een meerprijs uiteraard. Kijken we naar de directe concurrentie dan is zijn dat momenteel de OnePlus 11 en de Samsung Galaxy S23. Die zijn beiden net wat goedkoper. De OnePlus heeft dan wel een betere camera, maar mist de luxe van draadloos laden en een waterdichte behuizing. De Samsung Galaxy S23 is redelijk vergelijkbaar, maar komt met een kleinere batterij en een minder interessant camera-eiland dan dat van de Xiaomi 13.

Xiaomi 13 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.