Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Column: Eerste versie Nationaal Reparateursregister online

Is het kapot, dan gooi je het weg. Een hele generatie is met Action gedachte opgegroeid want lang was vervangen goedkoper dan repareren. Nu we allemaal wat minder te besteden hebben en meer om duurzaamheid geven, komt een ideale tool online en wel het Nederlands Nationaal Reparateursregister.

“Ook ik als redacteur weet dat vervangen lang niet altijd nodig is. Toen bij mij thuis de 8 jaar oude LG wasmachine kapot ging, moesten er meteen plannen gemaakt worden voor vervanging. Toen ik de errorcode opzocht, zag ik dat het een pomp probleem was. Vier schroeven later was de kap eraf en zag ik waar de pomp zat. Nog zes schroeven later had ik ook die in de hand. Bij Amazon voor €17 een nieuwe pomp besteld. Meteen even alle slangen losgetrokken en doorgespoeld. Wat een troep na 8 jaar wassen. Drie dagen later was de pomp er en inmiddels zijn we alweer ruim 2 jaar verder op de teller en heeft de LG reparatiedienst me weten te vertellen dat alleen de PCB (printplaat) niet meer te krijgen is omdat de rest van de onderdelen ook in andere wasmachines worden gebruikt. Vandaag de dag nog steeds. Eerder dit jaar ging mijn Bosch stoomoven kapot, zelfde pomp verhaal. Monteur liet me zien hoe ik die in 5 minuten wissel voor een nieuwe. Moet eens in de vijf jaar. Zelf had ik dat voor vier tientjes kunnen regelen.”

Veel apparaten die we in huis hebben zijn zeer goed repareerbaar. Maar steeds meer organisaties spelen in op de consument die zich daar helemaal niet mee bezig houdt. Denk aan het moment dat Apple stopt met firmware updates waardoor hardware in rap tempo onbruikbaar wordt terwijl de hardware nog prima is. Om nieuwkoop te stimuleren. Of nog verschrikkelijker, een wasmachine bij Bosch huren voor €10 per maand met de garantie dat je altijd kunt wassen. Een wasmachine vertoont gemiddeld na 6 jaar pas kuren. Dan heeft Bosch al €720 aan omzet binnen op een machine die waarschijnlijk heel veel minder kost. En hoe zuinig de machine is met stroom, water en wasmiddel, dat maakt de verhuurder van de machine natuurlijk niet uit. Daar verdienen ze niet aan. Repareren ze zelf een kapotte machine? Waarschijnlijk wel, afhankelijk van de omvang van de kosten.

Na alle repaircafe’s in het land waar hobbyisten consumenten helpen met quick fixes, ben ik als redacteur van GadgetGear.nl meer dan blij om te zien dat dit nationale initiatief er is en hoop ik dat de berg ewaste waar we in Nederland aan bijdragen minder hard groeit door dit initiatief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.