Logo GadgetGear.nl
Picture of Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Corsair Katar Elite

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Afwerking
  • Combinatie quickstrike-knippen en Omron-switches

THE BAD

  • Meegeleverde muiskabel
  • Zet zich niet apart van alternatieven

De Corsair Katar Elite een lichte en compacte muis voor snelle hanteerbaarheid. Buiten hoe de muis zou moeten presteren in games is ook gekeken naar de connectiviteit waardoor de muis naast draadloos via Corsair’s eigen Slipstream-connectie en bluetooth, tevens bedraad gebruikt kan worden.

De Katar Elite moet Corsairś ace zijn in een vrij drukke markt. Innovatie in de markt van gamingmuizen vindt vooral plaats op het gebied van specificaties die steeds beter worden. Maar wanneer we op toernooien kijken zien we soms spelers muizen gebruiken die in de buurt van 10 jaar geleden uitgekomen zijn. De concrete specs maken dus minder uit dan veel fabrikanten graag willen roepen. Dit betekent echter niet dat er geen andere verbeteringen mogelijk zijn.

 

Sleutelfeatures

  • Compact formaat: 115,8 * 64,2 * 37,8 mm
  • Lichtgewicht: 69 g
  • Connectie: Slipstream Wireless, bluetooth en bedraad
  • Batterijduur: Tot 110 uur via bluetooth, 60 uur via Slipstream
  • Omron muis-switches
  • Remappen en macro’s via iCUE-software

 

Uitpakken

We vinden naast de muis een USB-kabel (1,8 m) en de Slipstream-ontvanger. De meegeleverde kabel is 1,8 m lang, wat voldoende lang zal zijn voor de meesten. Het is daarnaast ook een wat dunnere kabel dan die Corsair normaal bij producten meelevert. We vinden het echter wat vreemd dat Corsair voor een gamemuis (zeker eentje die 80 euro moet kosten) niet gezorgd heeft voor een meer geschikte kabel. Hetzelfde zagen we toen we de Corsair Sabre RGB bespraken.

Wanneer we bedrade muizen van het merk bekijken zoals de eerder besproken M65 RGB Ultra zien we een goed afgewerkte, lichte, sleeved kabel. De met de Katar Elite meegeleverde USB-kabel zal nooit een dergelijke ervaring bieden. Wellicht dat deze keus budget-ingegeven is, plus de overweging dat de meesten gewoon draadloos zullen spelen hier ook een (begrijpelijke) invloed had. Toch vinden we het niet onredelijk om rond een muis uit dit prijssegment wat extra innovatie te verwachten op dit gebied.

De dongle is overigens geschikt om meerdere compatible apparaten aan te sturen. Waar we op het moment van schrijven twee dongles voor twee Corsair headsets ingeplugd hebben, is Corsair qua invoerapparatuur wél op het niveau van enkele van hun concurrenten.

 

Ontwerp

De Corsair Katar Elite is een muis die gericht is op de mensen die óf kleinere anderen hebben of een voorkeur hebben voor de zogenaamde ‘klauw-grip’. Met 69 g is de muis ook een absolute lichtgewicht waardoor je deze makkelijk tussen je vingers kan bewegen waarbij het beperkte formaat eveneens helpt.

Bij het ontwerp van de muis zijn het beperkte gewicht en formaat natuurlijk uitgangspunt geweest. De Katar heeft dan ook geen rubber/soft-touch afwerking of een al te dikke body meegekregen. De afwerking voelt wel extra glad aan, wat ervoor zorgt dat tijdens het snelle bewegen, je vingertoppen niet al te veel over het materiaal heen schuren. Het is immers niet zo, dat je vingers altijd op dezelfde positie van de muis liggen. Beweeg je een muis meer naar voren, strek je je vingers, ga je naar achteren, dan gaat je hand meer in de klauwstand. Deze gladde afwerking toont overigens wel redelijk snel de nodige vlekken.

Voor de zijkanten is juist gekozen voor een structuur om je duim en wijsvinger meer grip te laten uitoefenen op de muis. Hoe dan ook, voelt de muis prima aan en zeker niet goedkoop, ondanks dat we wel de nodige kraakjes horen wanneer we de muis wat stressen. Niets waar we ons aan storen overigens.

Aan de onderzijde zien we twee flinke PTFE-voetjes aan de voor- en achterzijde en in het midden rond de sensor. We merken dat ten opzichte van andere muizen die we hier hebben liggen, de Katar Elite werkelijk over onze muismat vliegt. Zeker wanneer we even teruggaan naar een andere muis, merken we hoe soepel de gebruikte voeten de Katar laten bewegen.

We zien aan de onderzijde verder de sluitklep voor de ruimte waar je de Slipstreamdongle kan opbergen en een schakelaar waarmee we kunnen switchen tussen Corsair’s eigen Slipstream Wireless-connectie en bluetooth LE (met de stand in het midden schakel je de muis uit). De muis is overigens eveneens te gebruiken in bedrade modus, waarvoor we de USB-C-aansluiting uiteraard aan de voorzijde aantreffen. Bedrade modus betekent overigens ook écht een bedrade modus. Het datasignaal gaat dus echt over de kabel en de muis wordt dus niet alleen maar opgeladen. De slipstreamconnectie zou een latency van minder dan 1 ms hebben, terwijl je met draad uiteraard helemaal geen latency zou moeten hebben. Bluetooth is handig om effe te werken op bijvoorbeeld een ander apparaat, maar voor serieuze fast-pace gaming zouden we zeggen dat de snelheid te traag is.

We speelden wat potjes Doom Eternal om de ervaring met de muis te testen en dat viel niet bepaald tegen. Via slipstream is de muis zeer responsief en met na een kleine wenperiode gooiden we de muis alle richtingen op. Bekabeld is de muis ook prima in het gebruik. Je voelt juist met zo’n lichte muis de kabel wat duidelijker, maar al met al blijft de speelervaring degelijk. Zoals we reeds opmerkten, hadden we echter graag iets beters gezien.

RGB

Zoals op de meeste andere Corsair-muizen is het logo weer van RGB voorzien waarmee je de muis een ander accent kan meegeven via de lichtopties in de iCue-software. Uiteraard is het ook weer mogelijk om de verlichting de synchroniseren met andere Corsair-producten. De verlichting ziet er goed uit, zoals we dat gewend zijn van Corsair. Het hele logo wordt goed verlicht; je herkent niet waar de lichtbron precies zit.

Een wat vervelende eigenschap van de muis vinden we dat wanneer deze niet gekoppeld is via de iCue-software en niet een specifiek profiel meegekregen heeft, deze een lichtpatroon vertoont waarin alle kleuren te zien zijn. Dit is ook het geval wanneer de muis aangeraakt wordt terwijl je computer niet aan staat. Aangezien het even duurt voordat de muis weer in slaapstand gaat, kun je op deze manier dus net voor het slapengaan in een volledig donkere kamer een irritante lichtshow hebben als je per ongeluk de muis bewoog en niet afdekt.

Knoppen

Voor de twee hoofdknoppen heeft Corsair gekozen voor switches van het Japanse Omron. Een keus waar we nooit negatief over zijn geweest de keren dat we deze tegenkwamen. Ook nu weer voelen de kliks perfect aan; degelijk met de juiste feedback. De knoppen hebben een bepaalde curve meegekregen waar je wijs en ringvinger in moeten vallen, maar het is niets te extreem. De kliks blijven responsief aanvoelen, en de knoppen worden geenszins zompig zoals bij sommige recente high-end-muizen wel het geval is. De knoppen hebben dan ook weinig travel; nadat je klikt heb je ook meteen de bodem bereikt van de ruimte die de knop heeft, wat bijdraagt aan het responsieve gevoel.

Extra knoppen vinden we op de muis via de scollwheel en de twee duimknoppen. Over de feel van alle drie hebben we niets te klagen. Uw reviewer is geen fan van glossy-afwerkingen en voelt liever wat structuur op een knop. Tegelijkertijd is het ook niets waar we ons enorm aan ergeren en het zorgt er in ieder geval voor dat na veelvuldig gebruik ze er niet opeens anders uit zien.

Scrollwiel

Het scrollwiel is prima. Het voldoet voor wat het moet doen. De grip is prima. De trappen zijn herkenbaar, voelen prima aan en communiceren 1 op 1 met wat je op het scherm ziet gebeuren (iedere trap is een stap naar beneden in bijvoorbeeld je browser of tekstverwerker en een volgend wapen in een game). We zouden echter graag een alternatief zien voor de vrije stand zoals o.a. Logitech en Razer deze toepassen.

 

Extra specs

Corsair maakt er net als andere fabrikanten een heel ding van dat ze hun eigen sensor verwerkt hebben met spec zus (26K DPI) en zo (650 IPS tracking, tot 50 G acceleratie) en dat de muis een pollingrate heeft van 2000 Hz (mist verbonden via USB, via Slipstream heb je een pollingrate van maximaal 1000 Hz), maar in de praktijk is het niets waarmee je werkelijk het verschil maakt (of überhaupt merkt als je er niet specifiek op let). Muissensoren zijn al jaren top, niemand zet zijn muis op een snelheid die onpraktisch is en ondanks dat de pollingrate een meetbare spec is waarmee een muis een verschil maakt, is het niets waarmee in de praktijk qua gameprestaties een verschil gemaakt wordt (en de meesten merken het effect van een hogere pollingrate niet eens). De aandacht die we eraan besteden is dan ook niets meer dan deze paragraaf.

 

Software

Met de iCue-software kun je de natuurlijk de RGB-verlichting configureren en macro’s aanmaken (niet voor de linker muisknop). Wat overige zaken die je kan configureren betreft het instellen van de stappen voor de DPI-knop en het kalibreren van de muis wat nodig kan zijn om de werking in combinatie met de ondergrond te optimaliseren. Dat optimaliseren werkt best grappig. Het is de bedoeling dat je je muis in rondjes beweegt op een manier die ervoor zorgt dat de meter in de groene zone blijft.

In de instellingen vind je o.a. de configuratie voor het instellen van de polling-rate, de helderheid, slaapinstellingen en of je het batterijpercentage wil zien in de notificatiesectie van Windows. De Katar Elite heeft de ruimte voor enkele profielen die je dus op de muis zelf kan opslaan waardoor het niet nodig is om de iCue-software te runnen om gebruik te maken van een bepaalde set instellingen.

De gebruiksvriendelijkheid van de iCue-software is iets waar we een beetje heen en weer in gaan in ons oordeel. Voor het configureren van een muis hebben we er weinig klachten over en kunnen we er best positief over zijn. Al blijft het irritant dat na iedere update je je PC mag herstarten.

 

Conclusie

Het kleine en lichte profiel komt conform het gekozen concept voor een kleinere muis voor mensen met een klauw-grip goed uit de voeten met de Katar Elite. Ook de keuzes qua afwerking komen logisch over en dragen bij aan de ervaring die we hadden met de nodige potjes in Doom Eternal. Technisch presteert de Katar Elite perfect; lage latency met responsieve en comfortabele knoppen. We hebben het verder over een muis die tevens geweldig presteert op het gebied van de batterijduur terwijl de connectiviteit met buiten Slipstream en bluetooth connectie ook een bedrade modus, zeer goed voor elkaar is.

Bij die bedrade connectie hadden we dan wel weer graag een kabel gezien die beter geschikt is voor gamen. We begrijpen waarom Corsair ervoor kiest dit niet te doen, maar hiermee komen we bij het voornaamste probleem. De Katar Elite kost op het moment van schrijven zo’n 80 euro. We kunnen zeggen dat deze muis dit op zich wel waard is, echter: hetzelfde geldt voor tal van andere muizen, en dit is al jaren het geval. Je wil dat er dan wat noemenswaardige stappen gezet worden. Als dit niet kan op technisch gebied, of qua vormconcept, dan met verfijning op het gebied van details. En juist daar past het oplossen van het probleem dat we hebben met de kabel.

Maar goed, zoals gezegd, is dit slechts een detail. De Katar Elite doet wat het moet doen op een goede manier. Is het daarmee een aanrader? Op zich wel. Maar niet perse boven tal van andere opties, inclusief van hetzelfde merk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.