Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Corsair M65 RGB Ultra – Stevige performer

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Prestaties 'Marksman'-sensor
 • Prettige implementatie hoofdknoppen
 • Stevige bouw
 • Uitgebreide iCUE-software
 • Ergonomie
 • Geschikt voor zowel gamen als regulier gebruik
 • Lichte en flexibele muiskabel

THE BAD

 • Middelste muisknop georiënteerd naar rechts in plaats van werkelijk ónder het muiswiel

Corsair heeft een revisie uitgebracht van haar M65, een favoriet onder liefhebbers van first-person shooters. Hoe verbeter je een muis die al goed presteert volgens een groep mensen met de hoogste eisen? We reviewen de M65 RGB ULTRA.

Sleutelfeatures

 • Gewichtssysteem met drie verwijderbare gewichten bestaande uit twee elementen
 • 8 programmeerbare knoppen
 • Corsair iCUE-software voor configuratie
 • Invoer met kantelbewegingen
 • RGB-verlichting met twee zones
 • 26K DPI, 8000 Hz pollingrate via Corsair Marksman-sensor

 

Uitpakken

De M65 wordt geleverd met drie gewichten bestaande uit twee elementen.

 

Ontwerp en gebruik

De M65 RGB Ultra heeft een aluminium frame met stevige plastic elementen waar je je hand en vingers op legt. Aan de twee zijkanten heeft het plastic een soort zachte afwerking in combinatie met een reliëf patroon, wat de grip en het algemene comfort ten goed komt.

Aan de onderzijde zien we de drie verwijderbare gewichtselementen die per stuk uit twee delen bestaan. Hiermee zou je het zwaartepunt kunnen verplaatsen of het algemene gewicht van de muis kunnen variëren tussen 97 g zonder extra gewichten en 115 g met alle gewichten.

18 Gram lijkt weinig, maar we moeten zeggen dat het toch invloed heeft op de ervaring. Voor aan casual gebruiker zal het niet veel uitmaken, maar tijdens de testperiode maakte het tijdens de potjes Doom Eternal toch een merkbaar verschil hoe we de muis configureerden. Zeker aan de voorzijde en met kantelbewegingen.

De bouw van de M65 RGB Ultra is gewoonweg top. Niet alleen voelt deze goed aan, je hebt echt het idee dat de muis tegen een stootje kan. Hiermee onderscheidt de M65 is wel duidelijk van de Sabre RGB Pro die we enige dagen geleden testten. Die is samen met flink wat andere opties van het idee dat gamemuizen vooral erg licht moeten zijn, waardoor ze veel minder stevig aanvoelen.

Bewegen; kabel en glijpads

Corsair past op de M65 RGB Ultra de zogenaamde ‘drag reducing paracord cable’ toe. Een flexibele kabel met een zachte sleeve die wat losjes om de kabel zit waardoor de flexibiliteit in tact blijft. Een ideale manier om een muiskabel toe te passen. Het glijdt makkelijk langs objecten, oefent geen druk uit op je muis en ziet er ook prima uit.

De glijpads van de M65 RGB Ultra kunnen we alleen maar tevreden over zijn.  De muis glijdt soepel over onze mat op een voorspelbare manier, zowel voor snelle als trage bewegingen.

Knoppen

De feel van de knoppen hebben we niets over te klagen. De twee hoofdtoetsen zijn voorzien van optische Omron-switches en Corsairs eigen Quickstrike technologie. Het levert een stille en responsieve ervaring met een fijne feedback op. De drie duimknoppen en twee DPI-knoppen zijn glossy afgewerkt, waar uw reviewer in de regel geen fan van is. Door de algemene feel  en duidelijke feedback kunnen we er echter mee leven. Al is het wel een beetje jammer dat deze vijf knoppen meer geluid maken.

De derde duimknop is de zgn., ‘sniperknop’. Hiermee wordt (in de standaard instelling) de gevoeligheid verlaagd, zodat je bijvoorbeeld in first-person shooters met grotere precisie iemand kan raken. Je merkt aan deze knop dat het kantelpunt aan de achterzijde zit. Alle acht knoppen zijn programmeerbaar. Zo is het idee van een sniperknop misschien leuk, maar je kan dit ook opvangen door even de DPI te verlagen met de DPI-knoppen, en aan de sniperknop je favoriete wapen te koppelen, of er een multitaskknop van te maken. Hetzelfde geldt voor de DPI-knoppen. De meeste mensen variëren de DPI niet nadat ze hun sweet spot gevonden hebben. Koppel het aan het openen van een nieuw browservenster, je favoriete nieuwssite, messenger, etc.

Scrollwiel

Het scrollwiel zijn we op zich tevreden over. Het scrollen gaat lekker en de afwerking voelt goed aan. Een detail is dat het klikken van de middelste muisknop achter het scrollwiel naar rechts is georiënteerd. Dit probleem hadden we ook bij de Sabre RGB Pro. Echter leek het daar echt alsof het een zijwaartse klik was, waar met de M65 je aardig wat kracht vanaf de zijkant moet zetten om een invoer te geven. Hiermee komt de middelste knop dus meer over als iets dat je gewoon via het midden ingeeft ondanks dat verre van perfect is. Het is uiteindelijk een klein punt van irritatie, maar we kunnen ermee leven.

Sensor, DPI, Pollingrate

Corsair past in de M65 RGB Ultra de Marksman sensor toe. Dit is een sensor met een DPI van 26K DPI en een pollingrate van 8000 Hz.

Ons inziens is de enorm hoge pollingrate net als de hoge DPI niet boeiend. Want nog altijd stellen we dat een hogere polling rate weliswaar een meetbare spec is, en in theorie voordelen zou kunnen bieden op het gebied van inputlag en een soepeler muiservaring, maar in de praktijk weinig (geen) meerwaarde biedt. Je ziet het eigenlijk alleen maar terug in je processorgebruik. En we durven ook wel zo ver te gaan dat iedereen die stelt dat deze een voordeel haalt uit hogere polling rates te maken heeft met een placebo-effect.

Misschien dat het argument aangevoerd zou kunnen worden dat competitieve gamers het wel merken, maar deze zien we ook vaak zat juist met oudere muizen op toernooien. Hoe dan ook, de Marksman-sensor presteert gewoon goed, zowel voor algemeen kantoorwerk als intense gamesessies in Doom Eternal; we hebben er niets over te klagen gehad. De muisinput verloopt nauwkeurig en voorspelbaar, ook op de meest uitdagende momenten.

Invoer door kantelen

De M65 RGB Ultra kan via kantel-gebaren ook een invoer geven. Naar ons idee niet iets dat je perse tijdens snelle gameplay gebruikt, waar het handiger is om gewoon een toets te gebruiken. Ben je wat minder bekend met je toetsenbord, dan kan het alsnog makkelijk zijn. Wij gebruikten het echter het meeste tijdens wat tragere games, in ons specifieke geval een RTS, waarbij we de noodzaak om alsnog een toetsenbord nodig te hebben, minimaliseerden. Pure luiheids-implementatie, waarbij we niet rechtop hoefden te gaan zitten om even een juiste toets in te drukken om alle troepen te selecteren en de staat van onze strijd te checken.

Ergonomie

De M65 is een bolvormige muis die een meer natuurlijke houding van je hand volgt. De muis is echter ook wat kleiner gehouden, om de wensen te volgen die gamers vaak hebben voor een compacte muis. In totaal hebben we de M65 RGB Ultra ervaren als een prettige muis in gebruik. Voor uw reviewer paste de muis eigenlijk precies voor de wensen die deze had tijdens het gamen. Voor normaal werk zou een wat grotere muis meer richting het ideale gaan omdat deze je handen meer ‘opvult’ en toelaat dat je ook groter handen op de muis kan laten rusten. Het focuspunt van de M65 is echter gamers. En die hebben in veel gevallen de voorkeur om hun handen niet op de muis te laten rusten zodat deze sneller kunnen bewegen.

Dit gezegd hebbende hebben we prima met de M65 kunnen werken de afgelopen week, dus ook voor niet-game-gebruik. We denken dat mensen met iets kleiner handen zelfs voordeel zullen halen uit het compactere ontwerp.

RGB-verlichting

De RGB-verlichting komt op twee plekken terug; in het muiswiel en aan de achterzijde in het Corsair-logo. In het laatste geval wordt via een opening aan de onderzijde het licht ook op de ondergrond geprojecteerd. Beiden zijden vormen een aparte zone en kunnen dus los ingesteld worden in de iCUE-software. De kwaliteit van de verlichting hebben we verder niets over te klagen. Voor alle duidelijkheid; de middelste verlichting tussen de twee DPI-knoppen, op de afbeeldingen in het groen afgebeeld, geeft de DPI-standen aan. Ook deze is aan te passen in iCUE, maar niet met de typische RGB-effecten.

 

Software

De iCue-software biedt de nodige opties om je muis te configureren. We hebben het over de RGB-verlichting, de gevoeligheid instellen voor de verschillende DPI-standen en het re-mappen van knoppen. Verder zijn er nog specifieke instellingen voor het muisgedrag die gaan over de zaken als slaapmodus, polling rate en batterijnotificaties in de notificatie-omgeving (van Windows). Ook is er een kalibratiemenu.

De opties die de RGB-verlichting biedt zijn niets wat we elders niet gezien hebben. We kunnen echter weinig bedenken dat we missen aan de aanwezige opties.

Een combinatie van al deze zaken is te bewaren in verschillende profielen waarvan één op de muis zelf op te slaan is. Naast de verschillende configuratieopties biedt de iCue-software ook een overzicht van de ondersteunde apparaten en een zogenaamd ‘dashboard’ waarin je een overzicht hebt van verschillende sensor-info die uitleesbaar zijn.

De M65 RGB Ultra beschikt zoals eerder genoemd ook over de optie om kantel-gebaren te maken waar een toets aan gekoppeld kan worden, denk bijvoorbeeld aan de toets om een wapen te herladen in een game. De gevoeligheid hiervan is specifiek in te stellen per kantelrichting.

De manier waarop iCue je alles laat instellen vergt dat je er weliswaar even voor moet gaan zitten en echt de tutorials volgt. Maar als je het uiteindelijk door hebt werkt het prima. Check de screenshots voor een indruk.

Sabre RBG Pro Wireless, M65 RBG Ultra en HS80

 

Conclusie

We zijn zeer tevreden over de Corsair M65 RGB Ultra. We waarderen de stevige bouw en de knoppen met een degelijke feedback, waarbij de twee hoofdknoppen lekker stil zijn. In combinatie met de marksman sensor komt de muis tot een responsieve en voorspelbare ervaring. Qua ergonomie is gekozen voor een bolvorming ontwerp, die naar de voorkeur van veel gamers compact gehouden is. Ook in onze praktijktests kwam terug dat dit ontwerp prima tot zijn recht komt.

Voor regulier/kantoor gebruik zal de muis voor veel mensen wellicht iets te klein zijn. Desondanks denken we dat ook voor regulier gebruik mensen aan de M65 een prima muis hebben. Wij hebben in ieder geval zonder problemen de muis meer dan een week als primaire muis gebruikt.

De RGB-verlichting is naar volle wens in te stellen (of uit te schakelen) via de iCUE-software. Dit geldt tevens voor de DPI-instellingen en het re-mappen van knoppen. Het feit dat er meerdere extra knoppen zijn waar je favoriete applicaties of toetsen (-combinaties) aan te koppelen zijn, is iets dat ten goede kan komen aan zowel gameprestaties als productiviteit en algemeen comfort.

De adviesprijs van 70 euro is niet laag. We denken echter dat Corsair met de M65 RGB Ultra een solide performer heeft neergezet die makkelijk mee kan met concurrerende opties in deze prijsklasse.

Corsair M65 RGB Ultra Gaming Muis kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.