Logo GadgetGear.nl
Picture of Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Corsair Sabre RGB Pro Wireless – Lichtgewicht voor zwaar gamewerk

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

 • Laag gewicht
 • Draadloze eigenschappen
 • Bluetooth, slipstream en bedraad bruikbaar
 • Drie profielen
 • iCUE-software

THE BAD

 • Als algemene muis niet geweldig
 • Rammeltje hoofdknoppen
 • Zompige feel DPI-knop en muisknoppen

Recent kwam de draadloze variant van de Corsair Sabre RGB Pro uit. Deze zou ondanks het ingebouwde construct om een draadloze werking mogelijk te maken nauwelijks zwaarder zijn en met Corsair’s draadloze ‘slipstream’-technologie een compromisloze ervaring bieden. Uiteraard waren wij benieuwd en grepen we de kans aan de Sabre RGB Pro Wireless te testen.

 

De Sabre RGB Pro Wireless is een muis conform een specifiek concept. Uiteraard is het een gamingmuis en is de formfactor dus ook daarop ingesteld. Het gewicht, de toegepaste sensor, knopimplementatie, mogelijkheid om profielen te switchen, het is allemaal gericht op gameprestaties. De muis draagt ook het ‘Corsair Champion Series’ label, wat betekent dat deze ontworpen voor en getest is door e-sporters.

 

Sleutelfeatures

 • Marksman sensor met max gevoeligheid van 26.000 DPI
 • Gevoeligheid variëren via DPI-schakelknop
 • Drie verschillende profielen op te slaan en tussen te switchen via een profielschakelknop
 • Quickstrike-knoppen voor snellere kliks
 • Draadloze ‘Slipstream’-technologie
 • Ondersteuning voor bluetooth
 • iCue-software voor configuratie gevoeligheid, knopprofielen en RGB-opties

 

Uitpakken

De Sabre RGB Pro Wireless wordt geleverd met een USB Type-C naar Type A-kabel, een ontvanger en uiteraard de muis zelf.

Volgens de opgave en afbeeldingen op de site van Corsair zouden we de zgn. ‘drag-reducing paracord’ krijgen als USB-kabel. Dit is hoe dan ook een sleeved kabel gezien de afbeeldingen; over de flexibiliteit en of deze net zo flexibel is als de kabel van de bedrade versie van de Sabre RGB Pro kunnen we niets zeggen. Hoe dan ook: wij kregen bij ons review-exemplaar helaas een reguliere rubberen Corsair USB-kabel. Door de stijfheid en stroeve afwerking niet een kabel die je wil gebruiken om de Sabre bedraad te gebruiken, wanneer deze bijvoorbeeld leeg is.

Update: Na contact met de Corsair-support (als privé-consument, zonder vermelding van GadgetGear), hebben we de juiste kabel opgestuurd gekregen vanuit Corsair. De kabel is niet zo flexibel als die we als vaste optie aan de M65 RGB Ultra hadden zitten. Echter is deze wel sleeved en daarmee minder stroef wanneer deze langs zaken glijdt. Geen enorme verbetering dus, maar een betere ervaring desalniettemin.

Ontwerp en ervaring

Bouw

Voor de bouw is gebruik gemaakt van mat plastic. Naar ons idee voelt het allemaal prima aan. Uiteraard hebben we het over een muis die licht moet zijn (79 g), dus enorm stevig plastic kon niet gebruikt worden. Het materiaal geeft echter niets mee naar redelijkheid wanneer we wat kracht zetten, hoewel we wel wat kraakjes horen. Een softe afwerking ten behoeve van bijvoorbeeld meer grip, ontbreekt. Echter wegen deze afwerkingen uiteraard ook wat.

Met wat glossy plastic is geprobeerd wat extra design-elementen in te brengen. Het toont vingerafdrukken, maakt dat de muis naar ons idee er wat minder degelijk uit ziet en voelt naar het idee van uw reviewer gewoon niet zo prettig aan. Wel is het zo dat in bepaalde gevallen het extra grip biedt voor je ringvinger bij het optillen van de muis. Echter moet je vinger dan niet te glad zijn (als het geval zal zijn wanneer je van een wat kouder klimaat houdt zoals uw reviewer).

Aan de onderzijde zien we de glijpads, een klepje waarachter de slipstream-sensor bewaard kan worden en switch waarmee gevarieerd kan worden tussen een modus voor bluetooth en de slipstream-verbinding en het uitschakelen. We vinden verder een knop voor het switchen tussen de opgeslagen profielen.

Ergonomie

De Sabre RGB Pro Wireless volgt qua vorm een redelijk traditionele muis-layout waarbij de hoofdknoppen geoptimaliseerd zijn voor gaming door een wat ingedeukte vorm. Door het lange profiel zal de muis voor veel mensen wat groter over komen, waar tegenwoordig veel game-muizen juist wat kleiner zijn. Door de dimensies rust je hand in een wat uitgestrekte vorm ten opzichte van de wat bollere muizen die we gewend zijn.

Het was even wennen, maar na een paar dagen een paar uur gebruik zowel in games als voor regulier werk, hadden we aan de Sabre een prima aanvoelende muis. Heb je echter wat kleinere handen en ben je niet van de zgn. ‘claw grip’, dan valt aan te raden de muis vooraf eens vast te houden, mocht je hem overwegen. Maar goed, eigenlijk geldt dit voor iedere muis wel. Het is verder niet zo dat de Sabre RGB Pro een heel speciaal of controversieel ontwerp heeft. We verwachten dat de meesten eraan kunnen wennen.

Hoofdknoppen

De Quickstrike-knoppen zijn ontworpen om een korte travel te hebben en geen ruimte tussen de knoppen en de Omron-switches. We hebben inderdaad niets te klagen over de feel van de hoofdknoppen, maar dat ze bijzonder responsief of verhoogd consistent zouden zijn, wat ze volgens Corsair het geval is, kwam niet terug in de ervaring. Corsair geeft aan dat er voorgespannen veren toegepast zijn voor een snel/direct gedrag. Ondanks dat het geheel van de twee hoofdknoppen prima aanvoelt, naar volle tevredenheid, is het niets dat perse de norm ten opzichte van andere muizen ontstijgt in deze klasse (of voor een flink deel daaronder).

Iets waarmee Corsair de knoppen degelijker had kunnen uitvoeren, was door een rammel weg te nemen. Je kan (zoals bij de meeste andere muizen) de knoppen namelijk iets optillen, wat betekent dat het bovenliggende plastic zelf niet onder spanning staat. Ben je iemand die ‘tikt’ op de knoppen en ze dus snel indrukt en de vingers vervolgens niet op de knoppen laat rusten, hoor je een soort rammel. Zoals gezegd, is dit iets dat de meeste muizen hebben. Maar aangezien we het hier hebben over een muis met een adviesprijs van 100 euro, letten we op details.

Duimknoppen

De feel van de overige knoppen zijn we een stuk minder positief over. De feedback van de duimtoetsen is redelijk, maar ze voelen bij het indrukken zompig en goedkoop aan. Vreemd genoeg vond Corsair het kennelijk niet waard om voor deze toetsen eveneens iets met een korte travel toe te passen. In het marketingmateriaal wordt dan ook niets gezegd over de duimtoetsen. Het scharnier zit voelbaar aan de onderzijde van de knoppen. Op zichzelf geen probleem, maar in deze prijsklasse verwachten we een andere ervaring.

DPI-schakelknop, profielknop en muiswiel

Ook de toets bovenop, waarmee de gevoeligheidsprofielen te switchen zijn (DPI-schakelknop), voelt op dezelfde manier matig aan. Aardig detail is overigens de verkleurende led in de knop die het actieve profiel aangeeft.

De middelste knop, oftewel de knop-functie van het muiswiel is naar rechts georiënteerd. Dit betekent dat wanneer je deze naar rechts duwt of gewoon indrukt, je dezelfde invoer ingeeft. Is dit expres en een feature voor snellere gameplay of gewoon een goedkope implementatie? We kunnen er alleen over zeggen dat we er in de praktijk in ieder geval niet sneller mee waren. Verder heeft de M65 RGB Ultra die we nog in de test hebben zitten, hetzelfde. Echter, door de strakke plaatsing van het muiswiel moet daar veel meer kracht gezet worden vanaf de zijkant om een klik in te geven. Dit dat het klikken vanaf de (linker-) zijkant gewoon geen feature is.

De feedback van de middelste knop en de scroll-functie van het muiswiel hebben we niets over te klagen en voelt gewoon prima aan.

Sensor, DPI, polling rate

Corsair paste de Marksman-sensor toe, waarmee ze de gevoeligheid naar een dikke 26.000 DPI tillen. Leuke spec, maar we hebben het over een niveau van precisie waarvoor wij geen praktisch nut kunnen bedenken. Via de slipstream-connectie kan een polling rate (hoeveel keer per seconde een muis de positie doorgeeft aan je PC) van 2000 Hz gerealiseerd worden. Dit is een slag minder dan de 8000 Hz die met de bedrade variant gehaald wordt. Ons inziens is de enorm hoge pollingrate net als de hoge DPI niet boeiend. Want nog altijd stellen we dat een hogere polling rate weliswaar een meetbare spec is, en in theorie voordelen zou kunnen bieden op het gebied van inputlag en een soepeler muiservaring, maar in de praktijk weinig (geen) meerwaarde biedt. Je ziet het eigenlijk alleen maar terug in je processorgebruik. En we durven ook wel zo ver te gaan dat iedereen die stelt dat deze een voordeel haalt uit hogere polling rates te maken heeft met een placebo-effect.

Hoe dan ook, de Marksman-sensor presteert gewoon goed, zowel voor algemeen werk als intense gamesessies in Doom Eternal; we hebben er niets over te klagen gehad.

 

Connectie

Het verbinden van de Sabre RGB Pro Wireless verliep zonder enige probleem. Zowel via bluetooth als via de Slipstream-connector hadden we geen noemenswaardige problemen. Het switchen tussen de twee gaat eveneens moeiteloos. Wil je de muis kunnen configureren via de iCue-software, is het wel nodig om de Slipstream-connectie te gebruiken.

Wanneer we de beiden connecties gebruiken, merken we dat de responsiviteit merkbaar minder is via bluetooth. Ga je dus daadwerkelijk gamen met de Sabre RGB Pro, dan valt aan te raden dat de dongle gewoon gebruikt wordt.

 

Batterijduur

Qua batterijduur zou de Sabre RGB Pro Wireless volgens opgaaf via bluetooth tot 90 uur mee moeten gaan (zonder verlichting). Maak je gebruik van de Slipstream-verbinding, dan moet je het doen met 60 uur.

Wanneer je de Sabre een tijdje laat staan gaat de muis al snel in slaapstand. Beweeg je de muis een beetje, dan wordt deze weer actief. We hebben niets te klagen over hoe dit werkt.

 

Corsair iCUE-software

De iCue-software biedt de nodige opties om je muis te configureren. We hebben het over de RGB-verlichting, specifiek de gevoeligheid instellen voor de verschillende DPI-stappen en het re-mappen van knoppen. Verder zijn er nog specifieke instellingen voor het muisgedrag die gaan over de zaken als slaapmodus, polling rate en batterijnotificaties in de notificatie-omgeving (van Windows).

De opties die de RGB-verlichting biedt zijn niets wat we elders niet gezien hebben. We kunnen echter weinig bedenken dat we missen aan de aanwezige opties.

Een combinatie van al deze zaken is te bewaren in drie verschillende profielen. Naast de verschillende configuratieopties biedt de iCue-software ook een overzicht van de ondersteunde apparaten en een zogenaamd ‘dashboard’ waarin je een overzicht hebt van verschillende sensor-info die uitleesbaar zijn. Check de screenshots voor een indruk. 

De manier waarop iCue je alles laat instellen vergt dat je er weliswaar even voor moet gaan zitten, maar als je het uiteindelijk door hebt werkt het prima.

Sabre RBG Pro Wireless, M65 RBG Ultra en HS80

 

Conclusie

De focuspunten van de Corsair Sabre RBG Pro Wireless zijn met een laag gewicht, goede sensor, RBG-verlichting en indrukwekkende draadloze eigenschappen prima voor elkaar. Ook op het gebied van de standaard muiseigenschappen scoort de muis een voldoende. We denken dan aan de algemene kwaliteit van de glijpads, de batterijduur en de feel van de twee hoofdknoppen en duimknoppen. Hetzelfde geldt voor de bouw en de kwaliteit van de sensor. We denken dat de Sabre hiermee voor mensen die gamen als primaire bezigheid hebben een prima optie is en een aanrader als de form-factor je bevalt.

Voor mensen die gamen níet als primaire bezigheid hebben ligt het wat anders. ‘Een voldoende’ voor de standaardeigenschappen, is dat genoeg voor een muis met een adviesprijs van 100 euro? Waarschijnlijk niet. We hebben het als kritische punten dan over het rammeltje onder de hoofdknoppen, de zompige feel van de overige knoppen en de bouw van de body. Ook dat er geen afwerking is die een betere grip-ervaring biedt is een nadeel. Het heeft weliswaar in ieder geval deels te maken met het realiseren van een lichte ervaring, maar dat neemt niet weg dat het nadelen zijn voor een algemene muiservaring.

Kortom, de mensen die een muis zoeken waarmee zowel gegamed als algemeen werk verricht wordt, zouden misschien moeten nadenken over of de Sabre RGB Pro Wireless wat voor ze is.

Desondanks moeten we Corsair gewoon de credits geven voor het feit dat ze focuspunten hebben weten in te vullen op een manier die weinig concurrentie kent. Hiermee biedt de muis een goede game-ervaring waarmee je je mannetje kunt staan in je favoriete game….Mits je de skills hebt natuurlijk.

 

Corsair Sabre RGB Pro Wireless kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.