Apple Pay Logo
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Rechtszaak tegen Apple geeft inzicht in Apple Pay kostenstructuur

In Amerika heeft Affinity Credit Union een rechtszaak tegen Apple gestart. Het doel is om de kosten van Apple Pay te verlagen. Waar andere smartphonebouwers het toestaan voor banken om gratis gebruik te maken van NFC voor payments, zou Apple dat blokkeren waardoor de kosten voor ondernemers en uiteindelijk consumenten stijgen.

Per transactie met een creditcard via Apple Pay, zou Apple 0,15% van het bedrag claimen. Per gewone betaalpas zou dan 0,05% per transactie zijn. Gewone betaalpassen worden in de VS en veel andere markten nauwelijks gebruikt. In 2019 ontving Apple 1 miljard dollar aan transactiekosten. In 2023 verwacht Affinity Credit Union dat dit bedrag oploopt tot 3 miljard.

De reden dat Apple deze transactiekosten ontvangt is enkel om via Apple Pay toegang te geven tot NFC terwijl Google Pay en Samsung Pay geen kosten voor toegang rekenen. Doordat Apple de NFC hardware compleet afschermt, hebben uitgevers van betaalkaarten geen andere keuze dan Apple deze afdrachten te geven.

Uiteindelijk komen de transactiekosten van Apple niet alleen bij de Apple gebruiker te liggen. De ondernemer waar je afrekent kan moeilijk onderscheid maken tussen betalingsmethoden en zal daarom de transactie gebruiken in de samenstelling van de totale prijs van zijn of haar producten en diensten. Daarmee betalen alle afnemers voor de kosten die Apple rekent. Indirect betalen Android gebruikers dus mee.

Apple ligt al langer wereldwijd onder vuur om de verschillende vormen van ‘Apple Taks’ die worden geint. Zo moeten non-USB-C laadkabels voldoen aan Apple’s MFI programma. Moeten appmakers hoge percentages afrekenen voor het plaatsen van hun apps in de App Store en rekent Apple hoge transactiekosten over in-app aankopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.