Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Logitech MX Keys Combo for Business

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Te verbinden met al je devices
  • Mooi, strak ontwerp
  • Zeer stevig
  • Beveiligde draadloze verbinding

THE BAD

  • Scrollwiel van de muis mist iets aan precisie
  • Toetsenbord kan alleen vlak worden gebruikt

Met Logi Bolt introduceert Logitech een compleet nieuwe draadloze verbinding met verhoogde beveiliging.  Zo kunnen bedrijven voorkomen dat gevoelige data wordt afgetapt van draadloze toetsenborden. Wij moeten de nieuwe, draadloze standaard testen met de Logitech MX Keys Combo for Business.

Multi-device

Beide apparaten zijn multi-device. In eerste instantie zijn ze gekoppeld aan de Bolt dongle die ook in de doos aanwezig is. Maar ze verstaan ook Bluetooth. Met weinig moeite schakel je tussen koppelingen. Dus het ene moment ben je in Word aan het tikken op jouw computer, het andere moment tik je op jouw smartphone een berichtje in WhatsApp. Sterker nog, met deze set koppel ik mijn Oppo Find X3 in desktop modus aan een display en ik kan gewoon werken. Het enige dat ik eigenlijk mis in deze set is een sleeve om het toetsenbord en de muis met me mee te kunnen nemen. In het gemiddelde hotelkamertje staat immers toch altijd wel een TV die als monitor kan worden gebruikt.

Unboxing

Dat het een zakelijk product betreft zien we meteen terug in de verpakking ven de Logitech MX Keys Combo for Business. Een mooie, strakke, bruinkartonnen doos met nette bedrukking. Hoewel we nog wel plastic tapes op de doos zien zitten, is aan de binnenkant duidelijk ook al gewerkt aan het minimaliseren van plastics. Hier worden we vrolijk van.

Maar het gaat natuurlijk echt om wat in de doos zit. Daar vinden we de MX Master 3 muis in combinatie met het MX Keys keyboard dat met de MX Palm Rest komt. Beide apparaten worden opgeladen via USB-C. Logitech gaat er vanuit dat je al zat van die kabels hebt en dat snappen we wel. Dus die zitten er niet in. Zoals boven al benoemd, ik mis eigenlijk een sleeve om deze mooie, slanke producten mee te kunnen nemen in mijn tas.

De Logitech MX Master 3 muis

Dit betreft ogenschijnlijk dezelfde muis die Albert Zeeman onlangs heeft getest als de Logitech MX Master 3 for Mac. Het is een comfortabele muis die echt rekening houdt met de stand van de pols, maar ook een extra vleugel geeft waarop de duim rust. Hierdoor sleept jouw duim minder over jouw muismat of bureaublad. Is dat normaal een drama? Nee, maar dit is wel plezieriger.

Zowel tussen de twee muisknoppen als boven de duim is een scrollwiel geplaatst. Dit helpt je bijvoorbeeld om sneller door lange Excel sheets te navigeren. Het verticale scrollwiel werkt echt prima op lange websites en lange documenten. Scroll je rustig, dan heb je een clickscroll. Graai je heel snel aan het wieltje, gaat het vrij bewegen. Dit noemen ze bij Logitech MagSpeed. Dit is voor kantoorwerk heel fijn. Wil je op kantoor even een potje CoD spelen met jouw collega’s, dan ontbreekt het bij het scrollwiel wel echt aan precisie. Hij is echt niet gemaakt voor gaming.

Bij het scrollwiel vinden we ook twee knoppen om voorwaarts en terugwaarts te navigeren. Bijvoorbeeld door websites. Bij mij echt een veelgebruikte optie.

Bijzonder is de bewegingsknop die onder de duim verstopt zit. Die is meer gericht op touchscreen apparaten. Daarmee kun je dan gebaren uitvoeren op het display, net als swipes. Alleen multitouch gebaren zijn niet te emuleren met deze knop.

Het Logitech MX Keys keyboard

De MX Keys lijkt vrijwel overeen te komen met de Logitech MX Keys for Mac die Albert Zeeman eveneens eerder dit jaar heeft getest. Het toetsenbord is mooi slank. De toetsen zijn allemaal hol om de vingers te sturen. Het is wel even wennen dat de keys wat verder uit elkaar zitten dan bij andere toetsenborden die ik recentelijk heb getest. Door deze grotere travel, merkte ik dat ik echt een paar dagen nodig had om minder tikfouten te maken. De toetsen zijn verlicht en de verlichting kent een standby stand.

De basis voor het toetsenbord is mooi solide. Je hebt echt het gevoel dat je een kwaliteitsinstrument op jouw bureau hebt liggen. Wanneer ik het keyboard oppak en probeer te buigen, is het behoorlijk rigide voor zo’n dun apparaat. Vakmanschap dus. Wat ik wel mis zijn voetjes om hem iets schuiner te zetten. Dit wordt nu opgevangen met de polssteun, maar zou een welkome optie zijn geweest.

Wat ook erg goed is, is dat Logitech zich op zowel Windows als Android, macOS en iOS richt met het toetsenbord. De layout is zo gemaakt dat voor alle platformen, alle belangrijke knoppen aanwezig zijn. Macro’s en mediakeys ontbreken echter weer. Die mediakeys zijn wel weer via de FN onder de F-toetsen geplaatst. Zo kun je toch even jouw muziek aanpassen tijdens het werken.

De MX Palm Rest

Met de MX Palm Rest is de set mooi compleet. Met het dunne toetsenbord heb je nauwelijks verhoging nodig. Het zal je dan ook niet verbazen dat de MX Palm Rest slechts enkele millimeters dik is. Bovendien kan het zachte bedje plezieriger aanvoelen dan een hele dag tikken op een koud en hard bureaublad. Hij wiebelt wel flink en je moet er even aan denken dat je hem een centimeter van jouw toetsenbord af legt voor optimale ondersteuning.

Conclusie Logitech MX Keys Combo for Business

Voor op kantoor is de Logitech MX Keys Combo for Business gewoon een heel mooi, strak setje accessoires van Logitech. Het ziet er goed uit, voelt goed aan, is mooi compleet en veilig. De ondersteuning voor meerdere platformen is geweldig goed ingebakken. Dit neemt niet weg dat we bij het scrollwiel graag wat meer precisie zouden zien, zodat je er ook een keer een spelletje mee kunt spelen. Bij het toetsenbord is het vooral het gemis aan voetjes om hem iets te verhogen… maar dat zijn dan ook wel alle zeurpunten die we kunnen bedenken voor een heerlijk setje om mee te werken. Verder is het ideaal dat beiden snel op te laden zijn via USB-C.

Logitech MX Keys Combo kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.