Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: Logitech MX Keys voor Mac; het ultieme Mac toetsenbord?

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

 • Materialen 100% Mac like
 • Volledige toetsen layout
 • Lekkere toetsaanslag
 • Slimme toetsen verlichting
 • Extra knoppen voor apps
 • Koppelbaar met 3 systemen

THE BAD

 • gewicht ?

Logitech heeft met de MX Master een ultiem muis en toetsenbord. Dit draadloze en verlichte toetsenbord moet tikken verheffen tot een ultieme ervaring. Wij willen dat graag ervaren.

Als je beweert betere producten voor de Mac te maken dan Apple zelf, dan moet je van goede huize komen. Logitech heeft al decennia ervaring met het maken van accessoires voor Macs, Windows en tablets.

Design

Het eerst wat opvalt als je de MX Keys oppakt, is het gewicht. Dit is een bonk aluminium waar je U tegen zegt. De degelijkheid straalt direct van het toetsenbord af. De materialen sluiten naadloos aan bij de moderne Macs. Of het nu zilver of space grijs is; het toetsenbord oogt 100% passend bij onze MacBook Pro 2019. Als je weet hoe beperkt de toetsbeweging is van deze generatie MacBooks en de mogelijke problemen met het toetsenbord, dan is het een verademing om te werken hoe lekker dit MX toetsenbord tikt en waarschijnlijk de MacBook Pro zal overleven.

Gebruik

De firmware van de ‘voor Mac’ editie is geoptimaliseerd voor gebruik met MacOs. Maar ook iOs; Windows en Chromebooks werken prima met dit toetsenbord. De drie schakelaars kan je programmeren voor verschillende computers. Het toetsenbord is natuurlijk draadloos. Een deel van het gewicht van 810 gram. Net als de MX master 3 muis, kunnen we dit toetsenbord zonder USB zender direct via bluetooth koppelen. Lekker als dingen werken zoals ze gepromoot worden. Het toetsenbord is verlicht. De mate waarin de verlichting oplicht is instelbaar. Zodra het niet beroerd wordt voor een tijdje, gaat het automatisch uit. Natuurlijk gaat het ook weer aan zodra je handen in de buurt komen. Yep, je hoeft niet eerst te tikken. Gewoon de handen boven het toetsenbord en als magie lichten de toetsen op. Zo bespaart het toetsenbord ook deels de accu. Deze accu iOS goed voor 10 dagen intensief gebruik. Zonder verlichting en bij normaal gebruik, zou de acculading voldoende moeten zijn voor bijna een half jaar gebruik. Zoveel tijd hebben we niet voor deze review en we geloven de specs dan maar.

Logitech heeft nergens op bespaard en gelukkig laadt het toetsenbord op met een USB-C kabel. In de doos zit ook een adapter om hem op USB-A aansluitingen aan te sluiten voor laden. Als bonus zit er ook nog een armsteun in de doos. Het geheel is een kanootje om uit te pakken. Tot in de puntjes verzorgd. Ook de USB zender/ontvanger is niet vergeten.

Naast de lekkere toetsaanslag is het ook belangrijk te vermelden dat werkelijk alle toetsen die je wilt ook op het toetsenbord zitten. Wanneer je switch naar een ander besturingssysteem dan MacOs, dan blijft de bediening logisch. Als bonus zitten er ook nog eens toetsen voor de rekenmachine app en schermafdrukken zoals we dat op een Mac met toetsencombinaties gewend zijn. Het geheel is dus kwaliteit en compleet.

Conclusie

De MX Keys voor Mac is het lekkerste, het meest complete en meet volledige toetsenbord wat we tot op heden getest hebben. Voor mobiele creatieven is het gewicht wat veel voor in de rugzak, maar de robuustheid zal heel wat verhuizingen overleven. De verlichting van de toetsen en goede accu, maken dit toetsenbord een droom om mee te werken.

Eén reactie

 1. Ik heb dit toetsenbord ook, en ik ben er heel er tevrede mee. Maar toch ben ik het niet eens met de review. Jullie zeggen: “De MX Keys voor Mac is het lekkerste, het meest complete en meet volledige toetsenbord”

  Maar hoezo is het compleet dan? Het is toch qua compleetheid gewoon een heel normaal toetsenbord? Er zijn geen macro-opties, er zijn geen losse mediatoetsen, het toetsenbord kan niet in hoogte/kanteling versteld worden. RGB heeft het ook niet. (Hoeft ook niet, want dit is niet voor gaming ofzo. Al koop ik zelf wel vaak gaming-producten omdat ik kleuren wil kunnen afwisselen.)

  Daarom, ‘het meest complete’ is nogal een uitspraak en eentje niet niet klopt. Ik kijk alleen maar naar andere toetsenborden die gereviewd zijn door jullie, bijna allemaal completer.

  De bouwkwaliteit is overigens niet Apple-esk naar mijn mening, aangezien het feitelijk gewoon een plastic toetsenbord is. Ze hebben alleen de bovenste afwerking van metaal gemaakt voor het uiterlijk. Jammer dat jullie dit niet met foto’s tonen.

  Deze snap ik ook niet: “Voor mobiele creatieven is het gewicht wat veel voor in de rugzak.” Juist in een rugzak zul je het nodig hebben zitten waardoor het niet uitmaakt. Maar ik zou dit toetsenbord ook niet perse voor creatievelingen aanraden. Daar missen de nodige opties voor, waaronder macro-opties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.