Oppo Find X3 Pro 5G
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Oppo Find X3 Pro is alles dat we in een Oppo willen (en meer)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Fantastisch display
  • Indrukwekkende camera prestaties
  • Bloedsnel
  • Mooi ontwerp

THE BAD

Vorig jaar was ik echt enorm enthousiast over de Oppo Find X2 Pro. De afgelopen 12 maanden hebben we enorm veel content geproduceerd met die smartphone. Die is daarmee echt een beetje het werkpaardje van de redactie geworden en dat zegt toch echt iets over de kwaliteit van het toestel. Of de Oppo Find X3 ook deze heldenstatus behaalt lees je in deze review.

De Oppo Find X3 familie

De Oppo Find X3 Pro is het vlaggenschip van het Chinese merk. De Find X series ligt net boven de Reno series als het gaat om het introduceren van innovatie en het leveren van luxe. Toch zien we dat Oppo met de naam van haar vlaggenschip er ook voor kiest om de consument met een kleiner budget te benaderen. Opvallend is wel dat de specs en looks enorm verschillen, waardoor het familiegevoel zich toch vooral beperkt tot de naamgeving van de Oppo Find X3 Lite en de Oppo Find X3 Neo.

Unboxing

Toen Apple en Samsung lieten weten hun smartphones met minder accessoires in een doosje te stoppen, liet Oppo weten dat, zeker een vlaggenschip, compleet geleverd moet worden. In het doosje vinden we dan ook een SIM tool, een USB-A naar USB-C stekker met een SuperVOOC USB-A lader en een USB-C headset.

Je krijgt de nodige documentatie. Leuk is ook dat je een internationale garantiekaart krijgt. Oppo lijkt duidelijk meer aandacht te geven aan de after sales service. Het toestel is voorzien van een screenprotector en je krijgt een zwarte, voorgevormde cover. Echt mooi compleet dus.

In de video bij deze review vindt je de unboxing, waarbij we je ook de waanzinnige persdoos laten zien. Een super tof kijkje in onze wereld 😉

Design

Er zijn twee merken die dit jaar echt een bijzonder stukje smartphone design laten zien. Dat zijn Samsung en Oppo. Hoewel Oppo het ontwerp van de Find X3 Pro niet in de hele series heeft doorgevoerd, zien we een heel bijzonder stuk glastechniek bij het camera-eiland. Oppo noemt dit jaar Gradient Arc technologie.

Oppo Find X3 Pro

Hiervoor is een 3D vormtechniek gebruikt. Het eiland komt hierdoor heel elegant naar voren in het ontwerp van de achterkant. Ook het gekozen glas is bijzonder. Dit maakt dat je meer grip hebt op het toestel.

Ook tof is dat het toestel weerbestendig is. Hij is IP68 stof- en waterdicht. Bellen in de regen, een kiekje vanuit het bubbelbad. Het kan allemaal.

Display

De andere kant is het nieuwe AMOLED display dat Oppo heeft gekozen. Waar er fabrikanten zijn die de resolutie terugschroeven op hun vlaggenschepen, doet Oppo dit niet. Je krijgt nog steeds een 1.440×3.216 pixel display. Afbeeldingen, games en video’s blijven haarscherp. Bovendien werkt het toestel op maximaal 120Hz. Dus alles dat je doet, ziet er enorm soepel uit.

Net als Sony, is Oppo nu ook aan het investeren in haar eigen software om beelden te verbeteren. Oppo noemt dit jaar Ultra Vision Engine. Deze schaalt video’s op naar HDR kwaliteit. Het display kan overigens HDR10 beelden ook probleemloos weergeven. Dit komt doordat Oppo een 10-bit display gebruikt.

Voor fotoliefhebbers is het goed om te weten dat het toestel 100% van het P3 kleurengamma laat zien. Ook sRGB/P3 is geen enkel probleem en de kleurprecisie is met JNCD2 ≈ 0.4 enorm.

Gebruik je het display in het donker, past Oppo automatisch de helderheid en kleurtemperatuur aan om jouw ogen te beschermen. De vingerafdrukscanner zit onder het display.

De cover

Ik wil het ook nog even hebben over de cover. Tijdens het gebruik van de Find X2 Pro hebben we een klein ongelukje met het toestel gehad. Het toestel viel op de grond en een piepklein steentje wist precies door het glas van het camera-eiland te slaan. Het enige stukje dat echt geen bescherming kreeg van de cover.

Oppo Find X3 Pro 5G Cover

Bij de nieuwe cover, wordt het camera-eiland zoveel mogelijk bedekt. Er zitten echt alleen gaten in op de plekken van de lenzen. En de lenzen zitten niet meer achter één stuk glas. In de situatie die mij is overkomen, zou dit toestel dus veel minder risico lopen en als er een toevalstreffer is, zal slechts één camera onbruikbaar worden. Dat scheelt toch een hoop.

Bovendien is het tof dat Oppo niet voor een standaard, transparante cover kiest. Zo’n zwarte blijft in de praktijk veel langer mooi.

De chipset

In het toestel vinden we de high-end Qualcomm Snapdragon 888 chipset. Dit is het paradepaardje van Qualcomm dat op 5nm is gebakken. Die 5nm schaal levert qua snelheid en energieverbruik enorme winsten op voor fabrikanten. In ons testmodel krijgen we van Oppo een zeer royale 12GB werkgeheugen. Daarbij levert Oppo ook 256GB UFS 3.1 opslagruimte. Die UFS 3.1 zorgt ervoor dat apps enorm snel worden geladen, maar ook dat je zonder stotteren 4K beeld kunt vastleggen met de camera. Het toestel ondersteunt USB 3.1 over USB-C voor snelle dataoverdracht.

De gaming ervaring

Ik noemde al even de Qualcomm Snapdragon 888 5G chipset die in het toestel ligt. Met deze chipset loopt Oppo voor op Samsung Galaxy S21 series, omdat Samsung hier in Europa de toestellen niet van Qualcomm, maar langzamere eigen chipsets voorziet. Voor gamers is dit nogal een verschil omdat de snelle CPU wordt gecombineerd met de snelle Adreno 660 GPU. Deze is 35% sneller dan haar voorganger en heeft een stroomverbruik dat ook nog eens 20% lager ligt. Er is volledige ondersteuning voor Vulkan 1.1, DirectX 12, OpenGL ES 3.2 enOpenCL 2.0 FP.

Oppo introduceert met dit toestel ook haar O-Sync Display Hyper Response Engine. Het display wordt direct aangestuurd door de chipset. Wanneer je deze functie in de game modus aan hebt staan, verdrievoudigd de snelheid waarop het display aanraking registreert en verwerkt.

Oppo vergroot de gaming kwaliteit met haar eigen ColorOS Gameruimte. Hierin kun je zelf bepalen hoe je de prestaties wilt verdelen tijdens het spelen van bepaalde games. Zo kun je met een reguliere performance een potje Pokémon Go spelen om je accuduur te stretchen, maar ook full performance Fortnite spelen. Combineer dit met een USB hub, een 4K TV en een bluetooth controller en je hebt echt heel veel plezier van dit toestel.

ColorOS 11.2

Het toestel draait op Android 11 in combinatie met ColorOS 11.2. Dit is de grafische schil die Oppo er zelf overheen legt. Wat meteen opvalt is dat Oppo vooral een aantal handige eigen apps toevoegd, maar geen bloatware zoals we bij andere merken steeds vaker tegenkomen. Bovendien is het Google Assistent nieuwsoverzicht terug wanneer je vanuit het homescreen naar rechts swiped. Super fijn!

Draadloos

De Qualcomm Snapdragon 888 chipset is voorzien van een ingebakken 5G modem. De data die het toestel laadt en verzendt kan dus meteen gebruikt worden door de chipset. Bovendien zit er een 5G modem ingebakken met ondersteuning voor 13 5G banden wereldwijd.

Natuurlijk is het toestel al klaar voor WiFi 6 voor betere en snellere verbindingen binnenshuis. Voor audio liefhebbers biedt de bluetooth 5.2 chip ook ondersteuning voor aptX HD. Qua positiebepaling is er ondersteuning voor A-GPS (VS), GLONASS (RU), BDS (CN), GALILEO (EU) en QZSS (JP). De plaatsbepaling moet wereldwijd dus fantastisch snel zijn. Hier in Nederland gaat het in ieder geval heel snel. Ook interessant is de NFC implementatie, in dit geval via twee antennes voor een groter bereik.

Camera’s

De camera app heeft een flinke update ondergaan en speelt nu nog meer in op gemak. Toch zien we ook ondersteuning voor moderne bestandsformaten. Niet alleen kun je video vastleggen in het precieze en compactere h.265 formaat, maar foto’s kun je ook in HEIF formaat vastleggen. Daarmee worden foto’s veel kleiner. Nadeel is nog wel dat veel soft- en hardware niet met HEIF om kan gaan. Geef het nog een jaartje. Je gaat in ieder geval met dit toestel de toekomst in.

Ben je een pro in fotobewerking, dan kun je in de pro modus van de camera ook nog iets leuks vinden. Die biedt ondersteuning voor RawPlus bestanden. Daarmee wordt 10-bit data rauw vastgelegd, waardoor je deze ultiem kunt nabewerken. Deze bestanden worden in het .dng formaat opgeslagen.

Voor echte filmers is er ook de 21:9 film modus. Daarin krijg je meer controle over de camera. Ook lijkt ondersteuning voor een externe microfoon aanwezig en je kunt gebruik maken van LUT bestanden om een Hollywood look & feel neer te zetten.

Oppo Find X3 Pro 5G Camera App

32 megapixel selfie camera

Ben jij, net als mij, een content creator? Of wil je echt scherp op iedere vakantieselfie staan? De camera op de achterkant van dit toestel is niet langer noodzakelijk zo blijkt uit onze test. Oppo heeft de selfiecamera voorzien van een zeer grote, 32 megapixel beeldsensor. Hoewel minder lichtgevoelig dan de camera’s achterop, ben ik verbaasd over de kwaliteit in het donker.

50 megapixel Main camera

De hoofdcamera is een 50 megapixel groothoekcamera. Oppo heeft een 50 megapixel Sony IMX766 beeldsensor onder de lens gelegd. De lichtgevoeligheid ligt met f/1.8 heel mooi. De lens is optisch gestabiliseerd en er is een autofocus die gebruik maakt van zowel de X- als de Y-as voor een hogere snelheid in het donker.

Vrijevorm groothoekcamera

De groothoekcamera komt met een beeldhoek van 110 graden. Dergelijke foto’s hebben aan de randen vaak last van vervorming. Daarvoor heeft Oppo een vrijevorm lens in het toestel geplaatst. Deze kan zelf de breking van het licht aanpassen om zo minder vervorming aan de randen van foto’s te realiseren.

Deze groothoekcamera krijgt een 50 megapixel Sony IMX766 beeldsensor mee, net als de main camera. De sensor heeft een lichtgevoeligheid van f/2.2 en de autofocus werkt zowel op de X- als de Y-as om snel scherp te kunnen stellen.

Telelens

Voor de zoombehoefte is de periscoopcamera verruild voor een meer standaard telelens. Deze heeft een 5x hybride optische zoomfactor en kan eventueel nog 20x digitale zoom leveren. Het resultaat is niet eens zo heel slecht voor digitale zoom. Met f/2.4 is hij qua lichtgevoeligheid niet heel bijzonder. De foto’s worden op 13 megapixels vastgelegd.

60x microlens

De periscoop camera van de X2 heeft het veld moeten ruimen in de Find X3 Pro. Daarvoor terug krijg je een microscoop camera met een vergrotingsfactor van 60x. Daarvoor moet je enorm dicht op het object zitten, maar ook daar heeft Oppo iets op bedacht. Deze camera is namelijk van een eigen ringlicht voorzien. En dan schiet je bijzondere plaatjes.

Hoewel de lens een bijzonder stukje technologie met zich meebrengt, moet je wel rekening houden met het feit dat de foto’s niet heel groot zijn. 3 megapixels om precies te zijn. Genoeg voor een scherpe afdruk van ongeveer 15×15 centimeter.

Accuprestaties

Qua accuprestaties levert de Find X3 Pro met haar 4.500mAh accu voor nu nog in op de Find X2 Pro. We hebben wel het idee dat dit per software update beter begint te worden. Hoe dan ook, we houden het met gemak anderhalve dag vol op het toestel.

Moet je toch bijladen, dan kan dat met Oppo’s SuperVOOC 65 Watt Flash Charge lader. Deze gaat van 0 naar 40% in 10 minuten en in onze test klopt dit aardig. In een half uurtje zit hij vol.

Maar er is meer. Hoewel we dit nog niet hebben kunnen testen, gaat een wens in vervulling. Oppo ondersteunt eindelijk draadloos laden. Daarvoor heeft het een eigen technologie ontwikkeld die AirVOOC Flash Charge heet. Daarmee kan het toestel met 30 watt worden geladen. In iets meer dan een uurtje zou hij vol moeten zitten. Gelukkig is de techniek ook compatible met qi en kunnen we ook stiekem de draadloze lader van OnePlus gebruiken om dit toestel op te laden. Ja, dit levert echt een berg aan comfort op.

Conclusie: Oppo Find X3 Pro 5G

Of de microscoopcamera een blijvertje is, betwijfel ik. Een toffe innovatie is het zeker. Het toestle is heerlijk dun en heeft een fantastisch display. Voor content makers zoals ons is dit een tool om bij te watertanden. Ik ben inmiddels 3 weken met het toestel bezig en geef toe dat ik nog steeds nieuwe dingen ontdek. Super!

Oppo Find X3 Pro kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

4 reacties

  1. Hoe lang gaat jouw batterij mee als je de telefoon intensief gebruikt? Ik heb hem nu een paar dagen maar ben niet heel blij met de duur van de batterij.

  2. Hoi Arjan,

    Top video, je enthousiasme is aanstekelijk!
    Mijn vraag… hoe sta jij in de beveiliging van deze mobiel? Ik lees dat Oppo maar 3x een update gaat geven (willen ze verhogen naar 4) per jaar. Als ik kijk naar een iPhone 13 is dat 6x per jaar. Merken we daar iets van als gebruiker? Ik vind beveiliging wel een belangrijk punt. Ben benieuwd hoe jij erin staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.