Een beamer aanschaffen? Let dan op deze 5 dingen!

Ben je van plan om een beamer aan te schaffen? Dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Of je nu zakelijk een beamer koopt of een beamer wilt aanschaffen voor thuis, er zijn eindeloos veel opties. Juist door de grote hoeveelheid aan keuze, is het niet makkelijk om de juiste beamer aan te schaffen. Wij leggen je daarom graag uit waar je op moet letten en welke beamer geschikt is voor jouw situatie!

 

Verschillende toepassingen

Als je een beamer gaat kopen, is het belangrijk dat je je eerst bedenkt waarvoor je de beamer gaat gebruiken. Wil je thuis een bioscoop creëren? Dan is een home-cinema beamer ideaal. Maar als je juist een beamer wilt aanschaffen voor zakelijke doeleinden, is een presentatiebeamer waarschijnlijk een betere optie. Bedenk dus van tevoren wat de voornaamste toepassing van de beamer zal zijn.

ANSI lumen

Toch wel ingewikkelde vaktermen? Nee hoor, de term ANSI lumen kan ingewikkeld klinken, maar het tegendeel is waar. ANSI lumen is namelijk de meeteenheid voor de lichtopbrengst van een lamp. Hoe meer ANSI lumen, hoe groter de lichtopbrengst van de lamp is. Heb je te maken met een slecht verduisterde ruimte? Dan raden we een beamer aan met een wat hoger aantal ANSI lumen, zoals een 5000 lumen beamer.

Als je het aantal ANSI lumen wilt bepalen, is het ook belangrijk om rekening te houden met de projectieafstand. Twijfel je hoeveel ANSI lumen geschikt is voor jouw ruimte/situatie? Vraag dan advies aan een expert.

Resolutie

 

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de resolutie. De resolutie drukt uit hoeveel pixels het beeld heeft. Hoe hoger de resolutie, hoe beter de beeldweergave. Voor de televisie en bijvoorbeeld basic presentaties is een SVGA resolutie voldoende. Maar als je bijvoorbeeld video’s wilt vertonen in goede kwaliteit, zul je een beamer met een hogere resolutie moeten aanschaffen. Je kunt daarbij denken aan beamers met een resolutie tot wel 8K UHD. Bedenk van tevoren dus opnieuw wat het voornaamste doel van de beamer is en welke resolutie je daarvoor nodig hebt. Let er ook op dat het apparaat waarop je de beamer gaat aansluiten, het signaal moet kunnen doorgeven en dus geschikt moet zijn voor de resolutie.

 

Projectietechnieken

Een beamer kan verschillende projectietechnieken hebben. Drie bekende technieken zijn DLP, 3LCD en LCoS. DLP is ideaal als je op zoek bent naar een kleine en lichte beamer die weinig onderhoud nodig heeft. Een beamer met deze projectietechniek wordt gekenmerkt voor goede contractwaarden en een lange levensduur van de chip. Het nadeel van deze projectietechniek is echter wel dat het zogenaamde regenboog-effect kan optreden. Wil je dit voorkomen? Dan kun je kiezen voor een 3LCD beamer. Een beamer met deze projectietechniek is over het algemeen goedkoper dan een DLP beamer en het regenboog-effect treedt hier niet op. De nadelen van dit type projectietechniek is echter dat deze een lagere contrastwaarde heeft, de levensduur minder is en de beamer ook minder klein is. Dit is vooral niet handig als je de beamer wilt meenemen. En de LCoS techniek dan? Met deze projectietechniek kun je hele scherpe beelden projecteren, omdat er hoge resoluties mogelijk zijn. Wel betaal je voor beamers met deze projectie-techniek vaak wat meer. 

 

 

Aansluitingen

Natuurlijk is het bij de aankoop van een beamer ook belangrijk om te controleren welke aansluitingen de beamer heeft. Je wilt natuurlijk wel dat je jouw apparaten kunt aansluiten op de beamer. Kijk ook naar het signaal dat je wilt uitzenden, want niet elke aansluiting zendt even goede beelden uit. Bepaal van tevoren dus welk apparaat je het vaakst zal aansluiten op de beamer en kies daar de goede aansluiting voor.

 

Hopelijk kun je met bovenstaande tips de ideale beamer kopen. Veel succes en vooral veel kijkplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events